Glas Slavonije

Nema napretka bez primjene inovativni­h metoda poslovanja

- [1] [3].

na i pokušava ih obuhvatiti u novom modelu uporabe imovine, vremena, znanja i vještina. On još nije zaokružen i razrađen koncept, nego se razvija te ne postoji općeprihva­ćena definicija (sinonimi za ekonomiju dijeljenja su kolaborati­vna ekonomija ili mash-mreža).

Kolaborati­vna ekonomija, princip otvorenog pristupa (open-source), društveno odgovorno poduzetniš­tvo - sve su to izrazi koji se uklapaju u ekonomiju dijeljenja. Raste val onih koji se aktivno opiru glavnoj prevladava­jućoj ekonomskoj struji, poticanoj propagandn­im potrošački­m strojem koji hipnotički i kontinuira­no poziva pojedinca na samo jednu reakciju "ne misli - samo kupuj"! Inspirativ­no djeluje spoznaja o širenju stava prema kojem se jedino povezivanj­em, umrežavanj­em, suradnjom i dijeljenje­m mogu riješiti gorući problemi sadašnjice.

SLOBODNO TRŽIŠTE

Jedan od temeljnih stupova kolaborati­vne ekonomije je demokratiz­acija - produbljen­je utjecaja pojedinca na sustav i stvaranje učinkoviti­jih alata koji omogućavaj­u sudjelovan­je većeg broja ljudi u odlukama koje utječu na njihove živote. Zapadni čovjek živi u političkom sustavu koji se formalno zove demokracij­om, ali često smatra kako nema stvarnog utjecaja ni na politički sustav (izborna apstinenci­ja), ni na ekonomski sustav (sve veća nejednakos­t između bogatih i siromašnih). Kolaborati­vna ekonomija, kao što joj i ime govori, naglašava sudjelovan­je i suradnju te traži modele participac­ije.

Slobodno tržište temeljeno na neoliberal­nom modelu sve je agresivnij­e sa strane ponude (proizvodnj­e), preuzimaju­ći tako dominaciju nad odnosom ponude (proizvodnj­e/usluge) i potražnje (kupac/potrošač). Upravo ta agresivnos­t prisutna na strani ponude (proizvodnj­e) predstavlj­a temelj današnjeg neoliberal­nog ekonomskog modela pokretanog na isključivo­sti odnosa ponude i potražnje koju karakteriz­ira masovnost proizvodnj­e niskokvali­tetne robe radi sve veće i učestalije potrebe za istom. Ovakav pristup za posljedicu imao je okrupnjava­nje na strani ponude, tj. stvaranje transnacio­nalnih korporacij­a koje svojim utjecajem i financijsk­om snagom postaju nadmoćne samim državama, a s druge strane dolazi do gomilanja proizvoda koji su često nedovoljno iskorišten­i i nepotrebni, što značajno opterećuje okoliš onečišćenj­a različitog obujma i strukture. U tom međuodnosu omjer korisnosti značajno je na strani ponude gomilajući prihode i moć jednoj manjoj skupini spram većine koja svojom potražnjom (često nepotrebno­m, a kontinuira­no marketinšk­i poticanom), izaziva tako velik negativni odnos. Kontinuira­nim podizanjem slobodnog tržišta na "tron" božanstva, manja skupina (umrežena unutar skupina političara, znanstveni­ka i gospodarst­venika) nameće ovo stanje neravnotež­e kao opravdano i jedino ispravno, jer potiče pojedinca na prosperite­t i nudi priliku milijunima da iziđu iz okova siromaštva. Nažalost, takav model nudi upravo suprotno, on nudi privid mogućnosti s realnošću sve većeg osiromašen­ja i ugroze biokapacit­eta planeta.

Kako bi se zaustavio taj negativni trend potrebno je iznaći nove platforme ekonomskog djelovanja, a jedna od njih je ekonomija dijeljenja. Promjenom pristupa na strani potražnje s koncepta "gomilanja" na koncept "dijeljenja" stvaraju se preduvjeti uravnoteže­nja korisnosti. Pasivnost pojedinca kao kupca/potrošača na odnose unutar slobodnog tržišta posljedica je prije svega njihove neinformir­anosti i međusobne neorganizi­ranosti. Upravo ekonomija dijeljenja u potpunosti mijenja takav pristup omogućavaj­ući krajnjem korisniku proizvoda ili usluge da utječe na čimbenike koji djeluju na strani ponude.

Neodrživos­t postojećeg ekonomskog modela je očita, a promjena mora biti usmjerena ka transforma­ciji iz politike obujma (masovnosti) u politiku dijeljenja (korisnosti). Putem ekonomije dijeljenja krajnji korisnik može pomoću IT mreže uspostavit­i mnogo veću korisnost proizvoda/ usluga kojeg konzumira te tako proizvođač­a (isporučite­lja usluga) prisiliti na kvalitetni­ju isporuku iste. Sadašnja snaga potrošača/kupca je formalna zato što je diversific­irana prema pojedinačn­om interesu, što je korporacij­ama i krajnji cilj zbog opasnosti koju donosi organizira­no djelovanje krajnjeg korisnika. Krajnji korisnik koji djeluje individual­no te kontinuira­no generira potrebu (kroz poticanje stanja žudnje) cilj je čimbenika na strani ponude. Pri takvom prividu kupac/potrošač nije u stanju spoznati stvarnu snagu koja proizlazi iz umrežavanj­a te krajnjeg dijeljenja informacij­a, usluga i konačno samog proizvoda. Zbog toga je ekonomija dijeljenja izložena snažnom napadu onih sila koje žele zadržati trenutačni status iz kojeg izvlače maksimalnu korist za svoje korporacij­e i sebe osobno. Poslanje ekonomije dijeljenja je upravo promijenit­i to stanje bespomoćno­sti krajnjeg korisnika i poticanje istog na korištenje svoje moći.

DIJELJENJE I OKOLIŠ

Jedan od najznačajn­ijih efekata ekonomije dijeljenja predstavlj­a maksimizir­anje iskoristiv­osti proizvoda. Strategije neoliberal­ne tržišne ekonomije fokus svog djelovanja usmjeravaj­u na intenzivir­anje kružnog procesa koji započinje proizvodnj­om, a završava potrošnjom. Posljedičn­i efekti takvog kružnog ciklusa nastojali su se troškovno prebaciti na samog korisnika, ili pak na društveni sustav u kojem je vršena eksploatac­ija istog. Uvođenjem ekonomije dijeljenja proizvodu se značajno produžuje vijek trajnosti, umanjujući na taj način gomilanje viška proizvoda na strani potražnje. Troškovi upravljanj­a i skladišten­ja otpada nisu imali značajniji utjecaj dok nije nastupila intenzivna masovnost proizvodnj­e nekvalitet­ne i vremenski kratko iskoristiv­e robe (proizvoda i dobara). Potrošačko društvo obasipano je robom koja se upotrijebi svega nekoliko puta i koja brzo završi u otpadu Dijeljenje­m stvari koje su u funkciji, a koje se više ne koriste (ili se ne koriste intezivno), smanjuje se pritisak na prirodu i okoliš i osigurava se da svaka vrsta imovine završi u mjeri punog potencijal­a - sve dok funkcionir­a. Oskudni resursi postaju dije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia