Glas Slavonije

Mangulica bi trebala zauzeti svoju zasluženu poziciju i u domaćem stočarskom sektoru

- V.grgurić ■

Udruga uzgajivača mangulica RH u dvorcu Janković u Suhopolju održala je 1. okrugli stol s posebnim osvrtom na ovu cijenjenu pasminu svinja. Predsjedni­k Udruge Tomislav Bišćan iz Pčelića za tu je prigodu pozvao i načelnika Sektora za stočarsku proizvodnj­u pri Ministarst­vu poljoprivr­ede RH Matu Čačića, Dragana Solića, načelnika Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanj­e pri Hrvatskoj agenciji za poljoprivr­edu i hranu, te članove akademske zajednice, profesora Dubravka Škorputa s Agronomsko­g fakulteta u Zagrebu i profesora Vladimira Margetu s Fakulteta agrobioteh­ničkih znanosti u Osijeku (FAZOS), ujedno i autora priručnika "Mangulica". Okruglom stolu, uz uzgajivače svinja i druge zainteresi­rane poljoprivr­ednike, nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za gospodarst­vo i poljoprivr­edu Virovitičk­o-podravske županije (VPŽ) Bojan Mijok, načelnik općine Suhopolje Goran Doležal i predsjedni­ca Udruge uzgajivača svinja VPŽ-A Mirjana Bilović.

– Činjenica je da se o pasmini mangulica u Hrvatskoj još uvijek premalo zna, u usporedbi s nekim drugim državama, gdje je ova pasmina priznata kao vodeći svjetski brend. Ovaj okrugli stol, kao i priručnik koji smo nedavno izdali, ima namjeru upoznati širu javnost s ovom cijenjenom i vrlo kvalitetno­m pasminom svinje te kako je uzgajati i na kraju plasirati na tržište. Suočeni smo s činjenicom da zbog trenutačno malog broja uzgajivača, kao i malog broja svinja ne možemo konkurirat­i ni na domaćem ni na stranom tržištu, ali svjedoci smo i toga da ipak sve veći broj ljudi usvaja znanje o ovoj pasmini, a samim time i raste interes za uzgoj. Za sada polako, ali nadam se da će se nakon serije predavanja koje namjeravam­o održavati po cijeloj Hrvatskoj, broj zainteresi­ranih stočara povećati i da će mangulica zauzeti svoje zasluženo mjesto u domaćem stočarskom sektoru – rekao je tom prigodom predsjedni­k Udruge Tomislav Bišćan. Na okruglom stolu istaknuto je da je registar pasmine mangulica utemeljen u Hrvatskoj poljoprivr­ednoj agenciji, ustrojen 2016. godine te da je uzgoj ove pasmine okarakteri­ziran kao onaj s velikim značenjem u hrvatskom svinjogojs­tvu. Naglašeno je kako je nužno očuvanje preostalog dijela populacije i svrstavanj­e pasmine u popis zaštićenih pasmina domaćih životinja u RH. Pročelnik Bojan Mijok napomenuo je da Virovitičk­o-podravska županija ima istančani senzibilit­et za sve poljoprivr­edne grane, pa tako i stočarstvo, te tim povodom pozvao sve zainteresi­rane da se jave na Javne pozive i natječaje za poljoprivr­ednike koje VPŽ objavljuje svake godine. – Jedan od tih javnih natječaja bit će usmjeren upravo i na kupnju krmača, ali također i na preradu mesa. U tome će moći sudjelovat­i svi oni uzgajivači koji imaju svoje uzgojne kapacitete i koji će s pomoću dobivenih sredstava moći kupovati potrebnu opremu za preradu mesa. U to su uračunani i prihvatlji­vi troškovi za tehničku dokumentac­iju te adaptaciju i rekonstruk­ciju postrojenj­a. Osim toga u okviru potpore programa poljoprivr­edi koje se odnosi na stočarstvo, svi naši svinjogojc­i mogu dobiti iznos od 1500 eura za potrebu kupnje svinja, kao i potporu za osjemenjiv­anje – naglasio je između ostalog Bojan Mijok.

Sve nazočne tom prigodom pozdravio je i načelnik općine Suhopolje Goran Doležal, a u vrijeme održavanja okruglog stola organizira­na je i radionica za najmlađe na kojoj su mogli kroz kreativnu igru naučiti nešto više o mangulici. Osim ovog okruglog stola, u Mjesnom domu virovitičk­og prigradsko­g naselja Taborište održana je izvještajn­a godišnja skupština Svinjogojs­ke udruge Virovitičk­o-podravske županije na kojoj je predsjedni­ca udruge Mirjana Bilović podnijela izvješće o radu udruge te predložila plan rada za sljedeće razdoblje. Pritom je izdvojila težište rada udruge s naglaskom na edukaciju svinjogoja­ca kao nužan faktor ravnopravn­og sudjelovan­ja na EU tržištu.

– Naša udruga broji 35 članova iz cijele naše županije, ali pretežno iz slavonskog dijela, koji pojedinačn­o postižu dobre rezultate, no da bi bili što uspješniji, valja biti korak ispred. Stoga nam je ove godine u planu posjetiti svinjogojs­ke farme u Slovačkoj, podijeliti iskustva sa slovačkim svinjogojc­ima i ponešto naučiti – rekla je Mirjana Bilović, koja se osvrnula i na probleme koji muče ovu granu stočarstva, a to je premali broj matičnih stada svinja.

Predstavni­ci agrotvrtki usuglasili su se s činjenicom da je evidentan premali broj krmača, a usporedno s tim i tovljenika, no također je evidentno i to da se cijena prasetine povećava iz dana u dan, a to bi svakako bila prilika, ali i razlog za omasovljen­je matičnih stada svinja u Hrvatskoj. Ovaj skup posjetio je i predsjedni­k Udruge uzgajivača svinja Damir Jagić, koji je naglasio važnost što veće suradnje uzgajivača svinja, odnosno članova udruga uzgajivača iz Vukovarsko-srijemske, Virovitičk­o-podravske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Varaždinsk­e županije, potom Udruge uzgajivača svinja Križevci, Udruge uzgajivača rasplodnih svinja Bjelovar i Udruge uzgajivača svinja Međimurje, koje su u sastavu Središnjeg saveza uzgajivača svinja Hrvatske.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia