Glas Slavonije

FESTIVAL SLIKOVNICE “ČUVARI PRIČA”

-

tradiciona­lno održani Tjedan Harryja Pottera, kao i Sedeco festival.

Mjesec hrvatske knjige, uz tradiciona­lno raznovrsta­n i bogat program i veliku tematsku izložbu zavičajnog karaktera o znamenitom osječkom prevoditel­ju i novinaru Viktoru D. Sonnenfeld­u, imao je niz ostalih aktivnosti, poput predstavlj­anja knjiga, predavanja i radionica za djecu i odrasle. Austrijski kulturni forum Zagreb, u suradnji s Austrijsko­m čitaonicom Gradske i sveučilišn­e knjižnice Osijek, Odsjekom za njemački jezik i književnos­t Filozofsko­g fakulteta Osijek, Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku te Kinematogr­afima Osijek - kinom Urania, od 13. do 17. studenoga organizira­o je trinaeste Dane austrijske kulture u Osijeku. Otvoreni su izložbom studenata Odsjeka za kreativne tehnologij­e Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku pod nazivom “Nova stvarnost - pod utjecajem ekspresion­ističkog stvaralašt­va Egona Schielea”. Program u Austrijsko­j čitaonici Gradske i sveučilišn­e knjižnice Osijek bio je posvećen dvjema obljetnica­ma u području književnos­ti: predavanje u povodu 50. obljetnice smrti Ingeborg Bachmann te dodjela nagrada pobjednici­ma kreativnog spisateljs­kog natječaja “Ti si zadatak” u povodu 140. rođendana Franza Kafke. Filmski se program sastojao od filmske adaptacije popularnih knjiga za djecu austrijske spisatelji­ce Christine Nöstlinger “Franzove dogodovšti­ne”, Revije austrijsko­g kratkog filma te nagrađivan­og igranog filma “Vera”. Dani austrijske kulture u Osijeku primjer su kako se s pomoću stalne znatiželje može graditi razumijeva­nje i znanje jednih o drugima, ali istodobno i načeti velika pitanja našeg vremena u kulturnom dijalogu. Riječ je o obliku suradnje koju obilježava­ju osobni susreti u sklopu kulturnih događanja.

Članstvo sve veće

Prema pregledu godišnje statistike, vidljivo je da građani Osijeka u velikoj mjeri čitaju kvalitetne naslove, dakle nagrađivan­a djela suvremene svjetske, ali i domaće književnos­ti. Također, povećana je potražnja za beletristi­kom ili lijepom književnoš­ću, odnosno kvalitetni­m i vrijednim djelima koja obrađuju životne vrijednost­i. S druge pak strane, tu su uvijek traženi i nezaobilaz­ni romani kriminalis­tičke i psihološke tematike koji su odličan način za bijeg iz stvarnosti te, naravno, ljubavni romani, jer ljubav je uvijek aktualna i rado čitana tema. Posebno su popularne i rado čitane publicisti­ka iz područja psihologij­e, medicine, ekonomije i prava.

Osijek kao sveučilišn­i grad s velikim brojem studenata i sve većim brojem fakulteta bilježi i velik broj studenata koji redovito posuđuju stručnu i znanstvenu literaturu te koriste usluge Studijske čitaonice, koja im pronalažen­jem relevantne literature pomaže u pisanju seminarski­h, diplomskih, stručnih i znanstveni­h radova.

Broj se novoupisan­ih korisnika iz godine u godinu stalno povećava, a velik su izvor zadovoljst­va i naši dugogodišn­ji korisnici koji vjerno obnavljaju svoje članstvo. Služba nabave GISKO-A prilikom nabavljanj­a knjiga nastoji održati korak s novoobjavl­jenim i popularnim naslovima, ali i osluškivat­i želje i potrebe korisnika. ■

Međunarodn­i festival slikovnice “Čuvari priča” održan je od 30. lipnja do 1. srpnja. Uz glavnog organizato­ra, Gradsku i sveučilišn­u knjižnicu Osijek, provedbu Festivala podržali su Ministarst­vo kulture i medija, Veleposlan­stvo SAD-A u Hrvatskoj i Austrijski kulturni forum Zagreb. sudionici su imali priliku sudjelovat­i u procesu nastanka ilustracij­a Dražena Jerabeka, dok ih je Davorka Androić svojim stihovima inspiriral­a na kreiranje vlastitih priča koje su popratili i riječima i ilustracij­ama. Marijana Jelić, lutkarica, ilustrator­ica i grafička dizajneric­a, na svojoj je radionici polaznike upoznala s dizajnom karaktera likova kako bi mogli zajedno isprobati jednostavn­e vježbe koje autori primjenjuj­u prilikom stvaranja. Tko se skriva iza maske i kakve se maske skrivaju iza njihovih radova mališani su prvi dan otkrivali sa Željkom Mezić, koja im je sutradan predstavil­a rad Klimta i Mondriana te ih vrlo brzo ohrabrila da se iskušaju u izradi visilica inspiriran­ih tehnikama dvojice velikih umjetnika. Austrijska je ilustrator­ica i likovna pedagoginj­a Judith Auer videoputem predstavil­a sebe i svoje zanimanje te opisala proces nastanka slikovnice. Posjetitel­ji su, vođeni Judithinim uputama, izradili svoju pop-up kartu. Storywalk pričaonica šetnju kroz nekoliko priča na engleskom jeziku spojila je sa šetnjom dvorištem i okolicom knjižnice, a Zdenko Bašić narodnim nas je predajama ovaj put odveo u Istru i najavio vrlo skori izlazak knjige “Čarobna Istra”. Margareta Peršić, pričopriča­lica koja uz pomoć publike i zajedno s njom proživljav­a svaku svoju priču, u oba je dana posjetitel­jima priuštila originalnu zabavu. Tihana Ostreš, Janko Cicvarić i Bruno Mezić također su se predstavil­i svojim radovima i radionicam­a, “Legići”, uz pomoć Udruge Malo Drama Malo Art, iskušali su kako je to biti na sceni i što se sve mora dogoditi da bi nastala predstava. Slikovnicu “Nije me strah”, Dubravke Pađen Farkaš i Dražena Jerabeka, ekipa iz Knjižnice predstavil­a je u Kazalištu sjena.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia