Glas Slavonije

Svojim smo igrama inicirali obnovu Gradskog vrta

- Krešimir LACKOVIĆ

Igrao je legendarni Ivica Grnja i na starom Gradskom vrtu otvorenom utakmicom protiv tuzlanske Slobode 1958. godine, a, zanimljivo, Sloboda iz Tuzle prva je "otvorila" i novoobnovl­jeni Gradski vrt 1977. godine nakon ulaska tada već bijelo-plavih u Prvu saveznu ligu. - Mi smo svojim igrama natjerali da se krene u obnovu Gradskog vrta jer je on već postao pretijesan. Zvuči nevjerojat­no, ali Gradski vrt je obnovljen tijekom ljeta, u vrijeme pauze. Prvu smo utakmicu odigrali u Rijeci (još malo koincidenc­ije, nap. a) i pobijedili. I dočekali su nas navijači. A protiv Slobode bilo je više od 20 tisuća gledatelja. I tu smo utakmicu dobili. Možete misliti, novi si u ligi, a krećeš s četiri boda u dva kola. Tada su se za pobjedu dobivala dva boda. Bili smo doista obožavani od ljudi. Pa tu moju generaciju znali su u cijeloj Jugoslavij­i, a mnogi je znaju izrecitira­ti i danas.

Karijeru je okončao 1982. godine. Doživio je i otvorenje velike tribine i utakmicu sa zagrebački­m Dinamom kojoj je nazočilo 40 tisuća gledatelja što će ostati rekord stadiona od kojeg se opraštamo. - Dinamo predvođen Ćirom Blaževićem, s Cicom Kranjčarom, Mlinarićem, Zajecom, Mustedanag­ićem... je pobijedio 2:1. Sjećam se, mogli su nakon prekršaja nada mnom suditi i penal, ali je bilo sve predodređe­no da Dinamo te godine bude prvak. Pa i mi smo im pomogli da budu prvaci jer smo toga proljeća pobijedili Crvenu zvezdu u Gradskom vrtu, čime je Dinamo teoretski osigurao naslov prvaka Jugoslavij­e.

Bio je poslije Grnja i trener Osijeka. Dočekao je u toj ulozi raspad jugoslaven­ske lige. - Pitali nas ovi iz Slobode negdje pred kraj prvenstva da im pustimo. Kažem ja njima: Ma neće trebati jer ionako se neće više igrati.

Ta Sloboda se često spominje kada se prisjećamo utakmica u Gradskom vrtu.

- Kako ne. Ima toga još. Od tamo je k nama došao Mustafa Hukić. Bio je poslije kapetan Osijeka.

Vodio je Grnja NK Osijek i u HNL-U. Dočekao da mu i sin Ronald zaigra za bijelo-plave. - Odigrao je Roni čak više utakmica za Osijek od mene. Nije mu bilo lako nositi hipoteku prezimena Grnja. Jer, htjeli ne htjeli, uvijek su ga uspoređiva­li sa mnom. Imao je sreću što je u klubu imao sjajne suigrače poput kapetana Lulića koji su znali da vrijedi igranja u Osijeku. S veteranima Osijeka bio je u obilasku novog stadiona. Kakvi su dojmovi? - Fenomenaln­i. Kao da sam ušao u bajku. Znate, koliko god mi voljeli taj naš Gradski vrt, on je već dugo daleko od savršenoga. Stalno se nešto krpalo. No i takav kakav je bio ostat će naša vječna ljubav.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia