Glas Slavonije

Samostalno, u u tri godine, tri nova fakulteta

U jesen kreće prva generacija Studija farmacije, a za sljedeću je u planu Studij logopedije

- Vesna Latinović ■

Uprigodi Dana Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra (Dies academicus) održana je svečana sjednica Senata na Fakultetu agrobioteh­ničkih znanosti. Tom je prilikom prof. dr. sc. Dragan Primorac promoviran u počasnog doktora Sveučlišta u Osijeku. - Svečanu sjednicu organizira­li smo u povodu 48. akademske godine od osnutka Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku, 316. godina visokog školstva u Osijeku i 33 godine otkako osječko Sveučilišt­a nosi ime biskupa Josipa Jurja Strossmaye­ra - rekao je prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišt­a u Osijeku.

Istaknuo je kako su u posljednje tri godine utemeljena tri fakulteta. To su Kineziološ­ki fakultet, koji je veoma dobro prihvaćen i za njega vlada velik interes budućih studenata, a dobio je izvrsne akreditaci­je; potom Fakultet primijenje­ne matematike i informatik­e (jako dobro prihvaćen u IT sektoru), dok je treći Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, čije je Veleučiliš­te izrazilo želju doći pod okrilje osječkog Ssveučiliš­ta. - Kroz navedena smo tri fakulteta ojačali kadrovski, a utemeljili smo ih isključivo na vlastitim snagama, pri čemu nismo ni dodatno opteretiti proračun RH. Sveučilišt­e trenutno ima 16.202 studenta te 2234 djelatnika, a planiramo i dalje otvarati nove fakultete i studijske grupe. Upisali smo prvu godinu Studija edukacijsk­e rehabilita­cije, na jesen kreće prva generacija Studija farmacije, a sljedeće godine planiramo pokretanje Studija logopedije. Riječ je o studijima koji obrazuje kadar kojeg nema na tržištu rada. Utemeljili smo pet studija na engleskom jeziku te studij medicine na njemačkom jeziku - rekao je rektor.

Apostrofir­ao je veliku znanstveno-istraživač­ku djelatnost - 488 projekata, na međunarodn­oj i nacionalno­j razini, i 206 stručnih projekata, a riječ je o suradnji s gospodarst­vom i jedicama lokalne samouprave. Vrijednost tih projekata prelazi tri milijuna eura.

- Sve to utječe na ranking osječkog Sveučilišt­a pa je i on bolji na svjetskim ljestvicam­a. Nastojimo budućim studentima pružiti što širu lepezu studijskih programa, pogotovo deficitarn­ih, kako bismo ih zadržali na istoku Hrvatske. Suradnja s gospodarst­vom je više nego dobra, a razvijanje­m FERIT-A nastojat ćemo pokriti nedodatak stručnjaka u IT sektoru. Kontinuira­no osluškujem­o što traži gospodarst­vo - zaključio je rektor Guberac.

Strateški projekt Sveučilišn­og kampusa ide dalje, a širi se i studentski smještaj. “Prošle smo godine otvorili novi studentski dom s 800 kreveta, vrijedan 196 milijuna kuna, što je bitno za studentski standard, jer za 100 eura imaju smještaj na razini hotela s 4 zvjezdice. Ukupno imamo 1550 mjesta za studente u studentski­m domovima, no još bi ih trebalo”, rekao je rektor Guberac. U kampusu je na redu izgradnja zgrade FERIT-A, radi se paralelno na arheološki­m istraživan­jima i pripremi za izgradnju zgrade Prehramben­o-tehnološko­g fakulteta i Pravnog fakulteta, dok Filozofski i Ekonomski fakultet za sada ostaju na svojim lokacijama.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia