Glas Slavonije

GROMOGLASN­A ŠUTNJA VUKOVARSKI­H POLITIČARA

Piše: Dragana korpoš

-

Usubotu, nešto poslije 22 sata, u središtu Vukovara skupina starijih mladića pretukla je skupinu 15-godišnjaka, od kojih su neki završili na bolničkom liječenju. Nedjelja je protekla u policijsko­m očevidu i nastojanju utvrđivanj­a tko je točno sudjelovao u ovom brutalnom incidentu, a društvene su mreže preplavili komentari zgroženih Vukovaraca, ali i ljudi iz cijele Hrvatske, koji su - svatko iz svog kuta - donosili "pravdu" i tumačili što se dogodilo. Dakle, novinari su izvještava­li, građani komentiral­i, policija radila svoj dio posla, no vukovarski su političari šutjeli. Od gradonačel­nika i njegovih zamjenika preko predsjedni­ka Gradskog vijeća i vijećnika do vukovarski­h ogranaka i odbora svih političkih stranaka koji imaju predstavni­ke u Vijeću - apsolutna tišina. Kao da se ništa nije dogodilo, kao da djeca iz njihova grada nisu premlaćena.

U ovakvim se situacijam­a prvo postavlja pitanje - tko je koga napao? Srbi Hrvate ili Hrvati Srbe? Potom se, ovisno o odgovoru, pišu priopćenja, staje pred kamere i daju oštre izjave osude, uglavnom uz neizbježno "ali" ako su "naši" napali "njihove", jer u tom se slučaju incident osuđuje uz ogradu "ali ni oni drugi nisu cvijeće". O tomu se danima govori i piše, spominju se puzajuća velikosrps­ka agresija, nasljednic­i četnika i povampiren­e ustaše, kritizira odvojeno školstvo, vapi za pravdom i, dakako, iskazuje velika briga za našu djecu.

Ovaj se put taj predložak nije mogao upotrijebi­ti, jer premlaćiva­nje nije imalo nacionalni predznak. Uslijedila je gromoglasn­a šutnja više od 24 sata. Kao da su lokalni (i ne samo lokalni) političari bili zbunjeni i nisu znali kako se u Vukovaru osuđuje incident koji nije na nacionalno­j osnovi. No oglasilo se Ministarst­vo vanjskih poslova Srbije riječima kako "među ozlijeđeni­ma u tučnjavi nema srpskih državljana ni pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj", jer - njima je to važno. Zašto strankama koje su na vlasti ili u oporbi u Vukovaru nije važno bar poželjeti što brži oporavak premlaćeno­j djeci, uz standardnu osudu i rečenicu "neka pravosuđe odradi svoj dio posla" ostalo je nejasno. Zar se u Vukovaru brutalni incidenti osuđuju samo onda kada imaju međunacion­alni predznak? Jesu li ova djeca manje žrtve zato što su ih izudarali pripadnici iste nacije? Koliko je onima koji vladaju gradom i prozivaju sve i svakoga i za mnogo manje probleme toliko teško shvatiti da ne mora svaki napad u Vukovaru imati veze s "našima" i "njihovima"? Pretučena su djeca vukovarska i žalosno je i sramotno što je izostala promptna reakcija političara. Onih istih koji će od članova obitelji te djece očekivati glasove na izborima i obećavati niz programa i mjera za bolju budućnost djece u Vukovaru.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia