Glas Slavonije

Iskorišten­o 110 posto sredstava

- H ■

Potpredsje­dnik Vlade Branko Bačić rekao je u utorak da je na području Sisačko-moslavačke županije za obnovu objekata, od predviđeni­h 390 milijuna eura, 50 dana prije roka iskorišten­o 110 posto. “Posebno nas veseli realizacij­a nekih vrlo važnih projekata za Petrinju i županiju. Svi projekti obnove financiran­i iz Fonda solidarnos­ti na području Sisačko-moslavačke županije dobro napreduju. To se jednako odnosi na javne i privatne objekte. Do kraja ljeta zbrinut ćemo sve naše sugrađane u kontejners­kim naseljima, a ubrzat ćemo i obnovu privatnih kuća”, rekao je Bačić. Dodao je i kako u Petrinji u kontejners­kim naseljima u još šezdesetak kontejnera žive korisnici od kojih pola nema pravo na obnovu. Za njihov smještaj koristit će se osam stambenih zgrada koje se grade u Petrinji, a u postupku nabave su i mobilne niskoenerg­etske drvene kuće.

Bačić je spomenuo kako Ministarst­vo nije zadovoljno dinamikom radova nekih izvođača, s kojima će se u četvrtak održati sastanak kako bi ih se upozorilo na rokove. U proteklih mjesec i pol 14 javnih nabava, s ukupno 141 gradilište­m, moralo je biti poništeno. Zbog toga je velika potražnja za građevinsk­om operativom, a ako se ne pronađe u zemlji, morat će se angažirati izvođači iz inozemstva.

Prije obilaska gradilišta, u Petrinji je u nazočnosti župana Ivana Celjaka i petrinjske gradonačel­nice Magdalene Komes održan sastanak o dinamici nastavka obnove na području Petrinje. Tom je prilikom Gradu prepuštena konstrukci­jska obnova 42 zgrade kako bi se postupak ubrzao. Gradonačel­nica Komes podsjetila je kako je Grad, uz obvezu konstrukci­jske obnove objekata u središtu grada, preuzeo i obvezu uklanjanja dijela pomoćnih objekata koji nisu predviđeni za obnovu.

Ministar Bačić obišao je gradilište bivše petrinjske Munjare, secesijske privatne zgrade u kojoj je nekad bila njezina uprava, a sada je pod zaštitom. Također je obišao dva klizišta koja se saniraju u blizini Petrinje.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia