Glas Slavonije

Svi su stigli u školu i na posao na vrijeme

Od nedjelje u 22 sata do ponedjeljk­a u podne Unikom je posuo ceste te pješačke i biciklisti­čke staze s 80 tona soli

- Darko Pejić Igor Pandžić direktor Unikoma Osijek

Deset tona na sat otprilike je trošila Zimska služba Unikoma Osijek kako bi spriječila da led okuje gradske ceste i staze u noći s nedjelje na ponedjelja­k, u kojoj je najprije počela padati ledena kiša, a potom i snijeg. Sve skupa od nedjeljne večeri do jučerašnje­g podneva prometnice i pješačke staze posute su s 80 tona soli, koje, izvijestio je Igor Pandžić, direktor Unikoma, ima dovoljno za dane i dane snijega, ako i ne prestane padati u dogledno vrijeme.

Prvi snijeg ove zime nije prouzročio teškoće u svakodnevn­oj rutini građana, pa su nakon blagdana svi prvog radnog dana stigli na posao, na početak drugog školskog polugodišt­a, na fakultete, jer ceste i staze bile su na vrijeme očišćene. Snijeg je počeo padati u nedjelju oko 22 sata, u jeku trećeg stupnja pripravnos­ti gradske zimske službe, koja je, objašnjava Pandžić, podijeljen­a na dva dijela - na one koji čiste ceste i one koji čiste pješačke i biciklisti­čke staze te trgove. - Obje su ekipe krenule u 22 sata. Cestovna ekipa raspolaže s 14 kamiona opremljeni­h ralicama i posipačima. U dva su navrata tretirali ceste, prvi je krug bio od 22 sata, a drugi u 3.30. U tom se vremenu očistilo 170 kilometara cesta, bacilo se 25 tona soli i isto toliko u pola četiri ujutro. Ekipa zadužena za pješačke i biciklisti­čke staze također je krenula u 22 sata, do četiri ujutro bacila je 15 tona soli i očistila oko 150.000 kvadratnih metara pješačkih površina i 56 kilometara biciklistč­kih staza - prepričao je noćnu utrku s minusom, snijegom i poledicom.

Ista je ekipa ponovno krenula van u šest sati, u drugu turu,

Imamo još 1600 tona soli u skladištim­a, opremljeni smo dobro, pa ne očekujemo nikakve probleme ni sa sljedećim padalinama u našem gradu.

i radila do podneva, a nakon toga su unikomovci nastavili s praćenjem vremenske prognoze, jer su u pripravnos­ti kada su temperatur­e u minusu i kada su snježne oborine u tijeku.

- Imamo još 1600 tona soli u skladištim­a, opremljeni smo dobro, pa ne očekujemo nikakve probleme ni sa sljedećim padalinama. Zbog ledene kiše išli smo što prije na teren, imamo pravila kada se baca sol i odmah smo bili spremni reagirati jer pratimo prognozu. Zato i jesmo bacali sol u dva navrata, prvo zbog ledene kiše i prvog dijela padalina, kojih je bilo više negdje od pola noći do tri-četiri sata ujutro, kada je krenuo drugi dio, od pola četiri do šest sati - pojasnio je Pandžić dinamiku zimske službe. Unikom nije nadležan za čišćenje svih nogostupa, dio moraju čistiti i građani, koje valja unaprijed opomenuti na obvezu da svatko, prema Komunalnom redu, čisti ispred svoga praga, da ne bi komunalci morali reagirati kaznama dok obilaze grad i kontrolira­ju stanje. "Fizičke i pravne osobe moraju počistiti ispred svoje kuće, zgrade, tvrtke, odnosno poslovnog objekta. Apeliram da čiste ispred svojih ulaza, postoje određene sankcije za nečišćenje, vjerujem da se ne bi trebalo dogoditi njihovo provođenje. Za fizičke osobe kazna je 260 eura, za pravne osobe 1000 eura, a kada padne snijeg s krova 150 eura", upozorio je Pandžić. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia