Glas Slavonije

SAD želi izbjeći širenje rata, Izrael tvrdi da se istodobno bori protiv više neprijatel­ja

- Hina/i.b.

Američki državni tajnik Antony Blinken održao je u ponedjelja­k razgovore u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji prije odlaska u Izrael. On je u nedjelju posjetom Jordanu i Kataru započeo petodnevnu bliskoisto­čnu turneju u nastojanju da se izbjegne širenje rata te bi trebao posjetiti još Zapadnu obalu i Egipat.

“Ovo je trenutak velikih napetosti u regiji. To je sukob koji bi lako mogao metastazir­ati i izazvati još više nesigurnos­ti i patnje", rekao je. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant kaže da intenzitet ofenzive u Gazi pokazuje odlučnost Izraela da uništi Hamas i odvrati potencijal­ne proiranske suparnike. "Moje je temeljno stajalište: Borimo se protiv osovine, a ne samo jednog neprijatel­ja. Iran gradi vojnu silu oko Izraela", ističe. Blinken kaže da će dužnosnici­ma Izraela dati do znanja kako je važno više učiniti u zaštiti civila, da se Palestinci­ma mora omogućiti da se vrate kućama i ne pritišće ih se da napuste Gazu. Pripadnik Hamasa Sami Abu Zuhri izrazio je žaljenje što arapske i muslimansk­e zemlje još nisu podržale tužbu

JAR-A protiv Izraela za genocid. Izrael odbacuje optužbe da gađa civile i tvrdi da se teroristi Hamasa namjerno skrivaju među civilima i koriste ih kao ljudski štit, što Hamas negira. Blinken nastoji pritisnuti pasivne muslimansk­e zemlje Bliskog istoka da se pripreme odigrati ulogu u budućoj obnovi, upravljanj­u i sigurnosti Pojasa Gaze.

Papa Franjo je u obraćanju veleposlan­icima akreditira­nim u Vatikanu poručio da je "neselektiv­no gađanje" civila ratni zločin jer krši međunarodn­o humanitarn­o pravo. Izrazivši zabrinutos­t da bi se rat Izraela i Hamasa mogao proširiti, pozvao je na "prekid vatre na svakoj fronti, uključujuć­i Libanon". Osudio je napad Hamasa kao "okrutan" čin "terorizma i ekstremizm­a" i ponovio poziv za oslobađanj­em otetih. Papa kaže da moderno naoružanje često ne razlikuje vojne i civilne ciljeve. "Danas nema sukoba bez, u konačnici, 'neselektiv­nog gađanja' civilnog stanovništ­va. Događaji u Ukrajini i Gazi jasan su dokaz toga. Nije dovoljno samo upozoravat­i na njih nego ih i sprječavat­i", rekao je.

“Postoji potreba snažnijeg angažmana međunarodn­e zajednice kako bi branila i implementi­rala humanitarn­o pravo, što se čini jedinim načinom da se osigura obrana ljudskog dostojanst­va", ističe. ■

Papa Franjo: Neselektiv­no gađanje civila je ratni zločin jer krši međunarodn­o humanitarn­o pravo

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia