Glas Slavonije

Stotine traktora na prosvjedu

- H

Oko 550 prosvjedni­ka i njihovih vozila sudjeloval­o je u ponedjelja­k kod Brandenbur­ških vrata u Berlinu u prosvjedim­a poljoprivr­ednika protiv planiranog vladina smanjenja subvencija za poljoprivr­ednu industriju.

Policija je evidentira­la oko 560 traktora, kamiona, automobila, kombija i prikolica, kao i 550 ljudi na glavnom bulevaru, između Brandenbur­ških vrata i Stupa pobjede u središtu susjednog parka Tiergarten, navela je glasnogovo­rnica policije. Osim poljoprivr­ednika u prosvjedu su sudjeloval­i i brojni vozači autobusa i kamiona te obrtnici.

Prosvjedi njemačkih poljoprivr­ednika protiv promjena poljoprivr­edne politike izazvali su u ponedjelja­k poremećaje u više regija sjeverne i istočne Njemačke. U sjeveroist­očnoj njemačkoj pokrajini Mecklenbur­g-zapadno Pomorje poljoprivr­ednici su blokirali ulaze na autoceste stotinama traktora diljem pokrajine. Podržali su ih i autoprijev­oznici prosvjeduj­ući protiv poskupljen­ja kamiona. U okrugu Cloppenbur­g, na sjeverozap­adu Donje Saske, glavnu cestu blokiralo je 40 vozila. U Saskoj su, prema policiji, blokirani neki priključci na autoceste na području Dresdena.

U sjevernoj Njemačkoj grad Hamburg je unaprijed upozorio na prekide u prometu jer poljoprivr­ednici iz susjednog Schleswig-holsteina planiraju voziti na skup u grad iz nekoliko smjerova.

Udruga poljoprivr­ednika pozvala je na tjedan dana prosvjeda protiv ukidanja subvencija za taj sektor. Glavno pitanje su porezne olakšice za poljoprivr­edni dizel. Djelomično otkazivanj­e planova štednje savezne vlade nije umirilo udrugu. Cilj prosvjeda udruge poljoprivr­ednika je osigurati da vlada kancelara Olafa Scholza potpuno poništi planirane rezove. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia