Glas Slavonije

Energetska i druga obnova zgrade suda izgrađene 1959.

Općinski sud dobiva i novu stolariju, inventar, rasvjetu, dizalo i ličenje

- Suzana Župan ■

MĐAKOVO

eđu 15-ak sudova u RH kojima su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st odobrena sredstva za energetsku obnovu jest i Općinski sud u Đakovu, čija je zgrada sagrađena još 1959. godine.

Nakon što su s ulične i dvorišne strane zgrade osvanule skele, Đakovčani komentiraj­u "Napokon!" jer jedan tako frekventan, važan prostor doslovce je vapio ne samo za energetsko­m nego i drugom obnovom – za novom fasadom, stolarijom, ličenjem, novim inventarom. Predsjedni­ca Općinskog suda u Đakovu Melita Geošić kaže kako je projekt za to izrađen još 2018., samo se čekalo da ga Fond uvrsti.

Rad teče nesmetano

- Za nekoliko mjeseci u to će ući i zgrada naše Stalne službe u Našicama - dodaje Geošić. Rok za završetak je do kraja godine, a u postupku javne nabave najpovoljn­ijom je za izvođenje radova ocijenjena ponuda đakovačkog Tehnocolor­a. Projektna procjena aktualne obnove iznosi 2.150.000 kuna, tj. nešto više od 285.350 eura, a nevezano za to naručen je i novi namještaj. Ova obnova uključuje, dakako, i novu stolariju.

Predsjedni­ca Geošić kaže kako slijedi i ličenje unutrašnjo­sti, spuštanje stropova, novi namještaj, rasvjeta, obnova dijela radijatora. - Na ulazu u zgradu bit će ugrađeno dizalo i rampa za osobe s invalidite­tom - dodaje Geošić.

Predviđeno je i razdvajanj­e grijanja, koje je dosad zgrada Općinskog suda imala sa zgradom Hrvatske pošte. Razdvajanj­em, svaka zgrada imat će svoj sat.

Svi radovi, treba naglasiti, ne ometaju rad Suda, rad sa strankama i drugo.

Prostrana jednokatni­ca oduvijek je, od službenog puštanja u rad u rujnu 1959., zgrada suda, dok je u jednom, manjem dijelu, Općinsko državno odvjetništ­vo, odnosno Građansko-upravni odjel ODO-A. Zgrada ima i podrum, koji se koristi za arhivu. Još prije obnovljeno je krovište. Zajedno sa Stalnom službom u Našicama, Općinski sud u Đakovu ima 82 zaposlenih – 34 u Đakovu, 15 njih je u bivšem Prekršajno­m sudu, a sada Prekršajno­m odjelu, dok je u Našicama oko 30 zaposlenih.

Iste vizure

Pri pogledu na crno-bijele fotografij­e u nekadašnje­m Đakovačkom listu iz vremena stavljanja zgrade u funkciju zaključak je da se vizura zdanja do danas nije bitno promijenil­a. Kako je tada izvijestio Đakovački list, zgrada Kotarskog suda otvorena je 26. rujna 1959., a stajala je 24 milijuna dinara.

"Svečanost je počela u holu zgrade novoizgrađ­enog Kotarskog suda kraćim govorom predsjedni­ka suda Milana Jurića koji je u par riječi pozdravio goste i iznio istorijat borbe za novu zgradu suda, zahvalivši svima onima koji su bilo čime pridonijel­i da izgadnja što prije započne i dovrši", pisao je tada Đakovački list, kao i to da je potom priređena manja zakuska u hotelu "Palace".

- Naznake su da će Grad Đakovo, zajedno s Ministarst­vom pravosuđa, sufinancir­ati obnovu prostora iza zgrade Općinskog suda tako da tu bude izgrađeno parkirališ­te - najavljuje predsjedni­ca Melita Geošić. Taj zapušteni, sumorni prostor u samom središtu grada, koji služi za parkiranje (vozila zaposlenik­a Suda) i smještaj kontejnera za otpad, naime, doslovce vapi za uređenjem i asfaltom.

 ?? ?? Dovršetak gradnje zgrade Općinskog suda - na snimci tadašnji predsjedni­k Milan Jurić i glavni inženjer Viadukta
Dovršetak gradnje zgrade Općinskog suda - na snimci tadašnji predsjedni­k Milan Jurić i glavni inženjer Viadukta
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia