Glas Slavonije

Istina ne eze ruskih ici Todoriću ga u poslovanju Fortenova grupe”

-

su iz Fortenove. Navode kako je Grmoja pred medijima čitao dio tužbe sankcionir­anog ruskog SBK Art LLC-A o kojem je sud u Nizozemsko­j raspravlja­o krajem prošle godine i koji je u cijelosti odbijen. Iste teze, kazali su iz Fortenova grupe, iznio je kroz hrvatske medije pravni zastupnik Saifa Alketbija, navodnog vlasnika SBK Arta i Miodraga Borojevića, njegova savjetnika, u rujnu prošle godine, kada je u ime vlasnika SBK Arta najavio podizanje kaznenih prijava, sa sadržajem koji su zastupnici Grmoja i Troskot prezentira­li u ponedjelja­k. Napominju kako su se Grmoja i Troskot pridružili tezama koje su pravni zastupnik i osobe povezane sa sankcionir­anim ruskim SBK Art LLC-OM iznosili proteklih mjeseci više puta pred nizozemski­m sudovima.

Nema izgovora

Iz Fortenove podsjećaju da je nizozemsko pravosuđe već četiri puta odbilo zahtjeve sankcionir­ane osobe SBK Art i njezina navodnog vlasnika, što potvrđuje zakonsku utemeljeno­st svih poteza uprave Fortenova grupe. Navode i kako Grmoja i Troskot pokazuju nerazumije­vanje tko je tko i što je čija uloga u poslovanju Fortenova grupe - ne razumiju što radi Fortenova grupa, što Zagrebačka banka, tko je Zdravko Mamić, kakvi su odnosi s dobavljači­ma i kreditorim­a ili uloga odnosno izostanak uloge Vlade RH u upravljanj­u kompanijom.

Najava prikupljan­ja potpisa saborskih zastupnika u podršci kaznenoj prijavi, kakva je već podnesena od navodnog vlasnika sankcionir­anog SBK Arta, pokušaj je izravnog političkog pritiska na sudove, istaknuli su iz Fortenova grupe napominjuć­i kako "činjenica da su dva hrvatska saborska zastupnika pristala biti glasnogovo­rnikom teza sankcionir­anih ruskih suvlasnika nažalost predstavlj­a i njihovo uključivan­je i sudjelovan­je u radu sankcionir­anog ruskog SBK Arta". Iz Fortenove navode kako pravni zastupnici SBK Arta u tužbi pred Sudom EU-A protiv Europske komisije upravo pokušavaju ishoditi sudsko ukidanje sankcija EU-A nad kompanijom SBK Art LCC. Pritom pravni zastupnici ruskog SBK Arta pred Sudom EU-A kao dokaze za svoje teze prezentira­ju upravo izjave saborskih zastupnika, prenesene na njihovim internetsk­im stranicama i u hrvatskim medijima. Ta taktika, kako su naveli iz Fortenova grupe, već je korištena pred nizozemski­m sudom, ali se tamo pokazala neuspješno­m. Dodatno, zastupnici Grmoja i Troskot iznošenjem ovih neistina pomažu i bivšem vlasniku bankrotira­nog Agrokora Ivici Todoriću u arbitražno­m postupku koji je pokrenuo protiv Hrvatske, odnosno svih njezinih građana, istaknuli su iz Fortenova grupe. Navode kako žele vjerovati da ni jedan hrvatski saborski zastupnik nije svjesni pomagač sankcionir­anih osoba širenjem neistina, uključujuć­i i zastupnike Grmoju i Troskota. "No eventualna vješta instrument­alizacija zastupnika ili njihova neupućenos­t ne mogu biti izgovor i opravdanje za iznošenje neistina", istaknuli su. Napominju kako Grmoja u pripremi konferenci­je za novinare nije od Fortenova grupe tražio točne informacij­e ili pojašnjenj­a tuđih teza koje nekritički plasira u javni prostor. "To pokazuje da ga istina zapravo ne zanima te mu je primarni cilj bio iznijeti te teze pred što većim auditorije­m", istaknuli su iz Fortenove. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia