Glas Slavonije

Na članove obitelji prenosi se tek 30 posto poduzeća

U Hrvatskoj je 16.590 poduzeća čiji bi vlasnici trebali planirati prijenos poslovanja - zapošljava­ju ukupno 179.000 radnika

- Zdenka RUPČIĆ Važno je na vrijeme početi planirati prijenos poslovanja kako bi se odabrala najbolja opcija za vlasnika, njegovu ili njezinu obitelj i poduzeće

Svake godine u Europskoj uniji (EU) oko 450.000 poduzeća prolazi proces prijenosa poslovanja, čime je obuhvaćeno oko dva milijuna zaposlenih. Procesu prijenosa poslovanja ne pristupa se na adekvatan način u gotovo 150.000 poduzeća, zbog čega se u pitanje dovodi oko 600.000 radnih mjesta godišnje na razini EUa.

Izazov prijenosa poslovanja dodatno je naglašen u Hrvatskoj zbog velikog vala poduzeća koja su osnovana 1990ih godina, a čiji se vlasnici povlače u mirovinu. Prema iskustvima razvijenij­ih zemalja s dužom tradicijom poduzetniš­tva, tek 30 % poduzeća u tom procesu prenosi se na članove obitelji, 40 % poduzeća odlazi na prodaju, a 30 % u likvidacij­u.

Rečeno je to, između ostaloga, na Konferenci­ji o obiteljski­m poduzećima i prijenosu poslovanja koju je organizira­la Hrvatska agencija za malo gospodarst­vo, inovacije i investicij­e (HAMAG-BICRO), Udruga Mreža BOND i Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetniš­tva (CEPOR). Konferenci­ju je otvorio Ante-janko Bobetko, zamjenik predsjedni­ka Uprave HAMAG-BICRO-A istaknuvši: "Mi u HAMAG-BICRO-U kontinuira­no pomažemo i podupiremo poduzetnik­e te za njih kreiramo one usluge koje su im zbilja potrebne. Impozantan broj sudionika na ovoj konferenci­ji svjedoči o važnosti ove teme za hrvatsko gospodarst­vo. Zato ćemo uskoro i kreirati platformu na kojoj će se moći dobiti sve informacij­e o prodaji i kupnji poduzeća te prijenosu poslovanja".

Dalibor Kratohvil, predsjedni­k Hrvatske obrtničke komore izjavio je: "Unatoč čitavom nizu izazova, drago mi je što mogu reći da je broj obrtnika u odnosu na prošlu godinu porastao za 7 % te danas imamo 105.000 obrtnika koji osiguravaj­u oko 210.000 radnih mjesta. Iako su obrtnici jedna od najvitalni­jih grana našeg gospodarst­va, sigurno je da su nam subvencije zbog povećanja cijene plina mnogo pomogle u prevladava­nju poteškoća. Nadam se da ćemo i dalje zajednički­m snagama štititi i razvijati hrvatsko gospodarst­vo". Prof.dr.sc. Mirela Alpeza, direktoric­a CEPOR-A, u okviru uvodnog obraćanja istaknula je: "Prijenos poslovanja važna je faza u razvoju malih i srednjih poduzeća. Uz obiteljsku tranziciju, moguće izlazne strategije vlasnika poduzeća su prodaja poduzeća, prijenos upravljanj­a na profesiona­lnog menadžera i likvidacij­a. Važno je na vrijeme početi planirati prijenos poslovanja kako bi se odabrala najbolja opcija za vlasnika, njegovu ili njezinu obitelj i poduzeće".

"Glavni izvor poteškoća zbog kojih poduzeća odlaze u likvidacij­u je pretjerana emotivna povezanost poduzetnik­a s poduzećem i nemogućnos­t objektivno­g sagledavan­ja interesa i kompetentn­osti članova obitelji za preuzimanj­e upravljačk­e uloge u poduzeću". Rezultati istraživan­ja koje je proveo CEPOR ukazuju da je u Hrvatskoj 16.590 poduzeća čiji bi vlasnici trebali započeti planirati proces prijenosa poslovanja s oko 179.000 zaposlenih u tim poduzećima te više od 5300 poduzeća koja predstavlj­aju rizičnu skupinu, čime se dovodi u pitanje oko 57.000 radnih mjesta. Bez obzira na to planiraju li prijenos poslovanja na djecu, zaposlenik­e ili prodaju poduzeća, proces prijenosa poslovanja je složen i dugotrajan.

Mirela Alpeza direktoric­a CEPOR-A

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia