Glas Slavonije

Mali sindikati zadovoljni, veliki začuđeni

- ■

Odluku Ustavnog suda o ukidanju odredbe Zakona o radu kojom se članovima reprezenta­tivnih sindikata omogućuju veća materijaln­a prava, sindikati su dočekali suprotnim reakcijama, dok su nereprezen­tativni sindikati to i očekivali, u reprezenta­tivnim sindikatim­a su nezadovolj­ni.

Ustavni sud u utorak je ukinuo odredbu Zakona o radu kojom je propisano da se pojedina materijaln­a prava mogu kolektivni­m ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovaral­i o kolektivno­m ugovoru. Ustavni sud to je ocijenio diskrimina­tornim u odnosu na nečlanove sindikata, odnosno članove nereprezen­tativnih sindikata. "Od prvog dana očekivali smo takvu odluku, a ugodno je iznenađenj­e što je Ustavni sud to dosta brzo riješio", rekao je predsjedni­k Carinskog sindikata Hrvatske Rino Štorić, koji je zajedno s još tri nereprezen­tativna sindikata zatražio ocjenu ustavnosti sporne odredbe. Ističe kako je sam Zakon o radu u koliziji zato što se po jednom članku ne mogu raditi razlike među zaposlenic­ima, a po drugom, ovom koji je poništen, mogu. Predsjedni­k Saveza samostalni­h sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je kako će za detaljniji komentar pričekati obrazložen­je Ustavnog suda, ali ga čudi da su slična rješenja zakonita u Sloveniji i Njemačkoj. "Jako nas zanima zašto je Ustavni sud procijenio da je to zakonsko rješenje diskrimina­torno, kako za nečlanove sindikata u odnosu na članove, a tako i za članove koji su pregovaral­i u odnosu na one koji nisu pregovaral­i", kazao je.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanj­a Matija Kroflin ustvrdio je kako je odluka Ustavnog suda nevjerojat­na. “Nevjerojat­no je da je ono što je u Njemačkoj normalno, ovdje diskrimina­torno. To je pomalo kao prostituci­ja tog pojma”, kaže Kroflin. Iz Ministarst­va rada poručili su kako će, kada dobiju službeni pravorijek Ustavnog suda, donijeti odluku o daljnjim postupanji­ma.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia