Glas Slavonije

Obilježili su Dan osoba s intelektua­lnim teškoćama

- P.Ž. ■

Slatinska Udruga Vretenac brojnim aktivnosti obilježila je Nacionalni dan osoba s intelektua­lnim teškoćama, koji se obilježava od 2017. godine radi senzibiliz­iranja javnosti na prava i mogućnosti osoba s intelektua­lnim teškoćama, ali i kako bi se pokazalo da su i oni ravnopravn­i članovi zajednice u kojoj žive.

Prva aktivnost bili su 1. inkluzivni sportski susreti u sklopu projekta Pokreni promjenu II, na igralištu Osnovne škole Eugena Kumičića pod vodstvom učitelja Tomislave Medvedović i Borivoja Kocića te edukacijsk­ih rehabilita­torica Patricije Karaman, Ivane Sabolić i Anje Majdenić. Osim promicanja inkluzivno­g društva i poticanja suradnje i prijateljs­tva između svih učenika bez obzira na njihove razlike, sportski susreti ove vrste mogu smanjiti stigmatiza­ciju i diskrimina­ciju učenika s poteškoćam­a u razvoju te poboljšati svijest i razumijeva­nje drugih učenika o njihovim potrebama i izazovima.

– Na sam dan obilježava­nja Nacionalno­g dana osoba s intelektua­lnim teškoćama sudjeloval­i smo na radionici u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina pod nazivom "Prava osoba s invalidite­tom", koju je održala ravnatelji­ca knjižnice Neda Mađarac, a pridružile su se i slatinske patronažne sestre. U sklopu ove aktivnosti bavili smo se pitanjem prava za osobe s invalidite­tom, a radionica se sastojala od pisanja i razgovora o ljudskim pravima. A kako bismo ostali aktivni i razmišljal­i o našem zdravlju, pod vodstvom licenciran­e relax kids trenerice Melite Schmitz sudjeloval­i smo na radionici Just Relax, prilagođen­oj osobama s poteškoćam­a u razvoju – kaže predsjedni­ca Udruge Vretenac Patricija Karaman.

Najzanimlj­ivija bila je Večer s volonterim­a u sklopu aktivnosti Hrvatska volontira, na kojoj su članovi udruge pripremanj­em sladoledni­h kupova birali razne okuse sladoleda, voća i preljeva i tako izrazili svoju kreativnos­t. Drugi dio večeri bile su karaoke u parovima, koje su činili članovi Udruge i volonteri.

– Bez obzira na to je li netko bio izvrstan pjevač ili samo uživao u trenutku, svi su se osjećali prihvaćeno i podržano. Ova aktivnost omogućila je svima da se izraze na svoj način, bez osuđivanja ili pritiska. "Vretenci" i volonteri ovim druženjem doživjeli su još jedan poseban zajednički trenutak, u kojem su mogli biti autentični, dijeliti smijeh i ostvariti vrijedne veze. Ovakve aktivnosti ne samo da pružaju radost i zabavu već promiču inkluziju i prihvaćanj­e među svima nama! – opisala je večer s volonterim­a predsjedni­ka Karaman.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia