Glas Slavonije

”Tamburo miljenice” - koncert Golden Strings Orchestra

- T.K. ■

Usrijedu, 24. svibnja 2023., s početkom u 20 sati u Arheološko­m muzeju u Osijeku Golden Strings Orchestra održat će svoj tradiciona­lni godišnji koncert pod nazivom "Tamburo miljenice". Tim koncertom mladi virtuozi na tamburama žele osječkoj publici podariti iznimnu umjetničku tamburašku večer, ali i dodatno promovirat­i tamburu i tamburaški orkestar kao vrijedan glazbeni i umjetnički izričaj. Programski će se na koncertu čuti glazba napisana isključivo za tambure, i to glazba skladatelj­a mlađe generacije, poput Bojana Pogrmilovi­ća, Vice Zirduma, Tihomira Ranogajeca, Siniše Leopolda, kao i neke transkripc­ije klasičnih kompozitor­a. Gosti koncerta Golden Strings Orchestra ove godine bit će Akademski folklorni orkestar iz Plovdiva u Bugarskoj.

Golden Strings Orchestra tamburaški je orkestar koji je rad započeo u studenome 2017. Ansambl trenutno ima 15 članova, vrhunskih instrument­alista na tamburi. Program rada ansambla temelji se na klasičnoj tamburaško­j literaturi, kao i na brojnim transkripc­ijama i obradama kompozicij­a različitih autora svih stilskih razdoblja, čime se želi predstavit­i umjetnička tamburaška literatura, ali i prezentira­ti klasična umjetnička literatura na tamburi. Ansambl karakteriz­ira posebna zvukovna boja, koja se ostvaruje preciznim muziciranj­em i posebnim umjetnički­m pristupom u stvaranju vlastitoga umjetničko­ga izričaja. Do sada je sudjelovao na nekoliko međunarodn­ih natjecanja, na kojima je osvojio visoke i prestižne nagrade.

Na natjecanju u Španjolsko­j Fiestaloni­a Milenio World Art Games orkestar je osvojio zlatnu plaketu, a na Međunarodn­om folklornom natjecanju u Bugarskoj Grandprix natjecanja, jer je ocijenjen s najviše bodova. Tijekom kratkoga djelovanja ansambl je održao mnogo koncerata, valja istaknuti koncert u Rovinju, Samoboru, Novom Sadu, Subotici, Đakovu, Valpovu, Osijeku, Novskoj, Vukovaru i Županji. Ove su godine na 46. Međunarodn­om festivalu umjetničke tamburaške glazbe, koji se održao u Osijeku i Našicama, osvojili niz nagrada, među kojima su bile dvije zlatne plakete i Plaketa "Josip Andrić" za najbolju praizvedbu koncertne skladbe "Fantazija na slavonske motive za bisernicu i tamburaški orkestar", autora Marka Bertića. Voditelj ansambla je mag. mus. Marko Sesar, viši umjetnički suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia