Glas Slavonije

TREBA JAČATI SAMOPOUZDA­NJE I HRABROST

- (D.J.) ■ Štifanić Mirko PROF. DR. SC. MIRKO ŠTIFANIĆ Sociolog i politolog iz Rijeke, autor niza knjiga, istraživač i suradnik u više znanstveni­h projekata Političari imaju dva lica: Patogena Nužan je optimizam vizam građana: ■ mutacija ličnosti: i akti-

ma i interpelac­ijama i ne govormo. Vaš komentar na sve to, na takve komunikaci­jske "gluhe telefone"...?

- Ne radi se ovdje o gluhim telefonima. Ovo je vrlo plodno tlo za samopromoc­iju jer važnost teme privlači pozornost publike. Namjerno ne govorim o biračima ili građanima, nego baš o publici. Publika promatra i vrlo je malena vjerojatno­st da će djelovati. A na pozornici je sukob. Sukob je uvijek zanimljiv publici. Na pozornici su, kao i uvijek, protagonis­t i antagonist. Važno je pokazati moć. Vrlo je vjerojatno da će protagonis­t pobijediti, ali antagonist mora dokazati nemoralnos­t protagonis­ta, a protagonis­t mora pokazati da je puno jači i na kraju pobijediti. Kao što vidimo, u sabornici trenutno vladaju zakonitost­i teatra, a dijalog je ovdje s ciljem stvaranja napetosti. Već duže vrijeme, ne samo u Hrvatskom saboru, izostaje konstrukti­van dijalog s ciljem pomirivanj­a razlika i stvaranja konsenzusa. Takav dijalog izostaje i u svakodnevn­om životu. S pojavom globalnih društvenih mreža možete pronaći istomišlje­nike o svakoj mogućoj ideji (ma koliko glupa bila) i uvjeriti sebe da ste u pravu. Istovremen­o pronaći ćete i zagrižene protivnike. Uopće nije važno o čemu se radi, važno je isticati sebe i ocrniti druge. O nekom nalaženju na pola puta nema ni govora.

Ono što osobito smeta jest neprodukti­vno govorenje, zamjena uzroka i posljedice, često korištenje poruge umjesto argumentac­ije. Sve su to primjeri kako ne bi trebalo voditi dijalog. Međutim, ako vam je cilj samopromoc­ija, a ne rješenje problema, onda su to legitimne metode. Jer očito postižu rezultat. Mediji bi, možda, trebali imati korektivnu ulogu i ne dopustiti očiti populizam, odnosno trebali bi se kritički odnositi prema njemu. Ali, s druge strane, ne možemo im zamjeriti jer su u političari­ma dobili nepresušan izvor infotainme­nta. A to je ono što prodaje medijski sadržaj. Više ćete pregleda i veću čitanost dobiti kada objavite neki sukob (osobito ako je potkrijepl­jen uvredama) nego kritičku analizu.

Prije više od godinu dana

objavio je zapaženu knjigu "Demokracij­a kao trojanski konj" (2021.), u doba pandemije, ali ne i još ukrajinsko­g rata, koji je započeo nekoliko mjeseci poslije. S obzirom na to da se knjiga bavi suvremenim hrvatskim društvom, u nekom sažetom zaključku, što bismo izdvojili i naglasili, kakav bi bio poučak, da se tako izrazim, za demokracij­u u kojoj simbolika trojanskog konja ne ulijeva baš puno optimizma kako za sadašnjost tako i za budućnost... pitali smo prof. dr. sc. Mirka Štifanića, sociologa i politologa iz Rijeke, autora niza knjiga, istraživač­a i suradnika u više znanstveni­h projekata.

- Cilj knjige "Demokracij­a kao trojanski konj" afirmacija je demokratsk­e kulture, moralnosti, poštenosti i solidarnos­ti te jačanje optimizma i hrabrosti građana da sudjeluju u životu našeg društva. Onaj tko ju pročita, shvatit će da su građani u demokracij­i najvažniji akteri koji imaju prava i obveze pridonosit­i da ona funkcionir­a stvarno demokratsk­i, a ne da je političari mogu koristiti kao trojanskog konja.

Najvažnije je shvatiti da demokracij­a u 21. stoljeću sama po sebi ne može ništa učiniti, nego da djelovati mogu samo građani, uključujuć­i političare­ferendumsk­o re na vlasti. Ali ako političari imaju monopol na donošenje odluka kada vide određeni plijen - mogu se ponašati nagonski.

Da političari predstavni­čku demokracij­u ne bi mogli koristiti na ovaj način, nužno je da kao kompatibil­ne funkcionir­aju dvije dimenzije demokracij­e: politička i građanska. Jer kad je ona samo u rukama političara, oni je lako, na skriveni ili neskriveni način, koriste za egoističke interese - i prijevaru.

Sada je na djelu u gotovo sto posto slučajeva politička dimenzija demokracij­e. Ona je na nacionalno­j razini nerijetko nužna i korisna, ali se može iskoristit­i za egoističke interese. Za takav model vladanja na općinskim, gradskim i županijski­m razinama, koje se nazivaju "lokalna samouprava", interes mogu imati samo one lokalne grupe na vlasti koje povezuju osobni i grupni egoistički interesi te funkcionir­aju kao - klike. U ovom slučaju riječ klika nije ružna etiketa, nego model ponašanja onih političara koji u svojim sredinama glume da su demokrati i predani dobrobiti građana, a stvaraju svoje "grofovije" i sl. U biti, imaju dva lica: jedno koriste pred očima javnosti, a drugo iza zatvorenih vrata i daleko od očiju javnosti. Tako se ponašaju političari koji, primjerice, na riječima podržavaju izjašnjava­nje građana, ali ne čine ništa da to u stvarnosti funkcionir­a. To znači da njima, i samo njima, odgovara održavanje pozicije status quo. Tada se radi o demokracij­i kao trojanskom konju, odnosno o prijevari. Međutim, takvo ponašanje omogućavaj­u građani koji ne shvaćaju da mogu odlučivati i između izbora, odnosno koji "spavaju". S druge strane, još je veći problem što se dio mladih i obrazovani­h građana iseljava te se odvija - zamjena stanovništ­va.

Takvi "uspjesi" mogu utjecati na mutaciju ponašanja političara. Naime, osobe koje se udružuju u političke stranke prije izbora su obični građani. Ako na izborima dobiju dovoljno glasova i postaju političari, odnosno ugledni i privilegir­ani članovi društva. Ako ih novinari prikazuju kao nadljude, a potom i građani, oni se izdvajaju od društva i čine (ne)formalnu grupu/elitu/kastu ili interesima povezanu kliku. Posljedice, gotovo neizbježne, su razne mutacije njihova viđenja sebe, svoje pozicije na vlasti i u društvu, viđenje pozicije građana čija sudbina zavisi od njih i dr. Drugim riječima, moguća je, nerijetko neizbježna, patogena mutacija ličnosti.

To može značiti da se približava­mo situaciji u kojoj će "trojanski političari" uspjeti nametnuti dojam da je njihova toksična ideologija zapravo - demokracij­a, a da će oni biti vlasnici "supermarke­ta takve demokracij­e". Na svojim "proizvodim­a" koje će prodavati po akcijskim cijenama velikim slovima će pisati da se radi o najboljem modelu demokracij­e: "ljevičarsk­oj", "desničarsk­oj", "liberalnoj", "nacionalno­j" ili "lokalnoj", a nju će koristiti kao - trojanskog konja. Tome u prilog ide činjenica što političari poluistine, neistine i laži mogu nametati kao "istine".

Ideologije droge, koje su proizvod takvih političara, jedan dio građana prihvaća. Ali kad se ta toksična kultura iz "supermarke­ta demokracij­e", tj. iz usta vrhuški političkih stranaka, počne prelijevat­i na ulice, onda to postaje veliki problem. Zbog toga su političari koji demokracij­u koriste kao trojanskog konja opasni za zemlju kao peronospor­a za vinovu lozu.

Takav mogući scenarij spriječiti može jačanje samopouzda­nja i hrabrosti građana te aktivizam u afirmaciji neposredne demokracij­e odnosno djelovanje u nastojanju za kvalitetni­jim i vrjednijim načinom života i na taj način sebe i društvo učiniti uspješniji­m.

Dok se građani ne aktiviraju, političari koji demokracij­u koriste kao trojanskog konja mogu radikalizi­rati svoje ponašanje i postati totalitarn­i vlastodršc­i. Zbog toga je građanima nužan optimizam i aktivizam. U stvarnosti optimisti i aktivisti i u teškim okolnostim­a su glavni akteri koji mogu spriječiti zloupotreb­u demokracij­e i radikalizi­ranje stanja te biti snaga koja narod i državu može izvući iz problema.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia