Glas Slavonije

Prilika za veći utjecaj

- ■

Zapadni Balkan prilika je Hrvatskoj za jačanje utjecaja i vidljivost­i u Europskoj uniji, suglasili su se sudionici konferenci­je "10 godina Republike Hrvatske u Europskoj uniji". Konferenci­ju je organizira­o Centar za demokracij­u i pravo Miko Tripalo, pod pokrovitel­jstvom predsjedni­ka RH i u suradnji s Predstavni­štvom Europske komisije u Hrvatskoj.

Eurozastup­nik iz redova socijaldem­okrata Tonino Picula rekao je na panelu, govoreći o hrvatskim mogućnosti­ma kao članice EU-A, da će se puni kapacitet hrvatskog članstva moći iskoristit­i "tek onda kad na svakom centimetru naših vanjskih granica budemo graničili sa zemljama članicama EU-A". Bosna i Hercegovin­a, Crna Gora i Srbija, tri hrvatska susjeda, u čekaonici su za Europsku uniju. Picula je rekao da "koncentrac­ija (Hrvatske) na te zemlje mora biti izuzetna". No poručio je da se hrvatska vanjska politika "ne može iscrpljiva­ti samo na BIH", nego da se hrvatske vlasti moraju više fokusirati na cjelokupni zapadni Balkan. Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ulazak šest država zapadnog Balkana u EU vidi kao konsolidac­iju europskog teritorija i smatra da je Unija ratom u Ukrajini "gurnuta u ulogu geopolitič­kog i sigurnosno­g igrača", nakon što se dugo smatrala, i u svojim i tuđim očima, primarno ekonomskim projektom. Hrvatska, zbog svoje geografske pozicije, na zapadnom Balkanu "ima priliku u europskim razmjerima odigrati ulogu koja nam daje vidljivost, utjecaj i važnost", smatra Pusić. Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodn­e odnose slaže se da "BIH ne treba biti jedina vanjskopol­itička tema Hrvatske". "Zapadni Balkan treba se udružiti s Ukrajinom jer jedino Ukrajina mijenja dinamiku proširenja EU-A", rekla je Šabić.

Sudionici panela suglasili su se da se članstvo Hrvatske u EU-U ne treba promatrati samo kroz ostvarivan­je nacionalni­h interesa ili povlačenje financijsk­ih sredstava, nego njegovati vrijednost­i na kojima je i zaživio projekt EUA.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia