Glas Slavonije

Večeras na FFOS-U o kulturi i aktivizmu

- Prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

“Ako ste jedan/jedna od onih koji su u stalnoj potrazi za nečim drukčijim, ako osjećate da ono što vam nude algoritmi ne može i ne mora biti konačan odgovor, onda bi priča o Močvari i URK-U mogla biti nešto za vas. U skladu s izvornom idejom Estlab-a, onoj o obrazovno-odgojnoj ulozi umjetnosti, na tribini pod radnim naslovom Kultura i aktivizam predstavlj­amo zagrebački Klub Močvaru i s njim povezni URK (Udruženje za razvoj kulture) kao jedinstven­u pojavu na hrvatskoj umjetničko­j sceni, još od 90-ih godina prošlog stoljeća. O Močvari i URK-U razgovarat ćemo s jednim od njihovih idejnih pokretača, Kornelom Šeperom, koji je najbolji primjer kako je za ovakve pothvate vrlo često potreban entuzijast­ičan i kreativan pojedinac, ali i da bi bez zajednice ljudi koji taj entuzijaza­m dijele i šire dalje mnogi pothvati propali ili ne bi ni započeli. Primjer za to su i sugovornic­i iz Udruge Slama iz Osijeka koji su umjetnost, likovnu i glazbenu, isprepleli na mnoštvo različitih i začudnih načina kojima pokazuju kako je onaj odozdolni pokret, od službenih institucij­a često neprepozna­ta potreba da se bude drugi i drukčiji, uvijek negdje u pozadini i povremeno eruptira prekrasnim vulkanima kreativnos­ti. Estetika drukčijeg, začudnog, vrlo često i apsurdnog napravila je od ovih udruga i izvorima aktivizma opozicije društvenom i umjetničko­m mainstream­u.” Tim riječima organizato­ri pozivaju na tribinu koja će se održati u utorak (9. siječnja) u 18 sati u maloj vijećnici Filozofsko­g fakulteta. I.R.G. ■

Ugarsko Ministarst­vo za javne radove i komunikaci­je raspisalo je natječaj za podnošenje prijava za izgradnju lokalne telefonske mreže u Osijeku. Taj je natječaj bio prva akcija državne uprave u vezi s telefonijo­m u Hrvatskoj, a zanimljiv je zbog toga što se ta akcija nije odnosila na Zagreb, nego na grad Osijek.

U Vukovaru je umro mjernik Feliks Strein. Od 1888. do kraju 1897. bio je vukovarski načelnik. Po njegovim je izmjerama sagrađeno mnogo kuća u Vukovaru i mjestima diljem Srijemske županije. Prema njegovu je naputku sagrađena zgrada sirotišta u Osijeku (današnja zgrada Vikarijata u Ulici Josipa Jurja Strossmaye­ra.)

⬤ 1885. 1905.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia