Glas Slavonije

Reynders ponovno protiv Marije Pejčinović Burić?

- Alberto Alemanno profesor europskog prava

Plan predsjedni­ka Europskog vijeća Charlesa Michela da se kandidira na izborima za Europski parlament ugrožava izglede Didiera Reyndersa da ostane u Europskoj komisiji, pa novu poziciju planira naći u Vijeću Europe, na dužnosti koju sada obnaša bivša hrvatska šefica diplomacij­e, piše Politico.

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders nada se da će postati novi glavni tajnik Vijeća Europe, međunarodn­e organizaci­je za ljudska prava, što bi značilo prekid njegove karijere u institucij­ama EU-A. Tu vijest prvi su objavili belgijski mediji Le Soir i De Tijd, a za Politico ju je potvrdio belgijski dužnosnik i član Reformisti­čkog pokreta (MR), belgijske liberalne stranke u kojoj je i Reynders. Vijeće Europe međunarodn­a je organizaci­ja sa sjedištem u Francuskoj i nije institucij­a Europske unije poput Europskog vijeća i Vijeća EU-A. Aktualna glavna tajnica Vijeća Europe bivša je hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Reynders, trenutačno belgijski povjerenik u europskoj izvršnoj vlasti, ranije je izrazio interes da ostane u novom sazivu Europske komisije. No planove mu je pokvario predsjedni­k Europskog vijeća Charles Michel najavom da će se kandidirat­i na izborima za Europski parlament u lipnju. Time bi Reyndersu bio ugrožen ostanak. Reynders (65) nada se da će ga belgijska vlada, koalicija sedam stranaka uključujuć­i MR, ovog tjedna službeno nominirati kao kandidata za šefa Vijeća Europe. Velike su šanse da će se to dogoditi, rekao je belgijski dužnosnik. U belgijskoj politici Michel i Reynders poznati su po dugotrajno­j svađi oko kontrole nad Mr-om, a svađa je kulminiral­a 2010., kad je Reynders izbačen iz vodstva te stranke. “Nije nemoguće da će Charles Michel pogurati Reyndersa da dobije šansu u Vijeću Europe kako bi mu se maknuo s puta idućih pet godina”, rekao je član MR-A, kojemu je zajamčena anonimnost kako bi mogao govoriti o osjetljivo­m pitanju. Reynders je bio službeni kandidat za tu funkciju 2019. godine, ali je izgubio utrku od bivše šefice hrvatske diplomacij­e omjerom glasova 159-105. Mariji Pejčinović Burić, drugoj ženi na čelu Vijeća Europe u njegovoj povijesti, mandat istječe u rujnu ove godine, a zasad nije objavila hoće li tražiti drugi.

Sam predsjedni­k Europskog vijeća Michel nastoji umanjiti kritike iznesene na njegov plan da prijevreme­no napusti dužnost kako bi se natjecao za mjesto u EP-U, rekavši da ima dovoljno vremena za izbor njegova nasljednik­a, kao i da EU ima alate da “izbjegne Viktora Orbana”. Michel, bivši belgijski premijer, objavio je u subotu da se odlučio kandidirat­i na europskim izborima u lipnju. Time bi prestao biti šef

Michelov potez dolazi u ključnom trenutku za diplomacij­u Europske unije, dok taj blok nastoji održati svoju potporu Ukrajini te odgovoriti na krizu na Bliskom istoku, kao i sporove s Kinom. “Odluka Charlesa Michela da prijevreme­no napusti predsjedan­je Europskim vijećem kako bi nastavio političku karijeru kao zastupnik u Europskom parlamentu nije samo sebična nego i neodgovorn­a - otvorit će put Viktoru Orbanu, koji će tada biti predsjedni­k rotirajuće­g predsjedni­štva Vijećem EU-A, da preuzme Europsko vijeće (EUCO) do novog imenovanja”, objavio je Alberto Alemanno, profesor europskog prava na francuskom sveučilišt­u HEC, na platformi X.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia