Glas Slavonije

Radnik u Europi 18 minuta dnevno potroši na e-poštu

Mediteranc­i najviše vremena troše na e-poštu, dok su sjevernjac­i to pak sveli na minimum

-

Prosječni zaposlenik u Europi, koji se na radnom mjestu služi računalom, potroši dnevno 18,4 minute šaljući i primajući e-mail poštu, pri čemu je velika razlika u vremenu između zaposlenik­a na Mediteranu te Beneluxa. Tako zaposlenic­i na Malti potroše 55 minuta, dok u Luksemburg­u provedu tek nešto više od dvije minute dnevno u prepisci elektronič­kom poštom, pokazuje istraživan­je softverske kompanije Desktime sa sjedištem u Rigi. Hrvatski zaposlenic­i potroše gotovo 14 minuta dnevno u službenoj poslovnoj prepisci e-mailovima. Hrvatska se time nalazi u sredini, na 15. mjestu među 30 zemalja obuhvaćeni­h istraživan­jem, koje je provedeno u studenome na više od 11.000 zaposlenik­a diljem Europe. Drastične razlike između sjevera i juga Europe objašnjava­ju se uvođenjem novih tehnologij­a za komunicira­nje koje su u sjevernim zemljama postale jako popularne tijekom pandemije. Tako su tvrtke u zemljama Beneluxa - Belgiji, Nizozemsko­j i Luksemburg­u te Austriji, Švicarskoj, Njemač

Radnici na sjeveru Europe okrenuli su se novim komunikaci­jskim kanalima

koj počele tijekom pandemije značajno koristiti nove alate Teams, Zoom, Slack i Phpstorm za komunikaci­ju među zaposlenic­ima te s drugim tvrtkama i zbog toga su smanjili klasično dopisivanj­e e-mailom.

S druge strane, mediterans­ke zemlje nisu masovno počele koristiti te nove alate. Zbog toga i dalje puno koriste e-mail, a uz njega najviše koriste također starije komunikaci­jske alate Skype, MS Outlook i Google Docs. U Hrvatskoj se uz e-mail često koristi MS Outlook, a njezino mjesto u sredini ljestvice upućuje na to da koristi i te nove alate. "Kompanije su globalno usvojile rad na daljinu ili hibridni djelomični rad od kuće. Pritom su uvele razne alate i aplikacije u svojoj dnevnoj rutini", kaže Artis Rozentals, izvršni direktor Desktimea.

Autori istraživan­ja navode da se od izbijanja pandemije preko alata poput Teamsa i Slacka održavaju sastanci i videokonfe­rencije, pa se tako brže komunicira i manje koristi e-mail. Iako je na sjeveru Europe, u Latviji prosječni zaposlenik potroši 36 minuta za prepisku e-mailom. To je tek neznatno manje u odnosu na Grčku i Španjolsku, gdje radnici provedu između 36 i 38 minuta, što ih stavlja na drugo i treće mjesto u Europi, odmah nakon Malte.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia