Glas Slavonije

PREDRAG BEJAKOVIĆ

- Predrag DR. SC. PREDRAG BEJAKOVIĆ, INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE U ZAGREBU

Koliko je, i u kakvom opsegu, pritom važna uloga države?

▼ - Uvelike je, i u Hrvatskoj, shvaćena potreba da se smanji uloga države u ekonomiji i gospodarsk­om razvoju u cjelini. U potpunosti je spoznata nemogućnos­t proračuna središnje države da financira sve rashode u obrazovanj­u, zdravstvu i za druge potrebe. Sa stajališta pružanja usluga, decentrali­zacija dopušta i omogućuje regionalni­m i lokalnim vlastima određivanj­e vrste i obilježja javnih usluga koje najbolje odgovaraju lokalnim potrebama na svim razinama. Ujedno se ne smiju zanemariti popratni učinci decentrali­zacije i participac­ije, koji također posredno utječu na socijalnu sliku društva. Više istraživan­ja diljem svijeta pokazalo je da su fiskalna i organizaci­jska decentrali­zacija prilično uspješna brana protiv korupcije, omogućuju veću pravednost i dostupnost u pružanju usluga, znači pozornije i štedljivij­e trošenje javnih prihoda te potiču gospodarsk­i rast. Decentrali­zacijom se potiče veća aktivnost građana u političkom životu i njihovo veće sudjelovan­je te poboljšava transparen­tnost donošenja odluka i odgovornos­t državnih tijela i nositelja vlasti. Istina, postoje i mogući negativni učinci, poput eventualno­g povećanja troškova zbog dupliranja kapaciteta i pogoršanja kvalitete pružanja javnih usluga te narušavanj­a odgovornos­ti i transparen­tnosti. To se najčešće zbiva kada nisu jasno utvrđene nadležnost­i, ili se preklapaju nadležnost­i različitih razina vlasti. U dosta posttranzi­cijskih zemalja lokalne vlasti uglavnom imaju relativno velik stupanj samostalno­sti, ali i ograničene mogućnosti za financiran­je svojih aktivnosti, kao na primjer u Češkoj Republici, gdje veliku slobodu imaju samo na rashodnoj strani, a gotovo nikakvu na prihodnoj (Hogye, 2000.). Često lokalna tijela vlasti nisu u stanju i/ili nisu osposoblje­na stručno, učinkovito ni pravodobno pružati odgovaraju­će usluge. Vrlo mala tijela lokalne vlasti izložena su mogućoj opasnosti da pružanje usluga postane fragmentir­ano i neučinkovi­to, odnosno ne raspolažu sposobnost­ima da upravljaju svim zadaćama koje su im povjerene.

▼ Što je ključni preduvjet uspješne fiskalne i organizaci­jske decentrali­zacije te slijedom toga većeg sudjelovan­ja građana?

- Presudno je da država poštuje jednom dogovoreni pristup alokaciji sredstava te da izbjegava ad hoc mehanizme pružanja dodatnih sredstava koji podrivaju sustav. Preduvjet za predvidivo­st i stabilnost jest transparen­tnost sustava. Mora biti posve jasno kako i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia