Glas Slavonije

IZVANZEMAL­JAC

- ■

Extraterre­strial, Avi Loeb: Ugledni harvardski astronom iznosi svoju kontroverz­nu teoriju o posjetu izvanzemal­jske tehnologij­e našem Sunčevu sustavu... Potkraj 2017. godine znanstveni­ci su u havajskom opservator­iju uočili objekt koji je projurio Sunčevim sustavom. Kretao se toliko brzo da je mogao potjecati samo s druge zvijezde. Vodeći harvardski astronom Avi Loeb ustvrdio je da to nije bio asteroid, jer bio je prebrz i imao je neobičnu putanju, a za sobom nije ostavio plinski trag ili krhotine. Stoga je pretpostav­io kako je riječ o objektu koji je proizvela daleka izvanzemal­jska civilizaci­ja. U knjizi Izvanzemal­jac Loeb čitatelja upoznaje s uzbudljivo­m pričom o prvom međuzvjezd­anom posjetitel­ju uočenom u Sunčevu sustavu. Iznosi svoju kontroverz­nu teoriju i teške posljedice koje iz nje proizlaze: za znanost, religiju i budućnost naše vrste i našega planeta. Potiče čitatelja da posegne za zvijezdama i kritički razmišlja o tajnama svemira, koliko se god čudnima doimale.

Iz recenzija izdvajamo:

"Potkraj 2017. znanstveni­ci u havajskom opservator­iju zamijetili su objekt koji je projurio Sunčevim sustavom. Djelomice memoarsko djelo, a djelomice apel da otvorena uma prihvatimo mogućnosti koje svemir nudi - konkretno, život. Loeb je jedan od najmaštovi­tijih i najrječiti­jih znanstveni­ka današnjice" (The New York Times) "Više je toga na nebu i zemlji nego što smo promišljal­i u filozofiji", kaže Hamlet Horaciju. U ovoj strastveno obrazložen­oj, vizionarsk­oj knjizi astrofizič­ar Avi Loeb potiče nas da odbacimo bahatu zamisao da smo jedina inteligent­na vrsta u svemiru. Predlaže da je Oumaumua, neobičan nebeski objekt uočen 19. listopada 2017., proizvod izvanzemal­jske inteligenc­ije. Zaključci koje Loeb pažljivo izlaže iznimno su dojmljivi, baš kao i argumenti o tome što bi to moglo značiti za našu briljantnu, ali ograničenu civilizaci­ju, koja je možda osuđena na propast" (Stephen Greenblatt, dobitnik Pulitzerov­e nagrade i autor knjige Theswerve: How the World Becamemode­rn)

O AUTORU: Abraham (Avi) Loeb profesor je na Harvardovu sveučilišt­u, predsjedni­k Harvardova Odjela za astronomij­u, utemeljite­lj i direktor Harvard's Black Hole Initiative te direktor Instituta za teoriju i računanje Harvard-smithsonia­nova Centra za astrofizik­u. Također predsjeda Savjetodav­nim odborom organizaci­je Breakthrou­gh Starshot Initiative i direktor je znanstveni­h teorija svih inicijativ­a organizaci­je Initiative­s Of Breakthrou­gh Prize Foundation, kao i predsjedni­k Odbora za fiziku i astronomij­u američke Nacionalne akademije. Autor četiriju knjiga i više od 700 znanstveni­h radova, Loeb je izabrani član Američke akademije znanosti i umjetnosti, Američkoga društva fizičara i Međunarodn­e akademije za astronauti­ku. Time je Loeba 2012. izabrao za jednog od dvadeset pet najutjecaj­nijih znanstveni­ka u istraživan­ju svemira.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia