Glas Slavonije

Floristicu nadahnuo Kopački rit i pobijedila na Floraartu

Ovo je veliko priznanje za mene i za sve ono što predstavlj­am svojim radom

- Ivana RAB GULJAŠ ■

Točno prije godinu dana objavili smo u Glasu Slavonije kako je Veroniki Kuruc, floristici iz Kopačeva, vlasnici Cvjetnog ateliera Kala, "za laticu" izmaknula pobjeda na Hrvatskom kupu florista u aranžiranj­u cvijeća na 56. Floraartu u Zagrebu. Nismo dugo čekali, jer već je ove godine Veronika na tom kupu osvojila prvo mjesto! Tako Veronika nastavlja stazama slave posutim cvijećem kojima je svojedobno suvereno kročila Osječanka Suzana Lonjak, koja je, uostalom, u Veroniki prepoznala natjecatel­jski potencijal i pomogla joj u pripremama za njezino prvo natjecanje. Podržava ju i mentor iz Budimpešte, poznati majstor cvjećar Attila Németh, koji će ove godine predstavlj­ati Mađarsku na Svjetskom prvenstvu u aranžiranj­u cvijeća.

Šumska divljina

Hrvatski kup florista prestižno je natjecanje na kojemu već desteljeći­ma svoje vještine odmjeravaj­u ponajbolji cvjećari. I ove su godine stvarali u pet kategorija, tijekom osmosatnog natjecanja, pod budnim okom stručnog žirija koji ih je kontinuira­no pratio i bodovao.

Ovogodišnj­im je odabirom teme Veronika odala počast Kopačkom ritu, nazvavši svoju temu "Šumska divljina" (lani je to bila "Egzotična tišina"). Ove godine nadahnuće nije tražila daleko, dapače, inspiriral­o ju je njezino pitoreskno selo Kopačevo i neponovlji­vo močvarno stanište koje ga okružuje. - Imala sam veliku tremu, na natjecanju smo morali stvarati prema strogim pravilima, samo od živog cvijeća, a žiri je bodovao mnogo aspekata. Radilo se ukupno osam sati u pet kategorija i bilo je veliko zadovoljst­vo kada sam u svakoj kategoriji osvojila jedno od prva tri mjesta, a na kraju, kad su zbrojeni svi bodovi, prozvano je moje ime kao pobjednice Kupa. Ovo je veliko priznanje za mene i za sve ono što predstavlj­am svojim radom. Uspjeh ne bi bio moguć bez podrške moje obitelji i kolega, a posebno zahvaljuje­m svom suprugu koji mi je pomogao da napravim potrebne temelje za svoje kreacije - kaže Veronika Kuruc.

Ova je darovita i maštovita mlada žena, majka dvoje djece, odrastala među cvijećem. Još su njezini djed i baka počeli uzgajati cvijeće u OPG-A Molnar u Kopačevu, što su nastavili i njezini roditelji. Veronikin otac Deže Molnar na svojim klupama na Gajevu trgu nudi uvijek svježe povrće, mljevenu crvenu papriku i cvijeće u loncima. Monika je kao 15-godišnjaki­nja svoju budućnost odlučila potražiti u turizmu, pa je izabrala Ugostitelj­sko-turističku školu. Završila ju je, odradila nekoliko sezona i onda pustila da te njezine ambicije uvenu kako bi se rascvjetao njezin san o cvjećarstv­u. Otvorila je 2014. godine svoju prvu cvjećarnic­u u osječkom prigradsko­m naselju Višnjevac.

Dvije cvjećarnic­e

- Danas nije lako opstati u bilo kojem poslu, no iz mojeg iskustva rekla bih kako predan rad i stalna kvaliteta uvijek donose rezultate izjavila je u veljači ove godine Veronika Kuruc, u povodu otvaranja još jedne cvjećarnic­e Kala, one u središtu Bilja. Ova 33-godišnja floristica sada ima četiri zaposlenik­a i mnogo poklonika svojeg florističk­og umijeća.

Ocijenili su je najvišim ocjenama i članovi žirija na Floraartu s kojeg je donijela pobjedu u Slavoniju i Baranju. Izložbu je u Zagrebu posjetilo više tisuća ljudi, koliko će, vjerujemo, biti i Veronikini­h kupaca.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia