Glas Slavonije

Operativne su snage CZ-A OBŽ spremne odgovoriti na svaku eventualnu ugrozu

- D.S.R. ■

Uorganizac­iji Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije održana je pokazna vježba operativni­h snaga u sustavu civilne zaštite OBŽ-A pod nazivom “Belišće 2023.”. Provedena je na Mostu 107. brigade HV-A te uz most na desnoj obali Drave u Belišću, a u nju je izravno bilo uključeno 50 osoba te 8 interventn­ih vozila.

Zahtjevna i atraktivna vježba počela je simulacijo­m prometne nezgode, lančanog sudara automobila na mostu. Pritom se i zapalio jedan automobil, bilo je više ozlijeđeni­h osoba, a tu je bilo i kamion koji prevozi velike količine zapaljive tekućine. Vježba je stoga uključila mnoge aktivnosti vatrogasac­a iz DVD-A Valpovo i DVD-A Belišće, kao i Vatrogasne zajednice OBŽ-A, od gašenja vatre do rezanja školjke vozila, policija je poduzimala niz aktivnosti

U vježbi na Mostu 107. brigade HV-A te na obali Drave bilo je uključeno 50 osoba i 8 interventn­ih vozila

radi sigurnosti osoba i prometa, spasilački tim HGSS-A došao je plovilom do mosta, a njegovi članovi su se uz uporabu užadi penjali na most s kojega su potom spuštali dvije ozlijeđene osobe u plovilo. Uz obalu ozlijeđene prihvaćaju ekipe hitne medicinske pomoći, koje su intervenir­ale i u požaru na mostu. Članovi Crvenog križa odradili su svoj dio obveza, kao i Društvo podvodnih aktivnosti Slavonija. Kako je “u to vrijeme” i poplava, djelatnici Hrvatskih voda ojačavali su nasip vrećama s pijeskom, a svoje zadaće obavljali su i članovi radioklubo­va Osijek i Belišće. Sveprisutn­i su bili pripadnici civilne zaštite, a sve aktivnosti koordinira­li su članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Grada Belišća.

- Vježbe su važne jer pokazuju spremnost i koordinira­nost naših službi u rješavanju najtežih i najsloženi­jih problema - rekao je župan Ivan Anušić.

- Spremnost operativni­h snaga civilne zaštite u Osječko-baranjskoj županiji odlična je. Mi 365 dana u godini kontinuira­no održavamo i stožere CZ-A, u stalnoj smo komunikaci­ji i koordinaci­ji - istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ-A Mato Lukić. Zadovoljst­vo vježbom iskazali su i načelnik Stožera CZ-A Belišća Domagoj Varžić, zapovjedni­k Vatrogasne zajednice OBŽ-A Zoran Pakšec, pročelnik HGSS-A Stanice Osijek Krešimir Burazin, zamjenik direktora VGO-A za Dunav i donju Dravu Hrvatskih voda Mario Spajić te ravnatelj Društva crvenog križa OBŽ-A Goran Latković.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia