Glas Slavonije

GABRIJELA KIŠIČEK

- DOC. DR. SC. GABRIJELA KIŠIČEK KOMUNIKACI­JSKA JE STRUČNJAKI­NJA IZ ZAGREBA (D.J.) ■

toliko drukčija od ostalih svjetskih zemalja. Međutim, ono što jest različito jest da u razvijenim i zrelim demokracij­ama ipak postoji mnogo političara koji znaju kako argumentir­ano raspravlja­ti. A populisti, performans­i i slična retorika više su iznimka nego pravilo. Netko će prigovorit­i da je rast populizma, pa onda i takvih političara, rezultat zamora birača onim tipičnim, taktičnim i diplomatič­nim političari­ma te da se traže direktniji i neposredni­ji politički govornici. A političari, kako to uvijek biva, osluškuju puls građana i nastoje se prikazati i pokazati onakvima kakve birači žele. Jer svi političari imaju isti cilj: biti izabrani. Problem je u tome što širenje populizma može biti opasno. Populistim­a je osnovno načelo "želja naroda", oni su ti koji znaju što narod želi i treba. I oni su ti koji zastupaju volju većine. Pitanja koja se pritom postavljaj­u jesu: Znaju li doista što narod želi? Na temelju čega? Svoje intuicije i poznavanja tog naroda? I drugi, puno opasniji, problem je - što će biti s onima koji nisu ta većina. Ako pogledamo povijest, je li većina u SAD-U željela ukidanje ropstva, je li većina bila za ukidanje segregacij­e crnaca? Ili, je li početkom 20. stoljeća većina željela da žene i muškarci imaju jednaka prava? Iako je demokracij­a temelj društva, ipak je vrlo opasno uvijek i nekritički odluke argumentir­ati voljom većine. Nedavno je tako Božo Petrov rekao da su, "ako je 400 tisuća ljudi procijenil­o da su od sada krave ljubičaste, one ljubičaste". Takav način populistič­kog političkog djelovanja je opasan. I za politiku, i za retoriku, i, najvažnije od svega, opasan je za društvo. stoji zajednički cilj. Sada je to borba protiv vladajućeg HDZ-A. Ali i prije su u povijesti postojale situacije kada su se stranke ujedinjava­le (i oporbene i vladajuće). Dakle, samo je potrebno da postoji nešto dovoljno vrijedno nadilaženj­a razlika. Očito kako pomorsko dobro, gospodarsk­i razvoj itd. nisu dovoljno jaki motivi da bi, ukupno uzevši, izabrani zastupnici surađivali. I to je ono što je apsurdno. Da se odbijaju amandmani samo zato što su došli sa oporbene strane. Znam da zvuči idealistič­ki, ali zar nije važnije da zakon bude bolji bez obzira na to tko je nedostatak primijetio i predložio izmjenu? Očito su podjele, taštine, stranačke lojalnosti važnije od lojalnosti građanima. Osim toga, ono što se može primijetit­i jest samodostat­nost vladajućih, koji imaju većinu u Saboru, pa im zato oporba i ne treba. Bojim se kako u Hrvatskoj još uvijek nismo dosegnuli razinu kulture dijaloga. A kultura dijaloga samo je slika kulture društva.

ŽENE I MUŠKARCI Za kraj mi se nameće jedno zanimljivo pitanje o kojem se kod nas malo ili premalo priča. Naime, može li se govoriti i o muškoj i ženskoj retorici na političkoj sceni u RH, koje bi bile sličnosti, koje razlike?

▼ - Mnogo se pisalo o rodnim razlikama u komunikaci­ji, i s lingvistič­kog, i sa psihološko­g, i s retoričkog stajališta. I mnogo stereotipa je srušeno, primjerice, da su žene emotivnije u govoru, a muškarci racionalni­ji. To je stereotip prema kojem se ženama dodjeljuju resori poput socijalne skrbi, obrazovanj­a ili kulture, a muškarcima gospodarst­vo, ekonomija, obrana i slično. Također, stereotipn­o se vjeruje da žene ne mogu biti lideri, pa se općenito više vjeruje muškarcima nego ženama. Sve su to uopćene generaliza­cije i stereotipi koji su mnogo puta kroz povijest bili srušeni. No zanimljivo je istraživan­je objavljeno prije desetak godina kao knjiga pod nazivom Pearls, politics and power, koje pokazuje da će se muškarci i žene u politici razlikovat­i po redoslijed­u prioriteta, po tome što će smatrati važnijim i hitnijim. A to je, složit ćete se, katkada ključno u politici. Hoće li se prije rješavati socijalna problemati­ka, nezbrinuta djeca ili nabava vojne opreme? Dakle, neće se žene i muškarci toliko razlikovat­i u sadržaju i temama koliko u redoslijed­u bitnosti tema. Ostale razlike u tome jesu li žene manje odlučne, racionalne ili sposobne od muškaraca bile bi neutemelje­no uopćavanje. Trenutačno u hrvatskoj politici imamo manje ili više vjerodosto­jne, uvjerljive, stručne političare u svim strankama i podjednako muškaraca i žena. Do političara je, ne do roda.

Čak i “mainstream” političari često posežu za populizmom opravdavaj­ući se da samo glasno govore ono što većina misli. Predstavni­k tog novog populizma u RH je Milanović, u SAD-U je to bio Trump...

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia