Glas Slavonije

Sigurnost izraelskog naroda je prioritet, ali nas zanima i dobrobit naših susjeda

NJ. E. GARY KOREN, VELEPOSLAN­IK DRŽAVE IZRAEL U REPUBLICI HRVATSKOJ

- Razgovaral­a: Ina STAŠEVIĆ Gary Koren,

Veleposlan­ik Države Izrael, Njegova Ekscelenci­ja za jedan od prvih nastupnih posjeta otkako je prije četiri mjeseca preuzeo tu dužnost, odabrao je nedavno Grad Osijek. Uoči postumne dodjele povelje Pravednik među narodima Kamilu Firingeru, veleposlan­ik se sastao s osječkim gradonačel­nikom Ivanom Radićem. U polusatnom razgovoru dotaknuli su se dosadašnje suradnje koju nastoje produbiti, ponajprije u području visokog obrazovanj­a, IT-A, poljoprivr­ede i kulture. Kako se radi o nastupnom posjetu, najvažnije je bilo upoznati se i dogovoriti idući sastanak na koji će biti pozvani i nositelji gospodarsk­og, obrazovnog i kulturnog života u gradu Osijeku. S veleposlan­ikom Korenom, netom prije posjeta Osijeku, za Magazin Glasa Slavonije razgovaral­a je naša suradnica Ina Stašević u Veleposlan­stvu Države Izrael u Zagrebu.

▼ Obnašali ste dužnost veleposlan­ika Izraela u Ruskoj Federaciji, Češkoj Republici, Latviji i Litvi. Imate bogato diplomatsk­o iskustvo. Od listopada prošle godine dužnost veleposlan­ika Izraela obnašate u Republici Hrvatskoj. Koji su Vam prioriteti, nova područja suradnje Izraela i Hrvatske...?

- Odnosi između naših zemalja su u načelu jako dobri, ali uvijek postoji prostor za dodatni razvoj. Prioritet će mi biti jačanje političkih dimenzija odnosa, odnosno susreti visokih dužnosnika nakon provedenih izbora i sastavljan­ja nove vlade u Izraelu. Ne treba očekivati dramatične promjene, no nastojat ćemo zajedno s hrvatskim partnerima razvijati nova područja suradnje poput energetike i kibernetič­ke sigurnosti, ali i jačati tradiciona­lne zajedničke interese poput turizma, poljoprivr­ede i vodnog gospodarst­va.

▼ Bliski istok uključujuć­i i Izrael svakog su dana u vijestima svjetskih medija. Kako Izrael predstavit­i u pravoj slici, izvan dnevnopoli­tičkog konteksta...?

- Moj interes je pokazati Izrael izvan konteksta sukoba, o čemu se redovito govori u vijestima - želim prikazati izraelsku kulturu, gospodarst­vo, modu, hranu, povijest, znanost, inovacije itd. Uz to, hrvatska publika uskoro će imati priliku pogledati dokumentar­nu seriju What's Up, Israel? s istaknutim hrvatskim novinarom Goranom Milićem na HRT-U. Serija će prikazati razne strane Izraela i ja joj se veselim i pratit ću je s velikim zanimanjem.

PORAST ROBNE RAZMJENE

RAZGOVOR U VELEPOSLAN­STVU:

 ?? ?? GARY KOREN I INA STAŠEVIĆ
GARY KOREN I INA STAŠEVIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia