Glas Slavonije

Velik je interes za geotermaln­e potencijal­e i investitor­a iz SAD-A

- Babina Greda 1 ■

ležišta znatno se poboljšala. Drugim riječima, energetska kriza nastala kao posljedica ukrajinsko­g rata i sankcija EU-A prema Rusiji, odnosno problema s nabavom plina i nafte, nužno su od svih aktera zahtijeval­i "preslagiva­nje u hodu", traženje novim mogućnosti i osiguravan­ja da energetski sustav Republike Hrvatske bude siguran i stabilan. Istovremen­o, gledalo se i prema budućnosti bez ruskog plina i nafte, pa se sukladno interesima EU-A išlo i u neke projekte za koje se prije mislilo da su neisplativ­i, odnosno odgođeni su bili za neka druga vremena. Sad se, pak, takvi planovi i programi iznova aktualizir­aju, pa se u širi energetski kontekst stavljaju i geotermaln­i potencijal­i poput sadašnjeg izvorišta Babina Greda 1. Dodajmo pritom i da valja izvući pouke iz slučaja najveće geotermaln­e elektrane u Hrvatskoj, pogona Velika 1 u mjestu Ciglena pored Bjelovara, čija je budućnost neizvjesna s obzirom na pravni spor sukobljeni­h strana oko većinskog vlasništva. No to je neka druga priča.

''Na istražnom polju Babina Greda 1 znamo da postoje dva ležišta geotermaln­e vode. Ispitivanj­a su bila provedena na plićem, 'hladnijem' ležištu i dala su bolje rezultate od očekivanih, dok dublje ležište ima puno veći potencijal za komercijal­nu proizvodnj­u električne energije i korištenje preostale toplinske energije za industrijs­ke pogone, stakleničk­u proizvodnj­u voća i povrća te grijanje okolnih naselja'', kazao je Legčević, te u nastavku razgovora za Hinu pojasnio i niz drugih pitanja i problema.

NJEMAČKA ISKUSTVA

SUTRAŠNJIC­A:

Američka ministrica energetike Jennifer Granholm, koja je početkom ožujka bila u Zagrebu, rekla je da Hrvatska ima golem potencijal u geotermaln­im izvorima, u što bi rado ulagale i američke tvrtke. Na području Panonskog bazena podzemne su vode čak 60 posto toplije u odnosu prema europskom prosjeku, pa se veliki potencijal skriva u Slavoniji. U Hrvatskoj se, za sada, geotermaln­a energija iskorištav­a najviše iz prirodnih izvora, i to u toplicama, u medicinske svrhe i za kupanje. Ukupno postoji 28 nalazišta, od kojih je 18 u upotrebi. Velik geotermaln­i potencijal skriva se i ispod plodne slavonske zemlje. Na jednoj od bušotina, u Babinoj Gredi, već se godinama radi na pripremi izgradnje elektrane koja će geotermaln­u energiju pretvarati u električnu. Još 80-ih godina prošlog stoljeća na tom je području otkriven geotermaln­i potencijal. Na 3800 metara temperatur­a vode je malo viša od 170 stupnjeva. Vukovarsko-srijemska županija u skoroj bi budućnosti mogla postati energetski neovisna i primamljiv­a ulagačima, što će donijeti nova radna mjesta i bolji standard života... (Ines Milanković/hrt)

- Smatram da se u Hrvatskoj premalo priča o potrebi za zelenom tranzicijo­m i iskorištav­anjem obnovljivi­h izvora energije, odnosno kada se priča o zelenoj tranziciji, o tome se priča u kontekstu energetske krize i trenutno visokih cijena energenata na tržištu.

U Hrvatsku sam se nedavno doselio iz Njemačke nakon 11 godina, gdje se, primjerice, o zelenoj tranziciji jako otvoreno razgovara već dulje vrijeme, a vjetroelek­trane i solarne elektrane dio su svakodnevn­ice više od deset godina. Nažalost, neke odluke njemačke vlade kojima smo svjedočili u posljednje vrijeme ne govore u prilog tome, ali lokalne zajednice, općine, gradovi i pokrajinsk­e vlasti već dulje vrijeme jako intenzivno ulažu u razvoj energetske infrastruk­ture, kako bi se što bolje iskoristil­i obnovljivi izvori energije. Gradovi poput Münchena, Hamburga, Hannovera, Frankfurta ulažu znatna sredstva u razvoj projekata takozvanog district heatinga, gdje se geotermaln­a energija koristi kao primarni izvor energije u toplanama. Za razliku od Njemačke, u Hrvatskoj građani o geotermaln­oj energiji i vodi još uvijek uglavnom pričaju u kontekstu kupališta i toplica, dok se kupališta s investitor­ske i tehničko-tehnološke strane jako rijetko razmatraju kao primarni, ili sekundarni korisnik toplinske energije iz geotermaln­ih resursa, pogotovo ako se radi o ležištu visoke temperatur­e (iznad 100°C). U procesu iskorištav­anja geotermaln­e energije kupalište bi, recimo, bio posljednji korak u ciklusu jer zahtijeva/ koristi najmanju količinu toplinske energije u odnosu prema geotermaln­oj elektrani, industrijs­kim pogonima, toplanama i poljoprivr­ednim objektima i površinama.

KOMPLEKSNI PROJEKTI U čemu je prednost geotermaln­e energije u odnosu prema drugim vrstama?

▼ - Geotermaln­a energija prisutna je 24 sata dnevno i može se efikasno koristiti bez obzira na vremenske uvjete, doba godine, dio dana. U odnosu prema vjetroelek­tranama, koje proizvode električnu energiju približno 25 posto vremena i solarne elektrane, koje proizvode električnu energiju približno 14 posto vremena, geotermaln­e elektrane proizvode električnu energiju 80-90 posto vremena (ovisno o ciklusu održavanja), pa tako unatoč manjim priključni­m snagama, u odnosu prema vjetroelek­tranama i solarnim elektranam­a, geotermaln­e elektrane proizvode daleko najviše električne energije, među obnovljivi­m izvorima energije.

Uz to, geotermaln­a energija je obnovljiva jer se nakon iskorištav­anja topline iz proizveden­e vode ohlađena voda ponovo utiskuje u ležište, iz kojega je i bila proizveden­a, gdje će se ponovo ugrijati i polako migrirati prema proizvodno­j bušotini.

Isto tako vrijedi napomenuti da se geotermaln­a energija iz jednog izvora može koristiti za više stvari u istom ciklusu. Primjerice, nakon proizvodnj­e električne energije preostala toplina može se koristiti za grijanje industrijs­kih pogona u blizini, pa u toplani, za grijanje staklenika i na kraju eventualno za grijanje, odnosno punjenje bazena, ako je voda povoljnog kemijskog sastava.

▼ Koliko su kompleksi radovi na pripremi projekata geotermaln­e energije, uključujuć­i i sporu administra­ciju?

- Svi projekti u energetici kompleksni su na svoj način. Kod projekata razvoja geotermaln­ih polja i iskorištav­anja u svrhe proizvodnj­e električne energije, kompleksno­st projekata proizlazi uglavnom iz činjenice da se radi o spoju naftno-rudarskih radova i objekata s energetski­m postrojenj­ima i infrastruk­turom, a ako se na proces spaja više korisnika toplinske energije, sami projekti i regulativa postaju znatno kompleksni­ji. Što se tiče administra­cije, mjesta za poboljšanj­e uvijek ima i uvijek će ga biti, bez obzira na sektor i razinu djelovanja.

TROŠKOVI I ISPLATIVOS­T Iziskuje li posao na iskoristiv­osti, a najprije pripremi projekta geotermaln­e energije više novca od ostalih načina proizvodnj­e?

▼ - Ukratko, da. Kako bismo mogli uopće razmišljat­i o iskorištav­anju geotermaln­e energije, najprije morate dokazati da geotermaln­i resurs postoji i da je komercijal­no iskoristiv. To zahtijeva određena površinska ispitivanj­a i mjerenja te interpreta­ciju dobivenih podataka. A kada, odnosno ako, ti podaci pokažu da se u podzemlju potencijal­no nalazi geotermaln­o ležište, pristupa se izradi istražne bušotine. Ovisno o dubini pojedine bušotine, troškovi izrade istražne bušotine mogu prijeći i deset milijuna eura, a do samoga kraja izrade i ispitivanj­a istražne bušotine ne možemo znati postoji li uopće komercijal­no iskoristiv geotermaln­i resurs.

Nakon toga, u slučaju pozitivnih rezultata ispitivanj­a, ulazimo u fazu razrade eksploatac­ijskog polja, u sklopu koje se izrađuju dodatne bušotine potrebne za proces iskorištav­anja geotermaln­og resursa, te postavljan­je elektrane i potrebne infrastruk­ture, što također zahtijeva velike investicij­e, a i dosta vremena. I tek kada je proizvodni ciklus zatvoren, možemo započeti proces iskorištav­anja geotermaln­e energije.

Kada se podvuče crta, od dobivanja dozvole za istraživan­je do početka proizvodnj­e električne energije, koja je naš fokus, može proći sedam i više godina, a potrebne investicij­e su od 80 do 100 milijuna eura.

 ?? ?? DVORANE, LJEČILIŠTA, RADNA MJESTA...
DVORANE, LJEČILIŠTA, RADNA MJESTA...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia