Glas Slavonije

Nekad smo mi novinari sjedili uz teren, telefone smo grijali pod kaputima

- Krešimir Lacković ■

Usrpnju 1973. Darko Ružić počeo je honorarno pisati za Sportske novosti, a već istoga mjeseca bio je kao novinar svjedokom povijesne utakmice u kvalifikac­ijama za Prvu ligu između Zagreba i Osijeka, koja je odigrana pred 64.148 gledatelja, što je i danas rekord maksimirsk­og stadiona.

Prethodno je u Gradskom vrtu odigrana prva utakmica između Osijeka i Zagreba, koja je završena bez pogodaka, a imala je zanimljivu uvertiru. Susret je, naime. bio odgođen.

- Momčad je boravila u Orahovici i tamo se otrovala hranom, premda do danas nije poznato što se dogodilo. Susret je bio odgođen za jedan dan, a samo četiri dana nakon toga susreta odigran je sada već legendarni susret u Maksimiru - prisjećao se Ružić, kojem je tadašnji glavni urednik Sportskih Zvone Mornar uvjetovao da, ako želi zasnovati radni odnos, mora prvo odslužiti vojsku u tadašnjoj JNA.

Vratio se, rekli bismo, u pravi trenutak, 1976. godine uoči početka sezone u kojoj je NK Osijek osvojio prvo mjesto u Drugoj ligi Zapad i konačno ušao u Prvu saveznu ligu.

- Na promociji ulaska u Prvu ligu pjevao je Kićo Slabinac i Slavonski bećari. Pa je Osijek tri godine poslije ispao, ali se odmah vratio. I opet je pjevao Kićo. Zafrkavali smo se, jer smo bili susjedi, on je odrastao u Reisnerovo­j, a ja u Gundulićev­oj, da više neće dolaziti pjevati jer dolazi samo kad Osijek ispadne. Srećom, nakon toga Osijek više nije ispao.

Radije pamti neke golove i akcije od legendarni­h utakmica na Gradskom vrtu.

- Kada bi Grnja krenuo s lijevog krila, gledaš kako ljudi na tribini ustaju kao u valovima da vide kraj akcije jer je često nakon toga prodora bio gol. Sjećam se Lukačeviće­vih škarica i njegovih golova glavom. Pa golova velikog majstora Davora Šukera.

Nakon ulaska u Prvu ligu 1977. obnovljen je Gradski vrt. Prisjetio se Darko kako je tada bilo izvještava­ti s Gradskog vrta. - Imali smo s jedne strane privilegij da su novinarska mjesta postavili na atletsku stazu najbliže terenu, ali nije iznad nas bilo krova. Sjedili smo tamo i po kiši i po snijegu. Nije bilo mobitela, a telefone smo stavljali ispod kaputa kako se ne bi smrznuli i kako bismo poslije mogli poslati izvještaje. I onda me nedavno klupski djelatnik Mateo Sučić proveo novim stadionom Pampas. Pokazao mi je press-dvoranu, sjajnu press-ložu. Izgleda nestvarno. Štipao sam se za obraze jer nisam mogao vjerovati što vidim. Kao kad sam osamdeseti­h bio na San Siru, kada je Osijek s Milanom igrao Srednjoeur­opski kup. Po naravi sam nostalgiča­n. Baš pričam ovih dana kako već 50 godina hodam kao novinar po Gradskom vrtu i sada ćemo doživjeti super komfor, kakav imaju najbolji europski klubovi. Još da doživim i neku veliku utakmicu NK Osijek na novom stadonu. Uvijek je lijepo ugostiti reprezenta­ciju Hrvatske, ali vjerujem da ćemo uskoro na novom stadionu gledati i jednu veliku utakmicu Osijeka protiv nekog od najvećih europskih klubova.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia