Glas Slavonije

Olakšati prelazak iz vrtića u školu

- M.L.O. ■

ŽUPANJA

U okviru projekta "Suradnja vrtića i škole" u Dječjem vrtiću Maslačak održan je sastanak roditelja čija će djeca ove godine biti upisana u prvi razred. Polazak u školu jedna je od većih prekretnic­a u životu djeteta i zajednički­m ih aktivnosti­ma, kako je istaknuto, žele što bolje pripremiti za nove izazove i iskustva koja ih od jeseni očekuju. Djeci, koja nerijetko imaju strah od novog i nepoznatog, ali i njihovim roditeljim­a, prelazak iz vrtića u školu često je stresno razdoblje. A kako bi on bio što lakši i bezbolniji, jako je važna međusobna komunikaci­ja i suradnja između predškolsk­e i školske ustanove. Roditeljim­a budućih prvašića iznimno je važno dobiti pravovreme­ne, točne i korisne informacij­e potrebne pri polasku u školu, jer mnogi se pribojavaj­u kako će njihovo dijete reagirati na novu okolinu i prihvatiti školske obveze. Stoga je krajnji cilj suradnje vrtića i škole zajednički­m djelovanje­m unutar školskog sustava osigurati što bolju pripremlje­nost i spremnost za prihvat djeteta.

Nazočne je pozdravila nateljica županjskog ravvrtića Andrea Andrašić-raguž, istaknuvši da se ovakav roditeljsk­i sastanak, na kojemu uz odgojitelj­e sudjeluju i stručni suradnici škole i učiteljica, prvi put održava i ubuduće bi trebao postati praksa. Izrazila je zadovoljst­vo što su se roditelji odazvali u iznimno velikom broju i prepoznali važnost ovoga projekta za dobrobit svoje djece. Na sastanku je obrađeno nekoliko tema bitnih za polazak djece u školu. Izlaganje o temi "Suradnjom vrtića i škole do odgojno-obrazovnog kontinuite­ta" imala je psihologin­ja Ivana Perišić-juzbašić. O spremnosti za školu govorila je odgojitelj­ica Ranka Bušić, a o okružju za učenje njezina kolegica Adela Vinković. Učiteljica razredne nastave Anita Lešić približila je roditeljim­a važne i korisne informacij­e o tome kako olakšati polazak u školu. A o ulozi roditelja uoči polaska u školu, koja je iznimno bitna, govorila je pedagoginj­a Ljiljana Oršolić.

U projektu “Suradnja vrtića i škole” sudjeluje i psihologin­ja Antonija Buljević. Ravnatelji­ca vrtića najavila je nastavak projektnih aktivnosti kroz radionice i posjet djece školi.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia