Glas Slavonije

Četvrta generacija Špehara neka zaigra na Pampasu

- Krešimir LACKOVIĆ

Upovijesti NK Osijek 1988. godina bit će zapamćena kao godina osnutka Kohorte. Iste je godine ujesen, na Gradskom vrtu, protiv mostarskog Veleža, za bijelo-plave debitirao Robert Špehar. Nije mu to bio prvi susret s Gradskim vrtom. Dolazio je na njega s pokojnim ocem Slavkom, koji je također branio boje osječkog kluba. Za razliku od Roberta, tata Špehar bio je vratar.

- Tata je krajem šezdesetih bio prvotimac, prije nego što sam se ja rodio. Zato sam često dolazio s njim dok je bio trener vratara u stožeru Milana Đuričića. Kada sam prešao u NK Osijek, Gradski vrt mi je postao drugi dom. Triput je dolazio u NK Osijek. Sjeća se rado nekih utakmica. Po jedan događaj iz svake svoje igračke epizode u Gradskom vrtu.

- Druge sezone od moga debija 1989. godine gostovao je zagrebački Dinamo. Šuker je tada prešao u Dinamo, igrali su Ladić, Boban, Mladenović, Panadić. Ja sam prošao po krilu i vratio za Gorana Radojevića, koji je zabio za našu pobjedu. Sjećam se i pobjede nad Hajdukom 1994. godine za 2:1. Oni su te sezone igrali četvrtfina­le Lige prvaka, a moj drugi gol bio je doista lijep, onako iz voleja. Pamtim i utakmicu protiv Kamen Ingrada. Vodili su 2:0, a nama je trebala pobjeda za plasman u Ligu za prvaka. Zabio sam tri gola, a treći iz slobodnog udarca pred kraj susreta.

Kao igrač Osijeka nikada zaigrao u Europi.

- Nakon što sam prvi put postao najbolji strijelac lige i kada smo se plasirali prvi put u Europu, otišao sam u Club Brugge. Jedan sam od rijetkih koji se vratio u Osijek nakon inozemne karijere. Ovo je uvijek bio moj klub, moj grad u kojem sam rođen, u kojem živim i u kojem ću vjerojatno umrijeti. Bio je jedno kratko vrijeme i predsjedni­k Kluba. Dočekao je i debi u bijelo-plavom dresu treće generacije Špehara.

- Sin Dino je sa 16,5 godina i danas najmlađi strijelac u klupskoj povijesti. Bio je dio sjajne generacije juniora iz koje velik broj igrača i danas igra profesiona­lni nogomet. Njegov transfer u Dinamo tada je doslovce spasio klub od propasti. Što se tiče moje uloge predsjedni­ka, kao igrač i kapetan davao sam maksimum za Osijek pa tako i u ovoj ulozi. Uskoro će selidba na Pampas. Dok pričamo, gost je u Club Bruggeu, bivšem klubu koji je upravo otvorio novi kamp, a predstavlj­en je i novi stadion koji se planira graditi. - Kada to gledam u Belgiji počinjem shvaćati da ćemo nešto slično uskoro imati i u Osijeku. Moderni stadion i vrhunski uvjeti postali su potreba. Zato treba čestitati i zahvaliti mađarskim investitor­ima. Znači, četvrta generacija Špehara će zaigrati na Pampasu? - Ha, dolaze svatovi. Uskoro će Dino, na zimu i Sara, zaručnik joj je također bivši igrač Osijeka Zoran Arsenić. Ako će unučad krenuti prema sportu, tko sretniji od mene.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia