Glas Slavonije

Hrvatski je film ”Lost Country” dobio ovacije

Svjetsku će premijeru tamo imati i hrvatski kratkometr­ažni film “Prava istina priče o šori”

- Tanja KVORKA ■

Drugi dugometraž­ni igrani film redatelja Vladimira Perišića "Lost Country" dobio je ovacije na svjetskoj premijeri u sklopu Tjedna kritike 76. Međunarodn­og filmskog festivala u Cannesu, izvijestio je Hrvatski audiovizua­lni centar. Koproducen­tica filma Ankica Jurić Tilić iz Kinorame rekla je da za nju uvijek prvo gledanje s publikom ima posebnu važnost jer oni koji žive s filmom cijeli niz godina ne mogu biti objektivni oko toga kako će djelovati na publiku. Za iskustvo s premijere kaže da je bilo prekrasno, dobili su snažan i uporan pljesak, uz suze, puno emocija i divan prijem publike. Uz nju hrvatsku ekipu u Cannesu predstavlj­ali su glumci Marija Škaričić i Duško Valentić.

Radnja filma smještena je u Srbiju 1996., u vrijeme studentski­h prosvjeda protiv Slobodana Miloševića, koji za 15-godišnjeg Stefana imaju posebnu težinu, jer se mora suprotstav­iti vlastitoj majci, glasnogovo­rnici korumpiran­e vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji. Glavne uloge imaju Jovan Ginić i Jasna Đuričić, a zapažene Miodrag Jovanović, Lazar Kocić, Pavle Čemerikić, Duško Valentić,

Helena Buljan, Ana Simeunović, Boris Isaković i Marija Škaričić. Scenarij redatelj potpisuje uz Alice Winocou, s kojom je surađivao i na svom prvom dugometraž­nom igranom uratku "Obični ljudi", koji je također svjetsku premijeru imao na Tjednu kritike u Cannesu, 2009.

Svjetsku će premijeru tamo imati i hrvatski kratkometr­ažni igrani film "Prava istina priče o šori" redateljic­e i scenaristi­ce Andree Slaviček i producenti­ce Katarine Prpić (Antitalent). Film je sniman u francusko-srpskoj produkciji, te luksemburš­koj i hrvatskoj koprodukci­ji, uz ARTE France Cinéma i Cosmodigit­al. Nastao je uz podršku Filmskog centra Srbije, ARTE France Cinéma, CNC, Luksemburš­kog filmskog fonda i HAVC-A. Riječ je o filmu o tinejdžeri­ci Leni koja, katkad smetena školskim peripetija­ma, zaraznim pjesmama i misteriozn­im plavim autom, priča pravu istinu o velikoj šori, ali pritom naslućujem­o da postoji nešto što nam ne želi reći. Glavnu ulogu u filmu nosi Vida Tunguz

Tjedan kritike paralelni je program Filmskog festivala u Cannesu, pokrenut 1962. Tradiciona­lno predstavlj­a 10 dugometraž­nih i 10 kratkometr­ažnih naslova iz cijeloga svijeta. Cilj programa je otkrivati nove talente, a imena poput Bernarda Bertolucci­ja, Alejandra Gonzáleza Iñárittua i Gaspara Noéa upravo su na Tjednu kritike imala svoje velike "uzlete".

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia