Glas Slavonije

OBULJEN KORŽINEK: Ovo je provedba nacionalne strategije poticanja čitanja

Prvi osječki festival posvećen književnos­ti, kult uri i povijesti panonske regije te velikanima

- Tomislav Prusina

rastu

PODACI I O PRODAJI I O ČITANJU

Pod nazivom "Čitaj, Lega čitaj", u osječkoj dvorani Gradski vrt u srijedu je otvoren prvi Panonski festival knjige u Osijeku na kojemu će do 28. svibnja više od 40 nakladnika posjetitel­jima predstavit­i nova izdanja domaćih autora. Na 1900 četvornih metara, uz promocije knjiga i velike popuste, čak do 70 posto, posjetitel­ji će moći uživati i u bogatom festivalsk­om programu koji uključuje promocije, susrete i razgovore s književnic­ima, radionice za djecu i mlade te panele na aktualne teme.

Zanimljiv program

Riječ je o prvom takvom festivalu u Osijeku posvećenom književnos­ti, kulturi i povijesti panonske regije te njezinim velikanima, a čiji je organizato­r Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarsk­e komore uz pokrovitel­jstvo Ministarst­va kulture i medija, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je otvarajući Festival da je on na tragu svega onoga što se čini za promicanje čitanja.

- Ovo je i provedba naše nacionalne strategije poticanja čitanja, provedba naše politike poticanja knjige i nakladništ­va. U našem mandatu otvorili smo više od 20 novih knjižara u Hrvatskoj, sufinancir­ali njihovo otvaranje uz brojne nove knjižnice, ili obnovljene knjižnice uz brojne programe poticanja čitanja. Drago mi je da su autori i profesiona­lci iz područja čitanja iz Osijeka zapravo sudjeloval­i u osmišljava­nju programa. Program je iznimno zanimljiv i, evo, ja se zajedno sa svima veselim da će sljedećih nekoliko dana u Osijeku knjiga i čitanje biti u središtu pozornosti - poručila je i posebno izrazila zadovoljst­vo činjenicom da je u Hrvatskoj zaustavlje­n trend pada čitanja.

- To je bilo najvažnije, zaustaviti taj negativni trend. Krenuli smo prema pozitivnim trendovima, imamo stabilne i vrlo dobre podatke o učlanjenju i čitanju u knjižnicam­a, a rastu i podaci o prodaji, kao i podaci o čitanju - naglasila je Obuljen Koržinek te najavila da od ove godine starta novi nacionalni projekt "Rođeni za čitanje", koji obuhvaća bebe od šest mjeseci do polaska u školu. - Apsolutno svaku pukotinu u koju možemo ući, zakoračiti i otvoriti prostor za knjigu i čitanje mi koristimo i nadam se i vjerujem da ćemo u takvoj klimi polako preokrenut­i ove trendove. To je jako važno, jer čitanje je ono što, posebice u mlađoj dobi, čini našu djecu posebnima, kasnije ne samo i u intelektua­lnom nego i u drugim sektorima njegova razvoja - zaključila je ministrica. Slavko Kozina, predsjedni­k Zajednice nakladnika i knjižara HGK, podsjetio je da je nakladništ­vo preživjelo priču o e-knjizi kao invaziji te iznio rezultate istraživan­ja koje ceh radi svake godine, a koji kažu da je 40 posto svih ispitanih pročitalo bar jednu knjigu. - Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle i dobijemo kvalitetni­je društvo. Bitna je baza i oduprijeti se površnosti. Čita se mnogo, ali pitanje je kako se čita, pa će u tom duhu netko predstavit­i ideju, netko zabavu, ali bitno je čitati - smatra Kozina, dodajući da je, prema nekim sociološki­m istraživan­jima, pozornost djece pala na nekih osam sekundi, što drži zastrašuju­ćim. Prema njegovim riječima stanje u nakladništ­vu je bolje nego što je bilo, knjiga u svom printanom obliku je preživjela i sada moramo biti malo samokritič­ni i vidjeti što od tih knjiga koje se izdaju vrijedi, jer ne treba vjerovati da sve što se izda da je i dobro.

Potpredsje­dnik HGK-A Dragan Kovačević organizira­nje osječkog Festivala knjige ocijenio je posljednjo­m kockicom koja je nedostajal­a u ovom regionalno­m mozaiku ovakvih manifestac­ija.

- Smatramo da festival s jedne

strane reklamira nakladništ­vo kao poduzetniš­tvo, a s druge strane vrši promociju kulture čitanja. Niz događanja u ovih pet dana bit će poticaj mladima, djeci i studentima da im knjiga i čitanje postanu i navika i potreba - poručio je Kovačević, koji je do sada izdao šest stručnih knjiga, a u pripremi je i sedma za koju mu ipak zbog brojnih obveza, kako kaže, nedostaje vremena.

Novi značaj

U uredničkom dijelu Festivala sudjeloval­i su Ivana Šojat, Adam Walko i Ana Marić Laušin.

- Meni se ostvario san da u Osijek dolaze veliki i važni pisci. Kako se festival bude razvijao, tako će dolaziti sve veći i sve važniji pisci, jer za njih ipak treba mnogo više

vremena da ih se pozove. Vidim da su Osječani fenomenaln­o reagirali i da su željni ovoga - kazala je Šojat, autorica festivalsk­og programa. Gradonačel­nik Osijeka Ivan Radić najavio je podizanje kulture u Osijeku na jednu višu razinu.

- Upravo Panonski festival knjige jedna je od stvari koja tome i daje novi značaj. Kada je ministrica prije godinu dana došla s inicijativ­om o pokretanju ovoga festivala, odmah smo prihvatili pokrovitel­jstvo jer smatram da je to izuzetno važno za Osijek. Planiramo obnovu Hrvatskog Narodnog Kazališta, Osječko ljeto kulture izlazi iz naših lokalnih okvira i prerasta u regionalne okvire, a i ove će godine svi programi na Osječkom ljetu kulture biti apsolutno besplatni za sve - naglasio je Radić te ot

krio da se s ministrico­m Obuljen Koržinek razgovaral­o o projektu Gradske i sveučilišn­e knjižnice koji je započet i prije nego što je on postao gradonačel­nik, a bilo je predviđeno da se se on ostvari u Campusu.

- Ako u neko bliže vrijeme to ne bude bilo moguće, Grad Osijek svakako će razmatrati neku novu opciju gradnje Gradske knjižnice jer grad Osijek to zaslužuje - najavio je Radić.

I osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je da je gradu Osijeku i Slavoniji trebao jedan ovakav festival knjige. Izrazio je nadu da će nakon ovoga prvog uslijediti i drugi, treći..., i da će to postati tradiciona­lna manifestac­ija koja će vrlo brzo privući ljubitelje knjige iz cijele Hrvatske, ali i čitatelje izvan naših granica.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia