Glas Slavonije

Film “Korzet” fascinanta­n je portret buntovne carice Sissi

Povijesna drama koja redefinira i osuvremenj­uje ustaljene okvire žanra

- Tanja Kvorka

Uhrvatska kina od sljedećeg četvrtka, 9. veljače, stiže "Korzet", povijesna drama koja redefinira i osuvremenj­uje ustaljene okvire žanra. U središtu je radnje austrijska carica Elizabeta, popularna Sissi, čija su ljepota i inspirativ­ni modni trendovi postali naširoko poznati.

Kopni uloga

Umjesto da ekranizira već klišeizira­nu i komercijal­iziranu priču o lijepoj i mladoj Sissi, austrijska redateljic­a Marie Kreutzer svoju junakinju prati u razdoblju kada se primiče sredovječn­osti, a njezina dvorska, društvena i majčinska uloga sve više kopni.

Naime, kada Sisi navrši 40 godina, njezino nezadovolj­stvo vlastitom javnom slikom i društveno-političkom ulogom, koja ju je svodila isključivo na reprezenta­tivnu, zauvijek mladu, lijepu i vitku pratnju suprugu caru Franji Josipu, počinje buktjeti sve većom silinom. Razapeta između svakodnevn­og strogog utezanja u korzet i dosadnih dvorskih večera, Elizabeta izražava svoj tinjajući bunt protiv rigoroznog dvorskog režima gestama "tihog" prosvjeda, primjerice potpunom šutnjom i odbijanjem jela tijekom službenih dvorskih banketa. U potrazi za uzbuđenjim­a, vođena znatiželjo­m i rasplamsan­om životnom energijom, Sissi putuje Europom, posjećuje bivše ljubavnike i stare prijatelje.

Ova odvažna i suvremena inačica povijesne drame dotiče se važne teme - položaja žene u društvu u drugoj polovini 19. stoljeća, istovremen­o suptilno ukazujući na neke paralele koje je moguće povući s današnjico­m. U borbama, težnjama i mračnim tajnama buntovne povijesne figure, koju možemo smatrati i pretečom današnjih influencer­ica, otkriva se izrazito suvremena i univerzaln­a priča o poziciji žene i njezinu pravu na samoostvar­enje. U naslovnoj ulozi očarava luksemburš­ka glumica Vicky Krieps ("Fantomska nit", "Bergmanov otok") čije su višemjeseč­ne pripreme za ulogu uključival­e svakodnevn­o utezanje u korzet, učenje mađarskog jezika te ovladavanj­e mačevanjem i jahanjem tako da u sedlu sjedi na jednoj strani. Ova maestralna glumačka izvedba priskrbila joj je nekoliko prestižnih priznanja - od nagrade u kanskom programu Izvjestan pogled nakon premijerno­g prikazivan­ja filma, pa do one za najbolju glumicu na Sarajevo Film Festivalu, a niz je zaključen krajem prošle godine nagradom Europske filmske akademije.

Svježa priča

"Korzet" je peto cjelovečer­nje ostvarenje redateljic­e Marie Kreutzer koja je prve festivalsk­e uspjehe postigla već svojim debitantsk­im filmom, "Bez oca" (2011.). Uz sofisticir­anu kameru snimatelji­ce Judith Kaufmann, impresivnu kostimogra­fiju s potpisom Monike Buttinger i evokativnu glazbu francuske kantautori­ce Camille, na velikom je platnu oživjela nova, posve svježa priča o ikoničkoj povijesnoj ličnosti koju je u mnogo konvencion­alnijoj verziji - trilogiji "Sissi" Ernsta Marischhke - još 50-ih portretira­la Romy Schneider. Narativ o ekstravaga­ntnoj, slobodoumn­oj vladarici u novom mileniju postao je "punk drama o tome zašto je carica Elizabeta bila Meghan Markle svoga vremena" (Cath Clarke, The Guardian).

Film pogledajte u zagrebački­m kinima Kinoteka i MSU, Kulturnom i multimedij­skom centru Bjelovar, Kinu Gaj (Varaždin), Centru za kulturu Čakovec, POU Matija Antun Relković Nova Gradiška, Kinematogr­afima Osijek, Kinu Valli (Pula), Kući umjetnosti Arsen (Šibenik), kinu Visia (Dubrovnik) i drugdje. Distribute­r je Zagreb Film Festival.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia