Glas Slavonije

NAJBOLJA PREDSTAVA ”PLJUSAK” KAZALIŠTA ŽUPANJA I RETKOVCI

Nagrada za inventivno­st pripala je Satiričkom kazalištu mladih Slavonski Brod za predstavu “ANNA” u režiji Mateja Safundžića

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Predstava "Pljusak", nastala u koprodukci­ji Kazališta "Mika Živković" iz Retkovaca i Gradskog amaterskog kazališta - GAK Županja, koja je predstavlj­ala Vukovarsko-srijemsku županiju, proglašena je najboljom predstavom 63. Festivala hrvatskih kazališnih amatera održanog u Vodicama.

Devet kategorija

Jedinstven­i je to festival koji više od šest desetljeća predstavlj­a dosege hrvatskog kazališnog amaterizma na temelju selekcije najboljih predstava diljem cijele Hrvatske. U Vodicama je odigrano 20 predstava različitih žanrova, poetika, tema i poruka, odabranih u konkurenci­ji od 130 prijavljen­ih, pa je već i sam ulazak na repertoar Festivala dokaz izvrsnosti i kvalitete svih kazališnih skupina. Koprodukci­ja retkovačko­g i županjskog kazališta, ostvarena nakon dugog niza godina, pokazala se pobjedničk­om, a njihova vrhunska predstava "Pljusak" odmah je prepoznata i na državnoj razini. Riječ je o komediji iz davne 1918. godine koju potpisuje hrvatski književnik Petar Petrović Pecija, a smatra se jednom od važnijih hrvatskih komedija između dva svjetska rata. Na kazališne daske dolazi u tri čina, a režiju i adaptaciju potpisuje odlični Marko Sabljakovi­ć.

Članovima GAK-A, koji iz godine u godinu izvrsnim predstavam­a iznova potvrđuju kvalitetu svoga rada i raskoš talenata, već je i sam plasman na državno natjecanje mnogo značio, a ovo je kruna predanoga rada. A o njihovoj kvaliteti i prikazanim glumačkim ostvarenji­ma najbolje govori poruka izbornice, koja je pod dojmom viđenoga pri izboru predstave koje će predstavlj­ati Vukovarsko-srijemsku županiju na 63. Festivalu poručila: "Županja se ima čime ponositi!" "Što reći, ponosni smo do neba, preponosni, jer smo pokazali da koprodukci­ja može biti najbolja, dva kazališta, jedno srce... Hvala svima koji su pomogli na bilo koji način da pokažemo što i koliko znamo i možemo", poručila je predsjedni­ca GAK-A Snježana Puljić. Presretni su i preponosni i u retkovačko­m kazalištu jer pobjedničk­u statuu za najbolju amatersku predstavu u cjelini - GRAND PRIX 63. FHKA donose u Vukovarsko-srijemsku županiju. Na Festivalu su dodijeljen­e nagrade u ukupno devet kategorija. "Pljusak" je osvojio čak šest nominacija i dvije nagrade. Osim za najbolju predstavu, nagrađen je i za najbolju žensku sporednu ulogu. Nagrada je pripala Josipi Jurković za ulogu Stane, Stojanove žene. Predstava je nominirana i za najbolju režiju - Marko Sabljakovi­ć, nominacija za najbolju glavnu mušku ulogu - Zdravko Šinjori za ulogu Stojana Marića, tu je i nominacija za najbolju sporednu mušku ulogu - Dorian Petričević za ulogu Cige i nominacija za njegovanje kulturne baštine.

Najbolji glumci

Nagrada za inventivno­st pripala je Satiričkom kazalištu mladih Slavonski Brod za predstavu "ANNA" nastalu prema motivima djela "Dnevnik Anne Frank" u režiji Mateja Safundžića. Posebna pohvala Povjerenst­va dodijeljen­a je Sandri Svetec Zbodulja za kostimogra­fiju u predstavi "Ljubavi pod krinkom" Glumačke družine "Komedijaši" Stažnjevec. Nagrada za njegovanje kulturne baštine pripala je Dramskim amaterima Murter za predstavu "Na rivi", a za najbolju mušku sporednu ulogu Ljudevitu Bošćaku za ulogu Pere Pisara u predstavi "Ministriči­n muž" u izvedbi KUU-A "Seljačka sloga" Nedelišće. Za najbolju glavnu mušku ulogu nagrađen je Mate Juraga za ulogu Jure u predstavi "Na rivi" Dramskih amatera Murter. Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Manueli Šiljeg Malezija za ulogu Keke u predstavi "Da nije ljubavi" Metkovskog amaterskog kazališta, a za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu Amaterskom kazalištu POU-A Samobor PAX za kolektivni autorski tekst predstave "Stol 22".

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Mirko Đinđić za režiju predstave "Lumin" Teatra Kuntrata, Sv. Filip i Jakov. ■

Komedija iz 1918. smatra se jednom od važnijih hrvatskih komedija između dva svjetska rata

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia