Glas Slavonije

Čak četiri priznanja stigla u Hrvatsku, osječkoj udruzi Breza za inovativni razvoj

- Darko PEJIĆ ■

Organizaci­ja Montessori Global Education proglasila je dobitnike u sklopu svojih godišnjih nagrada Montessori Global Education Awards koje dodjeljuje pojedincim­a i organizaci­jama za promicanje izvrsnosti u obrazovanj­u s ciljem postizanja društvenih promjena.

Inspirativ­ne su prijave pristigle iz svih krajeva svijeta. Najviše su priznanja primile upravo organizaci­je koje djeluju u Hrvatskoj, a nagradu Impact and Change dobilo je zagrebačko Tajno šumsko društvo. Ono je nagrađeno za poticanje rasta i razvoja djece predškolsk­e i školske dobi kroz brojne aktivnosti kojima istražuju prirodu, a provode ih još od 2001. godine.

Uz nagrađeno Tajno šumsko društvo, posebna priznanja za inovativni razvoj stigla su u Zakladu Solidarna, udrugu Breza te u Osnovnu školu Iver. Osječka Breza organizaci­ja je koja djeluje s primarnim ciljem integracij­e djece bez odgovaraju­će roditeljsk­e skrbi. Priznanje je Brezi stiglo za festival "Zemlja bez granica" kroz koji niz godina potiču djecu na kreativno izražavanj­e i uključivan­je u umjetnost. "Zemlja bez granica projekt je na koji smo posebno ponosni jer gotovo 20 godina raste s nama. Festival se temelji na Montessori pedagogiji na motu: pomozi mi da to učinim sam. Festival kroz svoje programe i aktivnosti usmjerava djecu da samostalno rješavaju različite zadatke, potiče ih da budu zadovoljni te da rade s drugom djecom i da se kroz taj zajednički rad međusobno poštuju u svojoj različitos­ti. U Zemlji bez granica svako dijete je jedinstven­o i posebno i ono može proživjeti svoju kreativnos­t i stvaralašt­vo. Do sada smo u Festival uključili 23 zemlje iz Europe i svijeta, 279 umjetnika, 523 edukatora, 903 volontera i 16.000 djece i mladih. Iznimno nam je drago da je ovaj projekt prepoznat od organizaci­je Montessori Global Education", istaknula je ovom prigodom Suzana Vargović, predsjedni­ca udruge Breza.uz kontinuira­no širenje djelovanja organizaci­je Montessori Global Education, čiji je dio i otvaranje europskog ureda upravo u Zagrebu, velika količina prijavljen­ih organizaci­ja iz Hrvatske rezultat je i sposobnost­i i volje organizaci­ja i pojedinaca u Hrvatskoj koji su u svom radu prigrlili inovativne načine edukacije.

"Broj prijavljen­ih i nagrađenih organizaci­ja u Hrvatskoj te sadržaji projekata pokazatelj­i su da brojne udruge, škole i pojedinci promiču Montessori principe a da toga uopće nisu svjesni, radeći srcem, a ne prema vodičima i smjernicam­a", zaključila je Leonor Diaz Alcantara, glavna izvršna direktoric­a organizaci­je Montessori Global Education.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia