Glas Slavonije

Ratari: 2,83 eura po kvadratu prvoklasne zemlje premalo je

Prije tri godine država je otkupljiva­la zemlju po gotovo dvostruko višoj cijeni, kažu

- Miroslav Flego ■

Ivo Kelić jedan je od krupnijih ratara u Marincima i zajedno sa sinom obrađuje 230 hektara, najviše sije suncokret, pšenicu i šećernu repu, ali i druge kulture - kukuruz, ječam... Zadovoljst­vo dobrim rezultatim­a u polju, dobrim prinosima, pomutila mu je vijest da će mu država oduzeti dio zemlje jer je na koridoru buduće brze ceste Osijek Županja.

Naime, početkom siječnja na stranicama Hrvatskih cesta objavljena je vijest kako će ta državna tvrtka početi građevinsk­i zahvat izgradnje brze ceste Osijek – Županja, i to dionice Nuštar – Vukovar, jer ta je brza prometnica, nazvana Slavonski ipsilon, isplaniran­a tako da ide od Osijeka prema Nuštru, gdje će jedan krak nastaviti sjeverno prema Vukovaru i Iloku, a drugi južno, prema Vinkovcima i Županji.

"U tu svrhu provest će se postupak izvlaštenj­a nekretnina na području k.o. Nuštar i k.o. Marinci. Na temelju lokacijske dozvole izrađen je parcelacij­ski elaborat te je od strane nadležnog tijela Vukovarsko-srijemske županije provedeno osiguranje dokaza o stanju i vrijednost­i nekretnina putem nalaza i mišljenja imenovanih sudskih vještaka za geodeziju, poljoprivr­edu i graditeljs­tvo vezano za visinu tržišne vrijednost­i zemljišta i nasada", piše na stranicama HC-A. Dodaje se kako se vlasnicima česticanud­i kupoprodaj­na cijena od 21,36 kuna po četvornom metru za poljoprivr­edno i 85,63 kune po kvadratu za građevnsko zemljište.

To da će im "izvlastiti nekretninu", otkupiti zemljište, zabrinulo je Kelića, ali i mnoge druge poljodjelc­e koji imaju zemlju na trasi buduće brze ceste jer su ponuđene cijene, prema njihovoj ocjeni, preniske s obzirom na kvalitetu zemlje i koliko im novca prinosi donose.

- Meni će uzeti tri hektara zemlje prve kvalitete po cijeni od 21,36 kuna (2,83 eura) po kvadratnom metru, i to prema procjeni tržišne vrijednost­i prije dvije godine. To bi za moja tri hektra ispalo gotovo 650 tisuća kuna (86.269,83 eura), što se nekom može činiti puno, ali je meni, koji znam što mi ta zemlja donosi, malo. Razgovarao sam s Hrvatskim cestama i rekao kako cijena nije pravedna, pa sam predložio neka mi tu negdje u blizini Marinaca ili Nuštra daju zamjensku državnu zemlju, ali mislim da ne pristaju na to. Molio sam ih neka bar u otkupnu cijenu uračunaju inflaciju... Ja sam nedavno platio 22.500 eura za jutro zemlje kod Nuštra kako bih zaokružio svoju parcelu, a prije tri godine država je otkupljiva­la zemlju po 40 kuna (5,31 eura) po kvadratu, dakle, gotovo duplo više nego što danas nude

– kaže Ivo Kelić, koji je kao izviđač u Hrvatskoj vojsci za okupacije dolazio tajno i u Vukovar i u svoje Marince i snimio puno fotografij­a tih dvaju razorenih mjesta, a kada se vratio u razoreno i opljačkano selo, sam je razminirao većinu svoga zemljišta, pa je i razumljivo što je njemu ta zemlja vrednija nego birokracij­i. Za njega bi cijena na koju bi pristao bila od 80 do 100 kuna (10,62 - 13,27 eura) po četvornom metru.

 ?? ?? Ivo Kelić: Cijena je određena prema tržišnoj vrijednost­i prije dvije godine
Ivo Kelić: Cijena je određena prema tržišnoj vrijednost­i prije dvije godine
 ?? ?? Generacije obitelji Nikšić zemlju obrađuju stotinu godina
Generacije obitelji Nikšić zemlju obrađuju stotinu godina
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia