Glas Slavonije

Prirodoslo­vna gimnazija u Vinkovcima

- D.S.R. ■

Uz suglasnost Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a, Gimnazija Matije Antuna Reljkovića dobila je mogućnost upisa jednog razrednog odjela (22 učenika) prirodoslo­vne gimnazije.

Gimnazija kao općeobrazo­vna škola omogućuje svakom učeniku razvijanje interesa, stjecanje općeg znanja i osigurava upis na željeni fakultet, navode iz Gimnazije. Program prirodoslo­vne gimnazije stavlja naglasak na prirodoslo­vne predmete (biologiju, kemiju i fiziku). Prednost je navedenoga smjera u odnosu na opću gimnaziju u satima praktičnih vježbi koje učenici imaju u specijaliz­iranim učionicama/ laboratori­jima, a koje im omogućuju svladavanj­e znanja o di od poreza i prireza na dohodak, koji su veći 28 posto u odnosu na 2021. godinu, te prihodi od poreza na nekretnine, koji su uvećani 20 posto. Također, zabilježen­o je značajno povećanje prihoda od šumskog doprinosa i naftne rente. Općinski načelnik Darko Dorkić napomenuo je da Općina prošle godine nije išla u novo zaduženje te da je stanje duga na kraju prošle godine iznosilo 4,8 milijuna kuna.

- Nismo išli u novo kreditno zaduženje iako smo planirali. Prihodom ostvarenim od prodaje zemljišta u Poduzetnič­koj zoni Črnkovci u iznosu od 2,6 milijuna kuna zatvorili smo dobar dio starog kredita - rekao je Dorkić.

Istaknuo je da je na rashodov

U općini je oko 19 obrtnika i očekuje se dobar odaziv na javni poziv. Subvencion­irat će se nabava opreme

tim područjima stečenim na satima teorije. Osim prirodoslo­vnih predmeta, učenici imaju sve općeobrazo­vne predmete koje ima opća gimnazija (s nešto drukčijom satnicom). Program prirodoslo­vne gimnazije priprema učenike za nastavak obrazovanj­a na svim fakultetim­a, posebno na prirodoslo­vnim i tehničkim (medicina, farmacija, biologija, biokemija, kemija, veterina, sanitarno inženjerst­vo, ekologija, zaštita na radu, prehramben­a tehnologij­a, sanitarno inženjerst­vo, kriminalis­tika i forenzika…), pojašnjava­ju u Gimnaziju.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia