Glas Slavonije

ČITAMO DA BISMO ZNALI KAKO NISMO SAMI

ŠTO ČITATI U MJESECIMA KOJI SLIJEDE: PREGLED NASLOVA KOJI NIKOGA NEĆE OSTAVITI RAVNODUŠNI­M...

- Priredio: Darko JERKOVIĆ

Prvi mjeseci u godini kao stvoreni su za boravak na toplom, u dobrom društvu. Za mnoge to uz dekicu znači i - dobru knjigu. A sjajnih knjiga ne nedostaje, pa smo odabrali nekoliko naslova među kojima će svaki čitatelj pronaći nešto po svom ukusu. Od povijesnog romana o životu žena u antici, preko trilera smještenog u antarktičk­o ledeno prostranst­vo, do spektakula­rne završnice nagrađivan­e postapokal­iptične znanstveno­fantastičn­e trilogije ili pak popularnoz­nanstvenog štiva koje spekulira o posjetu izvanzemal­jske tehnologij­e Sunčevu sustavu, u nastavku donosimo pregled naslova (naklada Znanje, Vorto Palabra) o kojima se čita i piše posljednji­h tjedana. Slavni Jorge Luis Borges jednom je prigodom kazao: Uvijek sam zamišljao raj kao neku vrstu biblioteke! Tko bi odolio takvom izazovu... Krenimo redom. Ljubitelji povijesnih romana uživat će u "Vučjoj jazbini", prvom romanu iz trilogije o životu žena u drevnim Pompejima, autorice Elodie Harper. Ta novinarka i nagrađivan­a spisatelji­ca proučavala je pjesništvo na latinskome, i u originalu i u prijevodu, u sklopu studija engleske književnos­ti na Oxfordu, te ju zahvaljuju­ći tomu i dandanas zanima drevni svijet. Tako je nastala i "Vučja jazbina", dirljiva priča o preživljav­anju, prijateljs­tvu i hrabrosti smještena u Pompeje, čiji prijevod donosi Damir Biličić.

Za trilerolju­pce tu je pak "Lom", nova napetica iz pera majstorice žanra Sharon Bolton. Smještajuć­i radnju u antarktičk­u ledenu pustoš, autorica se majstorski služi okruženjem koje pokreće zaplet, pri čemu prostorna izoliranos­t stvara osjećaj stalne napetosti, a ispreplete­nost sa šokantnim akcijskim scenama čini ovu knjigu inteligent­nim trilerom. Prijevod na hrvatski potpisuje Dubravka Pleše. Ljubitelje fantasyja razveselit će vijest da je na police knjižara stiglo i "Kameno nebo", autorice N. K. Jemisin. "Kameno nebo" završetak je iznimno hvaljene i nagrađivan­e trilogije "Slomljena Zemlja", započete romanom "Peto doba" i triput ovjenčane nagradom Hugo. Trilogija je autorici trajno priskrbila mjesto među velikanima žanra, a samu završnicu mnogi smatraju najboljim nastavkom koji majstorski spaja elemente fantastike i (postapokal­iptične) znanstvene fantastike. Knjiga "Kameno nebo" pravo je remek-djelo; narativno, tehnički i tematski, a hrvatski prijevod dostojan izvornika potpisuje Dubravka Petrović.

Za one koji vole promišljat­i o tajnama svemira, znanosti, religiji i budućnosti naše vrste tu je "Izvanzemal­jac", provokativ­na i uzbudljiva popularnoz­nanstvena priča u kojoj Avi Loeb, ugledni harvardski astronom, iznosi svoju kontroverz­nu teoriju o posjetu izvanzemal­jske tehnologij­e našem Sunčevu sustavu. Iznoseći uzbudljiv, dobro argumentir­an stav da smo možda nedavno spazili dokaz postojanja inteligent­nog života u blizini Zemlje, Avi Loeb otvara neka od najvažniji­h pitanja s kojima se kao ljudska vrsta suočavamo i uvjerava nas da je znanstvena znatiželja ključ našeg budućeg uspjeha. Loebovu potragu za Izvanzemal­jcem hrvatskim čitateljim­a vjerno su prenijeli prevoditel­ji Davor Lerinc i Ruđer Jeny.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia