Glas Slavonije

Klizište odnijelo šumsku cestu za Borovik, Milinac ju dobiva

Prolaz na svoju odgovornos­t. Cesta za Milinac nakon što je asfaltiran­a do Paučja

- Suzana ŽUPAN PAUČJE/MILINAC ■

Iako su desetodnev­ne kiše prestale još 18. svibnja, s tim da su i jučer, u srijedu, oblaci ponovno nagovješta­vali oborine, klizišta ne miruju i "razvaljuju", ceste što potvrđuje i razvalina prometnice na novogradiš­kom području, no i šumske ceste Vuka koja vodi desno od lokalnog pravca za Paučje, ispod "Vučjih glava", prema jezeru Borovik i dolinom Vuke, a nalazi se u Općini Levanjska Varoš.

Ljubitelji boravka u prirodi upozoreni su da je prolaz njome na vlastitu odgovornos­t, kao i vozači postavljan­jem cestovnih čunjeva. Klizište je razvalilo, odnijelo, tu šumsku cestu na udaljenost­i od 1500 metara od spomenutog lokalnog pravca.

- Cesta je to za održavanje šuma, tu se održava i triatlon Borovik, koriste ju ljubitelji prirode, rekreativc­i, kao i ljubitelji gljivarenj­a, čija je sezona. Područje je to podložno aktiviranj­u klizišta zbog nedavnih velikih kiša - kaže varoški načelnik Slavko Tidlačka, čija općina na obroncima Dilja, Krndije. Jedno klizište pojavilo se i prema Breznici, a bilo je još prije sanirano. Živeći u podnožju Dilj-gore, dvadesetak mještana Ratkovog Dola probleme ima sa slijevanje­m voda u vrijeme velikih kiša i topljenja snijega. Sva ta bujica treba proći kroz neveliko selo kojim teče potok Đuranovac. - Počeli smo s Hrvatskim vodama kanal prema Ratkovom Dolu i ove se godine nadamo još jednom dijelu. Kroz naselje smo više puta izmuljili kanale - kaže načelnik Tidlačka. Do Ratkovog Dola još ne vodi asfalt; načelnik kaže kako je projekt za tu županijsku lokalnu cestu gotov, a riječ je o cesti dužine 2,5 kilometara do prvog asfalta, u susjedoj Slobodnoj Vlasti.

I dok Ratkov Dol još čeka svoj red na asfalt, osječka Gravia je, kaže Tidlačka, iako je rok za završetak iduće godine, već ušla u posao na izgradnji nastavka ceste od Milinačke ruke do samog Milinca, a asfalt će proći i kroz samo selo, u kojem je sada dvadesetak stalnih stanovnika. - Radovi su nastavljen­i prema Milincu nakon što je Županijska uprava za ceste izgradila cestu do Paučja - kaže Tidlačka. Milinac je na brdu, pa oborine odnose tucanik s ceste i prave kanale, No, kaže načelnik, kuće se polako obnavljaju, krče se šikare, mlađi se interesira­ju za taj kraj.

- Milinac i susjedno Čenkovo dobivaju na značenju u odnosu na prije, primjerice, desetak godina - kaže Tidlačka. Do susjednog Čenkova - koje su prije nazivali selom Čaruginih jataka, a sada ga od potpunog izumiranja dijeli samo jedan Opg-ovac s poljoprivr­ednom proizvodnj­om, što uključuje i stoku, i turizmom, tj. kućama za odmor - vodi nerazvrsta­na, tucanička cesta. Čenkovo je od općinskog središta Levanjske Varoši udaljeno 11, a od Đakova više od 30 kilometara i mjesto je za one željne mira i prirode, no i za to je potrebna dobra cesta.

 ?? ??
 ?? ?? Klizište uništilo cestu prema Boroviku
Klizište uništilo cestu prema Boroviku
 ?? ?? Cesta prema Milincu
Cesta prema Milincu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia