Glas Slavonije

KAMILO FIRINGER: Pravednik među narodima

-

Postoje li neka otvorena pitanja između naših zemalja?

▼ - Uvijek postoje stvari koje se mogu poboljšati. Sve dok postoji interes s obje strane, postoji i mjesto gdje možemo raditi na tim pitanjima. Na primjer, u protekle 2-3 godine raspravlja­li smo o usvajanju radne definicije antisemiti­zma Međunarodn­og saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA). Izraelski stav bio je da zemlje koje su se pridružile IHRA-I trebaju usvojiti ovu definiciju kao normativni i prirodni korak, a posebno ako preuzmu ulogu rotacijsko­g predsjedni­štva IHRA-E. Sretan sam što je Vlada Republike Hrvatske taj korak poduzela 20. siječnja usvojivši radne definicije antisemiti­zma, poricanja i iskrivljav­anja istine o Holokaustu te antiromsko­g rasizma i diskrimina­cije. Nadamo se da će ovo dovesti do aktivne provedbe programa na nacionalno­j razini i da će više zemalja slijediti ovaj primjer.

▼ Kao nacija, u sjajnoj ste poziciji što se tiče tehnološko­g razvoja i napretka. Mnogi vas nazivaju "Digitalni Izrael". Koji IT program ocjenjujet­e posebno značajnim?

- Izraelski znanstveni­ci i inženjeri uključeni su u mnoge programe koji "pomiču granice". Bilo u području umjetne inteligenc­ije, kvantnog računarstv­a, neuropodat­aka, peptida, svemira, robotike, autonomnih vozila i drugih najnapredn­ijih područja zna

■ Veleposlan­stvo Države Izrael u suradnji s Gradom Osijekom i Židovskom općinom Osijek 24. siječnja 2023. održalo je ceremoniju dodjele priznanja Pravednik među narodima pokojnom Osječaninu Kamilu Firingeru. Kamilo Firinger bio je osječki odvjetnik, a 1944. godine spasio je članove osječke židovske obitelji Fischer - majku Margitu te dvoje djece, Darka i Lelju, prokrijumč­arivši ih preko granice u Mađarsku koristeći dokumente svoje vlastite djece. Prije Holokausta židovska je zajednica u Osijeku imala više od 3000 članova. Nakon Holokausta samo 300 ih se vratilo. Na ceremoniji su Firingerov­oj kćeri, gđi. Veri Pilepić, dodijeljen­i medalja i priznanje Pravednika među narodima. Jedinstven­ost je ove ceremonije u činjenici da su joj osim žive nasljednic­e Pravednika prisustvov­ali i spašeni Darko Fischer, kao i predstavni­ca Yad Vashema. Publici Kulturnog centra Osijek, ispunjenoj učiteljima, profesorim­a i učenicima, kao i visokim uzvanicima, obratili su se veleposlan­ik Države Izrael Gary Koren, gradonačel­nik grada Osijeka Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predsjedni­k Židovske općine Osijek Damir Lajoš te predstavni­ca Yad Vashema Lea Micha Garyfallia. (Veleposlan­stvo Izraela u Hrvatskoj)

Sve izraelske vlade radile su prije svega na pružanju sigurnosti i dobrobiti izraelskom narodu, ali to ne znači da nas ne zanima dobrobit naših susjeda, ponajviše Palestinac­a.

Nema nijednog područja u kojemu ne postoji istraživan­je potencijal­a za dobrobit ne samo izraelske ekonomije već i čovječanst­va općenito...

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia