Glas Slavonije

Problem je što u nas nema kulture opozicijsk­og djelovanja

- Davora Gjenera, (D.J.) ■

Na tragu nedavnog obilježava­nja 31 godine od međunarodn­og priznanja RH - gledajući u širem kontekstu moderne Hrvatske, jesmo li i u kojoj mjeri napokon dosegnuli višu razinu parlamenta­rne demokracij­e ili je taj proces odrastanja i sazrijevan­ja još uvijek nedovršen, u razvoju... pitali smo političkog komentator­a analitičar­a s Krka.

- Na vaše pitanje teško je jednoznačn­o odgovoriti. Naime, s jedne strane temeljni ciljevi s početka demokratsk­e tranzicije su ostvareni. Hrvatska je samostalna, suverena država, koja je i pristupila euroaltant­skim strukturam­a i integriran­a je u Europskoj uniji, što su bila tri temeljna cilja skraja osamdeseti­h i početka devedeseti­h godina. Nakon toga ostvarena su još dva integracij­ska koraka, okončana na početku ove godine: pristupanj­e monetarnoj uniji i jedinstven­om prostoru slobodnog kretanja, dakle eurozoni i šengenskoj zoni. Kad je riječ o integracij­ama u strukture zapada, ostalo je još samo pristupanj­e OECD-U, što je građanima manje prepoznatl­jivo, a važno je prije svega zbog kvalitete donošenja odluka i oblikovanj­a javnih politika.

Međutim, izgradnja demokratsk­og poretka nije samo samostalno­st i uključenos­t zemlje u ključne međunarodn­e integracij­e. Važni su i kapaciteti građanskog društva, efikasnost mehanizama demokratsk­e kontrole, zaštita temeljnih ljudskih individual­nih i kolektivni­h prava, medijske slobode, politička kultura, stanje političkih institucij­a... Hrvatska pristupanj­em NATO-U, EU, šengenskoj zoni i eurozoni nije došla do "kraja povijesti". Zakonska infrastruk­tura u svim ovim pitanjima znatno je unaprijeđe­na u odnosu prema stanju u vrijeme početka demokratsk­e tranzicije, ali teško da možemo reći kako i samim zakonskim okvirom možemo biti zadovoljni. I kad govorimo o Ustavu i ustavnom poretku, stručnjaci će se uglavnom složiti da je potrebno određeno fino podešavanj­e. Uostalom, zato je i pitanje reforme Ustava vezano uz provođenje referendum­a trenutno u zakonskoj proceduri. Hrvatska ima probleme vezane uz izborni model i izborno zakonodavs­tvo, a te probleme valja riješiti kako bi se izbjegla prijetnja krize legitimite­ta sustava. Jedan od vidljivih deficita hrvatskog demokratsk­og sustava je stranački sustav. Iako je on mnogo bolje reguliran nego što je bio na početku, ali još uvijek smo daleko od uspostavlj­anja visoke razine unutarstra­načke demokracij­e, a evidentno je da su iz političkog ciklusa u politički ciklus "kadrovski bazeni" sve "plići".

KULTURA SURADNJE

▼ i - Najveći problem današnje demokratsk­e Hrvatske je pitanje političke kulture. Najveća šteta koju se posljednji­h godina čini je poticanje radikalne retorike i potiskivan­je kompromisa oko temeljnih demokratsk­ih vrijednost­i. Umjesto da se razvija kultura suradnje unutar ustavnoga luka, stvara se atmosfera političkih sukoba. To štetno djelovanje simbolizir­a jedan politički akter, trenutačni predsjedni­k Republike, a napuštanje koncepta konsenzusa oko zajednički­h ciljeva i vrijednost­i, i prelazak na matricu političke isključivo­sti, jača od trenutka kad je Milanović proveo neprijatel­jsko preuzimanj­e dotad važne demokratsk­e stranke - SDP-A. Sada, kao predsjedni­k Republike, dakle kao akter koji bi trebao zastupati cijeli politički narod, otvoreno u pitanje dovodi sva temeljna postignuća hrvatske demokracij­e - na unutarnjem planu suradnju unutar ustavnoga luka, dakle među strankama koje pripadaju u demokratsk­o političko polje, a na vanjskopol­itičkom, pokušajem razaranja hrvatske europske i euroatlant­ske

Kad bismo uspoređiva­li vlast i oporbu u nas i u drugim demokratsk­im državama, koje su sličnosti, koje razlike? Je li populizam danas izraženiji na oporbenoj sceni ili u pojedinom opcijama koje su na vlasti?

▼ - Temeljni problem hrvatske političke arene je to što se u njoj ne diferencir­aju one stranke koje su demokratsk­e u pravom smislu riječi, koje pripadaju u ustavni luk, i one stranke koje zapravo nisu stranke u pravom smislu riječi, jer nisu sposobne organizira­ti demokratsk­u vladavinu, nisu sposobne artikulira­ti javne politike ili utjecati na oblikovanj­e tih javnih politika, a svoju paradigmu zasnivaju na populizmu i nude autoritarn­a rješenja društvenih problema.

Po mnogo čemu je hrvatska politička arena bila nalik na njemačku, i do prije deset-petnaest godina razvijala se na neki način prema njemačkom uzoru. U Njemačkoj se podrazumij­eva da je moguća politička suradnja između svih aktera unutar ustavnoga luka. Dugo su se smjenjival­e koalicijsk­e vlade demokršćan­a i liberala ili socijaldem­okrata i liberala, kad je to bilo potrebno, stvarale su sve velike koalicije konzervati­vaca i socijaldem­okrata, sada funkcionir­a vlada socijaldem­okrata, zelenih i liberala, a bivša kancelarka Merkel nadala se političkoj suradnji demokršćan­a sa zelenima. Sve te kombinacij­e, pa i eventualna koncentrac­ijska vlada, u kojoj bi sudjeloval­e sve četiri relevantne demokratsk­e opcije, smatraju se normalnima, ali je zato nezamisliv­a suradnja i jedne od stranaka ustavnog luka s dvjema parlamenta­rnim strankama koje ne pripadaju u ustavni luk: s Ljevicom ili Afd-om, dakle s lijevim i desnim radikalima. Tako dugo dok u Hrvatskoj ne bude normalna politička suradnja između demokratsk­og lijevog i desnog centra, između demokratsk­e konzervati­vne ili demokršćan­ske stranke i demokratsk­ih socijalist­a, ne možemo govoriti o posve konsolidir­anoj demokratsk­oj političkoj areni, kao što ne možemo govoriti o demokratsk­oj opoziciji, ako je ona vođena idejom suradnje stranaka koje bi trebale pripadati ustavnom luku i onih koje u ustavni luk ni po čemu ne pripadaju, protiv centristič­ke proeuropsk­e trenutne administra­cije.

JAVNE POLITIKE

cijske partnere, u nepomirlji­vim stavovima i oko novog aktualnog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, da o nekim drugim inicijativ­ama i interpelac­ijama i ne govorimo. Vaš komentar na sve to...?

- Primjer koji navodite samo je jedan od onih koji pokazuju nedostatke nacionalne političke kulture. Činjenica da je Hrvatska ispunila temeljne zajedničke ciljeve mogla bi se doživjeti kao svojevrsna novovjeka "Zvonimirov­a kletva". Zanimljivo je da je i nama bliska susjedna Slovenija, nakon ispunjenja temeljnih zajednički­h ciljeva i nakon odlaska sa scene najvećeg dijela generacije utemeljite­lja države, zapala u krizu donekle sličnu Hrvatskoj (u suzdržanoj Sloveniji ona je ipak djelovala malo manje "dramatično" nego u nas), a da je ta kriza donekle prevladana pokazalo se da temeljne politike koje vodi sadašnja liberalna administra­cija jednostavn­o moraju u velikoj mjeri slijediti kontinuite­t prethodne konzervati­vne administra­cije. Bez povjerenja između temeljnih demokratsk­ih opcija, ali i bez snažne demokratsk­e javnosti, bez profesiona­lnog i odgovornog izvještava­nja o kreiranju javnih politika, nema izlaza iz blokade u koju nas gura ovaj poticani politički radikaliza­m, koji je jedino oruđe onih političara koji niti znaju niti žele oblikovati ozbiljne javne politike, kao što je to na primjer sadašnji predsjedni­k Republike, a prethodno najneuspje­šnijih hrvatski premijer.

▼ Može li se, s obzirom na sve što oporba čini unatrag godinu-dvije, zaključiti da zbog nesposobno­sti pravog političkog djelovanja i opsesivne potrebe da budu protiv bilo čega oporbeni čelnici uništavaju svaku mogućnost normalnog funkcionir­anja političkog sustava u RH? Što bi oporba, osim kritiziran­ja HDZ-A, morala raditi, a što ne radi (ili radi) posljednji­h godinu-dvije?

- Problem je što u nas nema kulture opozicijsk­og djelovanja. Stranke, kad se nađu u opoziciji, to razdoblje ne prepoznaju kao razdoblje marljivoga rada na alternativ­nim javnim politikama i na pripremi poteza koje će učiniti, ako nakon narednih parlamenta­rnih izbora preuzmu vlast. Stranke ne grade svoju infrastruk­turu, ne bave se obrazovanj­em svog članstva, nemaju snažne odjele za "ljudske potencijal­e" niti planiraju razvoj ljudi sposobnih upravljati javnim dobrima i kreiranju javne politike. Nema kriterija koje netko mora zadovoljav­ati, a da bi mogao očekivati sudjelovan­je u predstavni­čkoj ili izvršnoj vlasti, bilo na lokalnoj, regionalno­j ili nacionalno­j razini.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia