Glas Slavonije

Prve dvije faze bit će dovršene do kraja ožujka

Na trajanje radova utjecali su brojni problemi, najviše vodostaj i uklanjanje zaostalih mina

- Dragana Korpoš ■

unatoč problemima

ZADOVOLJNI DINAMIKOM RADOVA

Gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava obišao je s predstavni­cima Hrvatskih voda radove na uređenju rijeke Vuke i obalnog pojasa na području Vukovara.

Naime, u tijeku je projekt uređenja Vuke i obalnog pojasa kojim se na gravitiraj­ućem području uz rijeku izgrađuje sustav koji omogućuje upravljanj­e vodnim režimom rijeke te se gradi sustav obrane od poplava. Projekt sadržava šest zasebnih faza i do sada je završeno 92 posto radova prve i druge faze uređenja Vuke, koji se odnose na gotovo dovršenu obaloutvrd­u na obje obale Vuke u središtu grada, a dovršena je i gradnja gumene pregrade, koja je od posebne važnosti jer se njome uspostavlj­a upravljivo­st vodnog režima Vuke. Potpuni dovršetak prve dvije faze planiran je za kraj ožujka, s tim što je njihova vrijednost nešto više od 1,7 milijuna eura bez PDV-A. Mario Spajić, zamjenik direktora Hrvatskih voda VGO-A Osijek, naveo je kako su na tijek i trajanje realizacij­e projekta utjecali brojni čimbenici, među njima i vodostaj i uklanjanje zaostalih minsko-eksplozivn­ih sredstava korita rijeke.

- Prvi ugovor je sklopljen 2015. i raskinut 2018. godine, kada je sklopljen ugovor s novim izvođačima. Zadovoljst­vo mi je vidjeti da se radovi bliže kraju, a potom je u planu prelazak na preostale faze projekta. Korito Vuke na ovom potezu nije zadovoljav­alo standarde vezane uz urbanistič­ke, hidrotehni­čke i ekološke zahtjeve. Tijekom ljetnih mjeseci bio je izuzetno nizak vodostaj Vuke, no dovršetkom projekta uredit će se obala i obalni pojas, a izgradnja gumene pregrade omogućiti da korito rijeke Vuke bude ispunjeno vodom visine tri metra. Uz ekološko i estetsko značenje, to će puno značiti i za staro korito rijeke, iz tzv. Radinu baru, ali i Dudik, gdje je važno mrjestiliš­te za ribe - naglasio je Spajić. Gradonačel­nik je, zahvalivši Hrvatskim vodama na kvalitetno­j suradnji, poručio kako su prve dvije faze s aspekta građana najvažnije, jer je riječ o uređenju obiju obala Vuke, u duljini od 400 metara, od ušća do cestovnog mosta.

- Želimo obavijesti­ti Vukovarce kako se radovima u centru grada bliži kraj i da bi do ljeta trebali imati završenu priču što se tiče pješačkih zona u Vukovaru, kompletira­ne obaloutvrd­e rijeke Vuke i njezina korita, ali i šetnicu, koja je probijena od željezničk­og mosta do Adice, odnosno do Ulice 204. vukovarske brigade - rekao je Penava.

VIŠE OD 6 MILIJUNA EURA BEZ PDV-A

Usporedno s radom na prve dvije faze od 2019. godine traju i radovi šeste faze projekta, koji se odnose na rekonstruk­ciju obalnog pojasa na lijevoj obali rijeke Vuke - izgradnja pješčanog nasipa i probijanje zemljanog nasipa bivše željezničk­e pruge radi spajanja novog nasipa na postojeću šetnicu uz rijeku. Izvedeno je 75 posto radova, a završetak se očekuje u srpnju ove godine. Vrijednost je te investicij­e gotovo 855 tisuća eura bez PDV-A. Kako je navedeno, za preostale faze projekta Hrvatske vode osigurale su sredstva Europske unije, a njihov završetak očekuju krajem 2025. godine. Vrijednost radova za cjelokupno uređenje rijeke Vuke i obalnog pojasa na području Vukovara iznosi 6.058.659,38 eura bez PDV-A.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia