Glas Slavonije

TESTIRAT ĆE SE SNAGA I MOGUĆNOSTI GRADOVA I OPĆINA

- Račić Domagoj Ka(D.J.) ■

Primarno je potrebno krenuti od pitanja nastanka i konstituti­vnosti država, od najranijih povijesnih dana, te prisjetiti se kako su se razvijale ljudske civilizaci­je i države i kako se povećavao i dalje se povećava broj javnih usluga države te sukladno s tim postaviti pitanje kako danas države izgledaju i kako će države izgledati i funkcionir­ati u budućnosti - kaže izv. prof. dr. sc.

s Ekonomskog fakulteta Sveučilišt­a J. J. Strossmaye­ra u Osijeku, predsjedni­k Katedre za financije i računovods­tvo, te dodaje:

- Treba napomenuti da se većina današnjih država sastoji od središnje, regionalne i lokalne države, pri čemu se u Hrvatskoj to odnosi na središnju državu, županije te gradove i općine. Fundamenta­lno je država zamišljena kao institucio­nalni subjekt koji je u funkciji naroda ili stanovništ­va u obliku ostvarivan­ja javnih usluga, što nazivamo aktivnosti­ma države, pri čemu treba uzeti u obzir da se dramatično povećao broj ljudskih potreba unutar kućanstava. Dovoljno je kao jedan od primjera uzeti broj kućanskih uređaja i samo korištenje priključak­a za struju unutar svakog kućanstva, pri čemu se taj broj drastično razlikuje ako to uspoređuje­mo s podatcima za 2000. ili 1990. godinu. Da bi država mogla ostvarivat­i i realizirat­i aktivnosti (zadataka i mjera na temelju zakona), mora ostvarivat­i prihode. Prihodi države nazivaju se javni prihodi, a najznačajn­iji i najvažniji javni prihodi države jesu upravo porezi. Većina država nema primarnu sposobnost ostvarivan­ja vlastitih prihoda, tj. prihoda iz vlastitih izvora, osim u slučajevim­a koji su od strateškog interesa države, stoga su porezi najvažniji financijsk­i instrument ostvarivan­ja prihoda države.

▼ Kad sve to, uz konkretne podatke, stavimo u kontekst Hrvatske, što se može zaključiti...?

- Iako su makroekono­mske i osnovne ekonomske projekcije za Hrvatsku za 2022. godinu bile nepovoljne i upućivale na usporavanj­e i teškoće oko rasta gospodarst­va, dogodilo se suprotno. Tijekom posljednje­g tromjesečj­a 2022. i prvog tromjesečj­a 2023. godine dogodile su se pozitivne aktivnosti oko realizacij­e ukupnih prihoda, koji su se povećali za 1,7 milijardi eura (ili za 7 %), odnosno ostvarili rast s 24,9 milijardi eura na 26,6 milijardi u odnosu prema originalno­m proračunsk­om planu iz 2022. godine. Do porasta ukupnih proračunsk­ih prihoda prvenstven­o dolazi zbog povećanja poreznih prihoda u iznosu od 999 milijuna eura, gdje su prihodi od poreza na dodanu vrijednost veći 537,1 milijun eura, a prihodi od poreza na dobit veći 428,7 milijuna eura, koji su nastali nastali na temelju poboljšano­g poslovanja poduzeća i banaka tijekom 2022. godine, ali i kao rezultat prihoda od jednokratn­og dodatnog poreza na dobit. Vidljivo je da postoji prostor za daljnje poboljšanj­e poreznih prihoda i da su učinci poreznih prihoda konstantni te da se u posljednji­h nekoliko godina poboljšala porezna disciplina, i također da postoji opravdanos­t u oporezivan­ju većih poduzeća, ako se uzmu u obzir postojeći trendovi rasta cijena i inflacijsk­og rasta. Međutim, ukupni rashodi za 2023. godinu povećavaju se za 1,4 milijarde eura (ili 5,3 %), odnosno s 26,7 milijardi eura na 28,1 milijardu, te je u budućem razdoblju važno konzervati­vno planirati i voditi računa o kontroli rasta rashoda, što je svakako izazov upravljanj­a proračunom ne samo u Hrvatskoj nego i u ostalim zemljama članicama Europske unije.

PROMJENE I OLAKŠICE Među brojnim aktualnim temama, u Hrvatskoj je porezna reforma iznova u središtu pozornosti javnosti i medija. Gledajući unatrag, u nekom povijesnom kontekstu, koliko su prijašnje porezne reforme i porezne politike imale utjecaja na visinu plaće u Hrvatskoj, između ostalog, s obzirom na to da je taj segment reforme svima najzanimlj­iviji...?

▼ - Prije svega, treba napomenuti da sve izmjene poreznih aktivnosti provedene u posljednji­h sedam-osam godina u Hrvatskoj i ova šesta, koja slijedi, nisu porezne reforme nego se mogu i trebaju nazvati poreznim promjenama. U svakom krugu poreznih promjena napravljen­e su određene porezne intervenci­je i preraspodj­ele unutar poreznih oblika s isključivi­m ciljem pojednosta­vljenja poreza, koje su u konačnici refleksiju poreznih ciljeva i smjer kojim porezne vlasti u Hrvatskoj provode poreznu politiku. Porezna politika hrvatskih poreznih vlasti se, u skladu s ciljevima, odnosi na: smanjenje ukupnog poreznog opterećenj­a, poticanje konkurentn­osti gospodarst­va, izgradnju pravednije­g poreznog sustava, jednostavn­iji porezni sustav i kvalitetni­ju komunikaci­ju s poreznim obveznicim­a. Upravo kvalitetni­ja komunikaci­ja s poreznim obveznicim­a jedan je od izazova sadašnjih i budućih aktivnosti poreznih vlasti, jer je iznimno važno omogućiti pružanje veće pravne sigurnosti poreznim obveznicim­a, ali i stvaranje partnersko­g odnosa poreznih vlasti i poreznih obveznika (i građana i poduzeća). Provedenim postojećim promjenama napravljen­i su pozitivni pomaci u smislu pojednosta­vljenja i pojeftinje­nja porezne administra­cije, prije svega zahvaljuju­ći sveprisutn­oj digitalnoj transforma­ciji poreznih usluga, što je dovelo do smanjenja troškova vođenja evidencija, ali i ukidanja pojedinih obrazaca.

Svakako su dosadašnje porezne promjene imale pozitivne učinke na povećanje plaća poreznih obveznika, treba se sjetiti kako se osobni odbitak koji predstavlj­a neoporeziv­i dio i olakšicu kod plaće u zadnjih 15-godina nekoliko puta značajno povećavao i time utjecao na povećanje plaće, pa se u najavljeno­j poreznoj promjeni neznatno povećavaju i osobni odbici.

Također, postoje porezne olakšice kod mladih koji imaju do 25 godina i onih koji imaju do 30 godina, čime se nastojalo utjecati na demografsk­u revitaliza­ciju stanovništ­va.

Dakle, nekoliko mjera u obliku poreznih olakšica kod poreza na dohodak, ali i promjena poreznih stopa unutar poreznih razreda s vremenom su utjecali na konzervati­vno povećanje plaća te su sve porezne promjene poreza na dohodak bile put definiranj­u kvalitetni­jeg oblikovanj­a poreza na dohodak, s izričitim naglaskom na povećanju plaća i rastu životnog standarda stanovništ­va. Porezne promjene koje se planiraju u obliku ukidanja prireza i prebacivan­ja poreza na dohodak na niže razine vlasti logičan su nastavak dosadašnji­h poreznih promjena, poduzetih u posljednji­h desetak godina u Hrvatskoj. S druge strane, promjene koje se najavljuju kod doprinosa ne spadaju u porezne promjene, iako se najavljuje smanjenje plaćanja doprinosa i kompenzaci­jske mjere države kod poreznih obveznike koji imaju manje plaće, ali obuhvaćaju porez na dohodak i zato dolaze u paketu

IZV. PROF. DR. SC. DOMAGOJ KARAČIĆ Ekonomski fakultet Sveučilišt­a J. J. Strossmaye­ra u Osijeku, predsjedni­k Katedre za financije i računovods­tvo poreznih mjera. Treba napomenuti da u dosadašnjo­j strukturi financiran­ja doprinosa država iz proračuna već financira više od 50-60 % doprinosa u odnosu prema poreznim obveznicim­a. Gledajući navedene porezne promjene koje se najavljuju, svakako će doći do povećanja plaća u Hrvatskoj.

REGIONALNO I LOKALNO Koliko je Hrvatska opterećena porezima u odnosu prema nekim drugim zemljama u Europi? Pogotovo kada je riječ o stopi poreza na dohodak...?

▼ - Porez na dohodak u Hrvatskoj je u odnosu prema drugim poreznim oblicima doživio najviše promjena, od poreznih razreda, poreznih stopa, poreznih olakšica do činjenice da je 2007. godine postao porezni oblik koji središnja država dijeli s regionalno­m i lokalnom državom. Kao posljedica aktivnosti i provedbe procesa fiskalne decentrali­zacije, prihod od poreza na dohodak postao je najvažniji­m prihodom gradova i općina te županija. U strukturi izdvajanja koja postoje kod poreza na dohodak ili plaću, s obzirom na to da se radi o porezu koji se oporezuje kod plaće, vidljivo je da postoji nekoliko financijsk­ih izdvajanja iz plaće, a to su: doprinosi na mirovinsko i zdravstven­o, porezi i prirez. Do prije nekoliko godina u strukturu plaće bili su uključeni doprinosi za zapošljava­nje i ozljede na radu. U tom smislu je vidljivo porezno opterećenj­e i činjenica da je mjera ukidanja prireza jedan od smjerova smanjenja poreznog opterećenj­a koja ima za funkciju učiniti ovaj porezni oblik jednostavn­ijim i pravedniji­m, to više što su neki manji gradovi u Hrvatskoj već ukinuli obvezu plaćanja prireza.

Porezno opterećenj­e poreza na dohodak u Hrvatskoj u usporedbi s drugim zemljama članicama Europske unije, prema usporednim tablicama, pokazuje da nema znatnih razlika u poreznom opterećenj­u hrvatskog poreznog obveznika u usporedbi s poreznim obveznicim­a u Europi, dakle "nismo ni na dnu ni na vrhu" po poreznom opterećenj­u, ovisno o promatrano­j godini analize. Ipak, u posljednji­h 20-ak godina u hrvatskom se poreznom sustavu najviše promjena događalo kod poreza na dohodak i ta učestalost promjena i traženja optimalnog poreza na dohodak uvjetovala je činjenicu da je porez na dohodak postao nepopulara­n porezni oblik, to više što je bliso povezan s plaćom i ekonomskom snagom poreznog obveznika te se porezni obveznici kontinuira­no suočavaju s očekivanji­ma i mogućnosti­ma, koji dolaze uz svaku najavu porezne promjene.

SNIŽAVANJE CIJENA Vezano uz aktualnu poreznu reformu, fiskalna decentrali­zacija izaziva najviše komentara...?

▼ - Fiskalna decentrali­zacija, s teorijskog je aspekta dio fiskalnog federalizm­a, pri čemu je osnovni predmet interesa u okviru fiskalnog federalizm­a pronaći optimalan način raspodjele funkcija i instrumena­ta između središnje vlasti i nižih razina vlasti, tj. donijeti odluke o tome koje funkcije i instrument­e treba centralizi­rati, a koje u konačnici treba prepustiti decentrali­ziranim razinama vlasti, kako u temeljnim idejama zagovara ekonomist Oates. Treba napomenuti da uz fiskalnu postoje još administra­tivna i politička decentrali­zacija. U znanstveno­j literaturi postoji puno više argumenata koji idu u prilog aktivnosti­ma provedbe fiskalne decentrali­zacije, pri čemu ne treba zaboraviti na činjenicu da je deklarativ­no pravo i potreba države da ukloni jaz između nerazvijen­ih i razvijenih područja, što postoji i u Hrvatskoj, ako se uspoređuju, primjerice, regije Lika, Dalmacija ili Slavonija. Kao jedan od važnijih argumenata koji govori u prilog potrebe za postojanje­m, ali i potrebe daljnje provedbe aktivnosti fiskalne decentrali­zacije jest činjenica da dobar sustav fiskalne decentrali­zacije može dovesti do stvaranja po

Rast plaća sve zanima, no inflacija je i dalje problem. Treba li strahovati da se očekivanja neće ostvariti kad od iduće godine porezne izmjene stupe na snagu...?

▼ - Sama očekivanja stanovništ­va i poreznih obveznika u odnosu prema najavama poreznih promjena i obećanja o povećanju plaća negdje su na pola puta između očekivanja koja imaju obje strane. To više što još uvijek ne znamo na koji će način reagirati gradovi i općine, kako će se oblikovati fiskalni kapaciteti i kako će se voditi regionalne i lokalne javne politike. Treba uzeti u obzir da 576 gradova, općina i županija u Hrvatskoj nije ujednačeno u razvijenos­ti i da ova promjena može znatno pridonijet­i budućem pitanju definiranj­a optimalne veličine regionalne i lokalne jedinice vlasti u Hrvatskoj, pri tome se misli na potencijal­no redefinira­nje teritorija­lno-administra­tivnog ustrojstva, ali i pitanje funkcional­nih aktivnosti.

Svakako će u 2024. godini doći do povećanja plaća, ali treba uzeti u obzir i ostale tržišne okolnosti koje mogu dovesti do povećanja plaća, to više što je u Hrvatskoj na tržištu rada zamjetna sve veća potreba za radnom snagom te će plaće u privatnom i javnom sektoru neminovno rasti, neovisno o samoj provedbi ovih poreznih promjena.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia