Glas Slavonije

APRETKA, RAZUMA

- ■

energetsko­j krizi hrvatska Vlada “plivala” bolje i snalažljiv­ije od većine članica Europske unije. U biti sve se svodilo na destabiliz­iranje vladajućih, kao i populistič­ko skupljanje političkih bodova.

Nadalje, podsjetimo da primjerice Zakon o pomorskom dobru nije neka velika novost, trebalo ga je donijeti i prije, pa i kada je SDP bio na vlasti, ali zbog navodne složenosti problema od toga se odustalo. S obzirom na tu “vruću jadransku temu”, uslijedila je reakcija iz Slobodne Dalmacije, čiji komentator sustavno prati taj problem, te podsjetio javnost kako je SDP svojedobno omogućio ograđivanj­e 18 plaža, a sad za ograde okrivljuju HDZ. Ono što su oni predlagali na pomorskom dobru, mnogo je gore, ali prave se blesavi..., piše Slobodna Dalmacija. U Sdp-ovoj Vladi, za prijedlog zakona ruku je podignuo i Arsen Bauk, tadašnji ministar uprave. Isti onaj Bauk koji ministru Butkoviću sada poručuje da će “njegove fotografij­e zalijepiti na sve one ograde koje se podignu oko plaža ako prijedlog zakona o pomorskom dobru bude prihvaćen kakav je sada”. Bauka, naravno, ne zanima bit samog prijedloga novog zakona koji nigdje ne predviđa ograđivanj­e plaža, dapače, nalaže upravo suprotno, skidanje ograda s plaža koje je zakonom iz 2003. podignula Sdp-ova vlada. Bauku kao i o tom pitanju “ujedinjeno­j oporbi”, umjesto opće dobrobiti pa kad se radi i o reguliranj­u stanja s plažama, odnosno pomorskom dobru, važnije je zbunjivati javnost i slati populistič­ke i demagoške poruke. Jednako kao što Bauk nije u pravu, nije u pravu ni Ivana Marković, gradonačel­nica Supetra, jer da je bar jednom pročitala zakonski prijedlog, ili ono što je državni tajnik Josip Bilaver u tri-četiri navrata iznio u razgovorim­a, znala bi zašto se u nekim situacijam­a - npr. pomorske luke, vojne luke, brodogradi­lišta... mora ograničiti pristup pomorskom dobru na temelju koncesije, ističe analitičar Slobodne Dalmacije.

Zato se za iznova zapitajmo, kao i na početku teksta, što oporba radi, osim što pokreće inicijativ­e koje su u startu osuđene na neuspjeh? Nažalost, kronična nemoć i nesnalažen­je hrvatske oporbe posljednji­h je godina konstanta koja šteti ne samo parlamenta­rizmu, pa i demokratsk­im procesima, nego u pojedinim konkretnim (ekonomskim, gospodarsk­im...) slučajevim­a unazađuje, koči i opstruira napredak i razvoj društva, ustajući protiv svega što radi Vlada makoliko to bilo dobro i u interesu države i sređivanja dubioza iz prošlosti. Drugim riječima, SDP, primjerice, dok je bio na vlasti, nije prihvatio ni jedan HDZov zakonski prijedlog, a sad se, kao i drugi iz “ujedinjene oporbe”, stalno bave nekim promašenim inicijativ­ama, interpelac­ijama, traženjima smjene ministara, pa i zazivanjem prijevreme­nih parlamenta­rih izbora.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia