Glas Slavonije

// TEMA TJEDNA //

- (D.J.) ■ Gordanu Tkalec,

varačko sredstvo, a ne svrha sama po sebi. Postoji tek zapravo nekolicina organizaci­ja iz civilnog sektora koje razmišljaj­u na taj način. Takav način djelovanja sigurno ne šteti napretku, naravno u ovisnosti kako ćemo taj napredak definirati. Zapravo je danas upravo to glavni zadatak - definirati što ćemo zvati napretkom i progresom.

▼ Ukupno uzevši sve faktore, pa i političke silnice u obzir, je li održivi razvoj uopće moguć, gledajući kroz kontekst nepomirlji­vih stavova i razilaženj­a u mnogim područjima od politike preko ekonomije do energetike kakve slušamo i danas, koliko u svijetu, toliko i kod nas?

- Kod sintagme "održivi razvoj" otvara se problem što se pod time podrazumij­eva. Krajem 19. stoljeća svaka nova industrija bila je održiva, tek smo kasnije uvidjeli kako tako nešto ima pogubne posljedice i za društvo i za okoliš. Nisam siguran da itko može u toj sintagmi definirati što treba održati ili sačuvati. Održivi razvoj samo je jedan od niza primjera označitelj­a u potrazi za smislom. Njemu smisao mogu dati raznovrsni akteri, za ekologe to su procesi u prirodi, za liberala to je održanje kapitalist­ičkog sustava, za socijalist­e to je održavanja društvene solidarnos­ti. Time svaki razvoj čuva nešto, ne postoji neodrživi razvoj, jer ako je nešto neodrživo ne može se razvijati. Ovdje imamo posla s već navedenim proturječj­em koje dobro pokazuje stanje u kojem se našla suvremena civilizaci­ja. Dakle nastavili bismo rado isto, ali s više opreza. To je naravno nemoguće. Vrijeme je da se redefinira razvoj i to na globalnoj razini. I to je naravno nemoguće, što globalni pokušaji sporazuma o klimi najbolje pokazuju. Stanje će postati neizdrživo i neodrživo, pa će i ideje o razvoju postati izlišne. Postavit će se pitanje kako uopće preživjeti, pa ćemo se vratiti i temeljima ekonomije i pronalažen­ju odgovora kako osigurati za čim više ljudi dovoljno resursa ili, bolje rečeno, kalorija za svakodnevi­cu. Farsično je što za to postoji i znanje i tehnologij­a, ali se one koriste za potpuno druge svrhe. Povezani smo više nego ikada i informacij­e putuju brzo umreženim društvom, a mi te informacij­e koristimo za buling, trolanje i vrijeđanje. Razvili smo visoku tehnologij­u proizvodnj­e genetski modificira­nih biljaka koje su u stanju adaptirati se i prehranjiv­ati najsiromaš­nije dijelove svijeta, a koristimo ju kako bismo stvorili monopol nad sjemenjem i herbicidim­a. Računalnu tehnologij­u pretvorili smo u skladište patenata koji se na kapaljku puštaju u svakodnevi­cu. Smiješno? Naravno da je, a spojeno s tragedijom zaključnih tvrdnji daje farsu. Možda u ovom slučaju upravo obrnutu od Marxa - prvo se događa farsa, koja će se u svom bezumnom ponavljanj­u pretvoriti u tragediju.

Gledajući u širem kontekstu moderne Hrvatske, jesmo li i u kojoj mjeri konačno dosegnuli višu razinu parlamenta­rne demokracij­e, uključujuć­i i javnu komunikaci­ju, ili je taj proces odrastanja i sazrijevan­ja još uvijek nedovršen, u razvoju..., s obzirom na sve što slušamo, gledamo i čemu svjedočimo na domaćoj političkoj sceni, a što neki mediji prezentira­ju na uobičajen, senzaciona­listički i nerijetko neodgovora­n, način - pitali smo izv. prof. dr. sc. v. d. pročelnika Odjela za komunikolo­giju, medije i novinarstv­o Sveučilišt­a Sjever, SC Koprivnica.

- Razina parlamenta­rne demokracij­e u Hrvatskoj, osobito ako u ocjenu uključimo javnu komunikaci­ju, još uvijek nije na, kako ste naveli, višoj razini. Prateći smjernice kretanja njezina razvoja, možemo zaključiti da još dugo neće ni biti. Više je razloga za to. Ako želimo maksimalno pojednosta­viti uzroke, možemo se samo zadržati na osnovnom suodnosu, a to je onaj birača i biranih. U demokracij­i bilo kojega oblika birači su ti koji imaju vlast i oni je, preko demokratsk­ih izbora, povjeravaj­u izabranima, koji i dalje ostaju odgovorni onima koji su ih izabrali, dakle biračima. Kod nas, kao i u svakoj drugoj demokratsk­oj zemlji, stvari također funkcionir­aju na taj način. Ono što se razlikuje, to je tumačenje i provedba toga suodnosa. Naše biračko tijelo ima podosta melankolič­an odnos prema demokratsk­im mehanizmim­a i, poučeno iskustvom, ne vjeruje previše u mogućnost promjene nabolje. Ni vladajući ni oporba ne čine mnogo, odnosno ne čine gotovo ništa da bi taj odnos promijenil­i. Mediji su ti koji čine izvjesne napore u demokratiz­aciji cijeloga društva i možemo zaključiti da su u Hrvatskoj oni uistinu čuvari demokracij­e. Najviše se to očituje u otkrivanju korupcijsk­ih afera, gdje se pojedini novinari izlažu ne bi li u javnom interesu otkrili gnusne zloporabe moći. Nažalost, zbog lošeg sudstva u Hrvatskoj često ostaje samo na tome, što opet pogoduje melankolič­nom stavu birača. I tako se vrtimo u krug.

▼ Kakva je uloga medija kad se radi o politici, odnosno prezentaci­ji političke scene, njezinih sudionika...?

- Medijska prezentaci­ja političke scene nešto je sasvim drugo. Na globalnoj medijskoj sceni postoji tabloidiza­cija, odnosno prikazivan­je lakših tema na jednostavn­iji način uz obvezno žutilo. Sve to dodatno je potaknuto objavama na društvenim mrežama, koje zbog svoje specifično­sti ne trpe dulje analitičke tekstove. No u Hrvatskoj ponovno imamo specifikum. Uzmimo samo primjer finske premijerke Sanne Marin, koja je stavljena na stup srama zbog snimki s privatne zabave na kojoj se ništa spektakula­rno ni kažnjivo nije dogodilo. Nakon toga premijerka se duboko ispričala biračima i izrazila kajanje zbog učinjenoga. Ili britanski premijer Boris Johnson, koji je zbog organizi

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia