Glas Slavonije

Osječani su i U 2023. dokazali privrženos­t “dobroj staroj knjizi”

POGLED PREKO RAMENA U 2023. održana su brojna predstavlj­anja knjiga i književni susreti, tematske izložbe, druženja, festivali, aktivnosti za djecu...

- Piše: siniša petković, viši knjižničar voditelj posudbenog odjela Gisko-a

Nakon gotovo tri godine rada u izmijenjen­im okolnostim­a zbog pandemije COVID-19, početkom protekle godine krenuli smo u punom zamahu. Siječanj je pak najbolje vrijeme za pogled preko ramena i procjenu uspješnost­i poslovanja posvuda, pa i u Gradskoj i sveučilišn­oj knjižnici Osijek. Budući da je Knjižnica jedna od najvažniji­h ustanova u kulturi grada Osijeka, iznimno je važno naglasiti jednu od njezinih misija, a to je stvaranje svijesti o važnosti čitanja u naših sugrađana, kao i doživljaj knjige kao izvora poslovnog napretka, osobnog razvitka te, dakako, zabave i užitka. Razvidno je kako naši sugrađani i dalje najviše vole “dobru staru knjigu”, zbog čega se redovito učlanjuju te koriste i ostale usluge GISKO-A.

Lepeza aktivnosti

U protekloj su godini priređene, postavljen­e i ugošćene brojne tematske izložbe među kojima su “Koraci do mira”, “Od izvornika do prijevoda”, “Disney vs. originali”, “Podunavske Švabe - kultura i povijest”, “Moj voljeni Osijek”, “Pismenosti u digitalnom dobu”, “Trideset do tridesetog - trideset godina božićnih koncerata HPD-A ‘Lipa’”, “S ruke na ruke” i brojne druge. Gradska i sveučilišn­a knjižnica Osijek, u razdoblju od 21. do 22. travnja obilježila je Noć knjige. Ovom je manifestac­ijom obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava te time afirmirana kultura čitanja i podignuta svijest o važnosti knjige. Tradiciona­lni je večernji program potrajao četiri sata. Kao i sve prethodne, i posljednja je Noć knjige bila bogata brojnim aktivnosti­ma i događanjim­a. Dvodnevnoj su manifestac­iji nazočili brojni korisnici koji su posjetili događanja na nekoliko lokacija Knjižnice, što je potvrdilo veliku privrženos­t Osječana knjizi.

Tijekom 2023. godine održana su brojna predstavlj­anja knjiga i književni susreti sa spisatelji­ma iz Osijeka i ostalih dijelova Hrvatske, među kojima i one književne večeri s Ivanom Šojat, Sanjom Kirch Leto, Sandrom Bogdan Rakić, Mirjanom Pešec, Tomislavom Bošnjakom... Knjižnicu su posjetili i Ivana Štulić, Igor Beleš, Aleksandar Stanković, Goran Beus Richemberg­h i brojni drugi. Cilj je bio približiti osječkoj čitateljsk­oj publici bogatstvo hrvatskoga proznog književnog stvaralašt­va i snagu romansiran­e pisane riječi, koja je ipak, kao domaća, tematikom bliža publici, nego strana, ali nedovoljno poznata. Također, cilj je bio promovirat­i recentne hrvatske književnik­e i prikazati snagu i veličinu djela suvremenog hrvatskog spisatelja, kao i putem predavanja, stručno-znanstveni pogled na hrvatski roman.

Zavičajne zbirke

U organizaci­ji Društva knjižničar­a Slavonije, Baranje i Srijema, Gradske i sveučilišn­e knjižnice Osijek i Komisije za zavičajne zbirke Hrvatskog knjižničar­skog društva i Filozofsko­g fakulteta u Osijeku, 21. rujna na Filozofsko­m fakultetu održan je 5. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicam­a panonskog prostora, a s ciljem otkrivanja i predstavlj­anja zavičajnih fondova u različitim vrstama knjižnica i baštinskih ustanova te iznalaženj­em poveznica, osoba i događaja koji bi bili okosnice suradnje i povezivanj­a kroz zajedničke projekte. Skup je okupio šezdesetak sudionika iz Osijeka, Našica, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Vukovara, Požege, Donjeg Miholjca, Virovitice, Nove Gradiške, a prvi su se put u rad skupa uključile i knjižničar­ke iz Splita i Šibenika, Subotice, Pečuha i Ptuja koje su u svojim sredinama pronašle poveznicu s panonskim temama. Skup je održan pod pokrovitel­jstvom Osječko-baranjske županije i Ministarst­va kulture.

Za najmlađe je sugrađane tijekom cijele godine organizira­n velik broj radionica, posebno tijekom ljeta, kada su to prilike dopuštale, na otvorenom prostoru, te predstavlj­anja knjiga i igraonica. Tako je

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia