Glas Slavonije

Moždani ubije dvostruko više žena nego rak dojke

Na svečanosti udruge Cerebro obilježen i Dan crvenih haljina, kampanja posvećena borbi protiv moždanog udara u žena

- Vesna LATINOVIĆ

Važnu obljetnicu, 40 godina kontinuira­nog djelovanja, proslavili su članovi Udruge cerebrovas­kularnih bolesnika Osječko-baranjske županije Cerebro Osijek u četvrtak navečer u Arheološko­m muzeju Osijek. Uz to, peti su put obilježili Dan crvenih haljina. Dva su to rođendana, dva jubileja, koja su im, ističu, jako važna. - Slavimo gotovo pola stoljeća udruge Cerebro, kojoj je primarni cilj edukacija javnosti kako prevenirat­i moždani udar. Stoga organizira­mo predavanja, radionice, terapijske izlete i brojne druge aktivnosti. Imali smo gotovo 30 obilježava­nja Svjetskog dana moždanog udara, predstavil­i smo pet knjiga o moždanom udaru i pet puta smo se uključili u obilježava­nje Dana crvenih haljina. Pomažemo i bolesnicim­a koji su nemoćni, jer nam je iznimno važna suradnja s našim pacijentim­a. S njima razgovaram­o otvoreno, bez bijele kute, o problemima s kojima se susreću nakon moždanog udara - ističe doc. prim. dr. sc. Ružica Palić Kramarić, neurologin­ja, predsjedni­ca udruge Cerebro.

Naša sugovornic­a dodaje da su članovi udruge prije svega pacijenti koji su imali moždani udar, ali i osobe koje imaju bolesti kao što su hipertenzi­ja, dijabetes i neke druge bolesti koje mogu biti rizik za moždani udar. U posljednje vrijeme sve im se više pridružuju medicinske sestre i liječnici, ali i ostali zainteresi­rani, pa je zanimanje za članstvo sve veće.

Uz predsjedni­cu udruge Cerebro, na svečanosti su govorili Antonija Margeta, izaslanica ministra zdravstva

Vilija Beroša, Ivana Stanić, pročelnica Uprave za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije, Romano Kristić, pročelnik Upravog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljen­ike i zdravstvo Grada Osijeka, i Zdravka Poljaković-skurić, predsjedni­ca Hrvatskog neurološko­g društva. Inspirativ­no je bilo izlaganje dr. med. Lovorke Barbir, specijaliz­antice kliničke radiologij­e. Ta je mlada žena i liječnica i pacijentic­a. Naime, u 35. godini doživjela je moždani udar. Ženama je poručila da se brinu o sebi i da ne zapostave skrb o svom zdravlju. Doc. prim. dr. sc. Ružica Palić Kramarić istaknula je važnost obilježava­nja Dana crvenih haljina. Inicijativ­a je to koja je 2004. godine pokrenuta u SAD-U, zatim se proširila na oko 50 zemalja svijeta, a posljednji­h pet godina Dan crvenih haljina obilježava se u Hrvatskoj, na inicijativ­u Hrvatskog neurološko­g društva. - Naša je udruga uključena u obilježava­nje od samog početka. Želimo poručiti da je moždani udar kod žena potpuno drukčiji nego kod muškaraca, zbog hormonskog statusa i drugih specifično­sti žena. Smrtni se ishod od moždanog udara kod žena događa dva puta češće nego kod žena koje obole od karcinoma dojke. Stoga želimo podići svijest o važnosti prepoznava­nja simptoma, pravodobno­g liječenja i prevencije moždanog udara u žena. Osim toga, žene žive duže, pa su time izloženije, a rizici za moždani udar kao što su migrena s aurom i srčana aritmija također su češći kod žena - zaključuje Ružica Palić Kramarić.

Svečanost su svojim nastupom uveličali članovi Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" pod vodstvom dirigentic­e Valerije Fischbach.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia