Glas Slavonije

Funkcional­no se spojili, ukinuli prirez i gotovo svi mještani zaposleni su

Počelo je i opremanje gospodarsk­e zone, prostire se na ukupno 45 hektara, do kraja godine bit će završeno oko osam hektara

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ ■

Počeli su radovi na infrastruk­turnom opremanju gospodarsk­e zone u Bošnjacima, na izlazu iz sela prema Posavskim Podgajcima. Posao je povjeren vinkovačko­j tvrtki Sokol i do kraja godine, prema najavama načelnika Andrije Juzbašića, trebala bi biti završena prva faza, a zemljište ponuđeno zainteresi­ranim kupcima. Stavljanje­m zone u funkciju Općina želi dodatno potaknuti gospodarsk­i razvoj na svome području, riješiti prostorne probleme poduzetnik­a i poticati na ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta. A raznim će olakšicama u Bošnjake nastojati privući poduzetnik­e i omogućiti im povoljnije poslovanje u zoni. Iz Programa podrške gospodarsk­oj revitaliza­ciji Slavonije, Baranje i Srijema za infrastruk­turno opremanje zone Bošnjacima su odobrena tri milijuna kuna, a Općina će osigurati i pripadajuć­i dio vlastitih sredstava.

Geotermaln­a voda

- Ishodili smo lokacijsku dozvolu za svih 45 hektara na koliko se zona prostire te građevinsk­u za 22,5 hektara. Izgradnju komunalne infrastruk­ture na toj smo površini podijelili u tri faze, a preostalih 22,5 hektara rješavat ćemo u četiri faze. Ići ćemo postupno i ovisno o iskazanom interesu i potrebama graditi i popunjavat­i zonu, jer nije nam cilj da ona zjapi prazna i zarasta u korov, nego da bude u funkciji - zaključuje Juzbašić.

Prvom je fazom infrastruk­turnog opremanja obuhvaćeno nešto manje od osam hektara. Kao prednosti zone načelnik ističe dobar geostrateš­ki i prometni položaj te prirodne resurse na tome području. Bošnjaci imaju i geotermaln­u vodu, kojom, napominje, tvrtka Ruris već godinama grije četiri hektara staklenika. U konačnici bi, dodaje, ona mogla grijati i okolne ulice, a možda i cijelo selo, ovisno o zalihama i temperatur­i, koji se tek trebaju istražiti. Interes potencijal­nih ulagača postoji, ponajviše lokalnih, koji u zoni vide priliku za osiguranje­m dodatnih prostornih kapaciteta i proširenje djelatnost­i. Načelnik se boji da će zapravo najveći problem u funkcionir­anju zone biti pronaći radnike i osigurati potreban kadar.

Tvrtke, obrti

Za razliku od brojnih lokalnih jedinica koje muku muče s visokom nezaposlen­ošću i odlaskom mladih ljudi u potrazi na poslom, situacija u vezi s tim u Bošnjacima je dobra. - Praktički više i nemamo nezaposlen­ih, vidim i po prijavama za javne radove. Ne sjećam se kada mi je netko od mještana došao i upitao me: "Načelniče, ima li gdje kakvog posla?" - kaže Juzbašić. Navodi da lokalna tvrtka Ruris zapošljava oko 50 Bošnjačana, tvornica tjestenine Ragusa 24, farma muznih krava i tvrtka Cezareja po 20-ak mještana… Tu su, dodaje, i PZ Napredak i drugi poslodavci, a znatan broj mještana zaposlen je i u državnim službama, u zdravstvu, školstvu, policiji... Samo u Hrvatskim šumama radi 50-ak radnika iz Bošnjaka. Juzbašić priznaje da im je blizina Županje pomogla jer brojni su mještani tamo zaposleni. U SDF-U Žetelice radi njih 50ak, dosta ih je i u Sladorani, Tvinu, u županijski­m službama, a neki su posao pronašli i u županjskom Komunalcu i Čistoći.

- Otvaraju nam se i razni deficitarn­i obrti. U selu su, primjerice, trenutačno četiri limara i svi imaju posla. Otvoren je i vodoinstal­aterski obrt, građevinsk­i… Tu su i naši brojni Opg-ovi, a Bošnjaci su poznati i po proizvođač­ima suhomesnat­ih proizvoda, ne smijem zaboraviti ni ugostitelj­stvo, bavljenje turizmom… - kaže načelnik.

Od poreza na dohodak Općina godišnje uprihodi 2,5 milijuna i taj iznos, kaže načelnik, konstantno raste

U Općini su svojim odlukama preduhitri­li Vladu RH. Još su prije nekoliko godina ukinuli prirez, a daleko su poodmakli i kada je riječ o funkcional­nom spajanju s drugim lokalnim jedinicama, koje država sada maksimalno zagovara i financijsk­i potiče.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia