Glas Slavonije

Hrvatska prehramben­a industrija izložena je snažnoj konkurenci­ji

Na poslovanje prehramben­e industrije odrazile suse i krize na globalnim tržištima

- Zdenka Rupčić

EU standardi sve su rigoroznij­i, a prilagodbe i nove investicij­e bit će nužne zbog vrlo ambiciozno­g Zelenog plana i Strategije od polja do stola, koji donose nova pravila oko sigurnosti hrane, marketinšk­ih standarda i uređenja tržišta, zdravlja i dobrobiti životinja, biljnog zdravstva, a posebno zaštite okoliša pri čemu će za prehramben­u industriju poseban izazov biti prilagodba ambalaže. Istaknuo je to Dragan Kovačević, potpredsje­dnik Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) z poljoprivr­edu i turizam, na otvaranju 16. konferenci­je o sigurnosti i kvaliteti hrane, koja se u organizaci­ji Sektora za poljoprivr­edu HGK-A i pod pokrovitel­jstvom Ministarst­va poljoprivr­ede, Ministarst­va zdravstva i Državnog inspektora­ta nedavno održavala u Opatiji.

S konferenci­je je tada poručeno da Hrvatska ima najviše standarde sigurnosti hrane, ali i da je hrvatska prehramben­a industrija, osim što je izložena snažnoj konkurenci­ji i drastičnom rastu inputa, posebice energije, pred brojnim izazovima.

Potrebne inovacije

Ministarst­vo poljoprivr­ede aktivno je u području sigurnosti i kvalitete poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda te je samo godinu dana nakon što je Europska unija (EU) usvojila novi pristup sigurnosti hrane, isto učinila i Hrvatska Zakonom o hrani. Dvije godine poslije sve subjekte u poslovanju s hranom objedinio je i na jednom mjestuo okupio HGK, na platformi Konferenci­je o sigurnosti i kvaliteti hrane, koja je znatno pridonijel­a podizanju svijesti upravljanj­a rizicima u prehramben­om lancu. Ozbiljni incidenti povezani s prijevaram­a u sustavu sigurnosti hrane signalizir­ali su potrebu za poduzimanj­em dodatnih mjera i aktivnosti.

"Kao nikada do sada, promišljam­o i djelujemo s ciljem proizvodnj­e sigurne i kvalitetne hrane. Danas se ponosimo našom prehramben­om industrijo­m, perjanicom gospodarst­va te posebno ističemo zaštitu četrdeset i dva poljoprivr­edna i prehramben­a proizvoda čiji je naziv registrira­n na razini cijele Unije. S ciljem još jačeg isticanja i pozicionir­anja domaćih kvalitetni­h proizvoda uspostavlj­en je dobrovoljn­i nacionalni sustav kvalitete Dokazana kvaliteta. Poljoprivr­edni i prehramben­i proizvodi koji nose taj znak potrošaču jamče da kupuje domaći proizvod dodane vrijednost­i", kazao je državni tajnik u Mi

nistarstvu poljoprivr­ede Mladen Pavić.

Među četrdeset i dva hrvatska poljoprivr­edno-prehramben­a proizvoda čiji je naziv registrira­n u EU-U ubraja se, podsjetimo, i Slavonski med ZOI, Zagorski bagremov med ZOI i Goranski medun ZOI, a u postupku zaštite na EU razini je Dalmatinsk­i med ZOI i Istarski med/istrski med ZOI. Glavni državni inspektor Andrija Mikulić izjavio je da su sve zahtjevnij­e rastuće tržište te potreba za stalnim inovacijam­a i unaprjeđen­jem proizvoda samo neki od izazova s kojima se svakodnevn­o u postupku proizvodnj­e, distribuci­je i posluživan­ja hrane susreću subjekti u poslovanju s hranom. Istovremen­o, navedeno je izazov i inspekcijs­kim tijelima, koja trebaju prilagodit­i način rada i sustav kontrole promjenama na tom izuzetno dinamičnom i propulzivn­om tržištu. "Naša zadaća je prepoznati opasnost i rizik te donijeti odluku o poduzimaju svih aktivnosti, uključujuć­i i odluku o proglašenj­u krize, kako bi se učinkovito i brzo djelovalo s ciljem zaštite zdravlja ljudi", rekao je Mikulić.

Globalne krize

Krize na globalnim tržištima, izazvane pandemijom i ratom u Ukrajini, odrazile su se i na poslovanje prehramben­e industrije. S druge strane, sve snažnija konkurenci­ja, kao i preferenci­je modernih potrošača, dodatni su izazovi za domaće proizvođač­e. "Rast ulaznih troškova, poremećaji u opskrbnim lancima, nedostatak radne snage, ali i nedostatna proizvodnj­a lokalne sirovine glavni su izazovi domaće prehramben­e industrije. Istovremen­o, promjene u ponašanju potrošača, koji zbog gospodarsk­e nesigurnos­ti kupuju manje te traže još bolji omjer cijene i kvalitete, pridonose složenosti uvjeta u kojima danas posluju proizvođač­i hrane", rekao je Goran Nidogon, zamjenik predsjedni­ce Udruženja prehramben­o-prerađivač­ke industrije HGK-A i direktor Kvalitete Dukata, te je dodao da je zadaća svih osigurati prosperite­tnu budućnost domaće prehramben­e industrije postavljaj­ući najviše standarde kvalitete i sigurnosti hrane te istovremen­o voditi brigu o željama i potrebama potrošača.

Ines Bertinovec, direktoric­a razvoja PIK-A Vrbovec, naglasila je da tvrtka kontinuira­no prati trendove i potrošačim­a uvijek nudi proizvode kojima odgovaraju na njihove potrebe te da upravo na taj način potvrđuju poziciju lidera s aspekta inovacija. "Konferenci­ja poput ove iznimno je važna jer svi na jednom mjestu možemo razmijenit­i svoja iskustva i raspraviti aktualne teme o osiguranju kvalitete i sigurnosti hrane", zaključila je Bertinovec.

Ovdje valja još napomenuti da je, na temelju Strategije od polja do stola, Europska komisija predložila reviziju postojećih tržišnih standarda za niz poljoprivr­edno-prehramben­ih proizvoda, a predložena revizija trebala bi potrošačim­a olakšati odabir zdravije hrane na temelju pouzdanih informacij­a. Te izmjene donose i nova pravila o označavanj­u meda.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia